Top 15 cele mai bune cărți de bucate în 2024

de

Sabina Nisioi

Cărțile de bucate pot fi un ajutor pentru începătorii în bucătărie și o sursă de inspirație pentru cei mai experimentați. Descoperă top 15 cărți de rețete locale și internaționale.

Carti de bucate

Pe lista rezoluțiilor de anul acesta se numără și dorințe precum „să gătești mai mult”, „să înveți noi rețete”, „să faci un curs de bucătar”, sau „să comanzi mai puțin takeout și să economisești mai mulți bani”? Ei bine, toate au în comun un singur lucru: mai mult timp petrecut în bucătărie. Iar când mamele sau bunicile nu îți răspund la telefon și când Internetul te bagă mai mult în ceață decât să te ajute, pentru că nu știi ce să mai alegi, cărțile de bucate devin sfinte.

Fă-ți familia și prietenii să se simtă ca la restaurant, la tine acasă, și descoperă cărțile de bucate care n-ar trebuie să-ți lipsească din casă!

1. „Waste not”, James Beard Foundation

Poate ai zărit prin social media hashtag-ul #nofoodwaste. Ei bine, cartea lui James Beard Foundation are la bază aceeași idee. 100 de idei de rețete care salvează ingredientele pe cale de a fi aruncate la coșul de gunoi și le transformă în dish-uri instagramabile. Fă din semințele de dovleac, tahini, din cozile de sparanghel, aioli și descoperă cum poți combate risipa de mâncare din frunze, rădăcini, coji de legume sau oase.

2. „The Nordic baking cookbook”, Magnus Nilsson

Patiseria ocupă un loc special în domeniul gastronomiei. În acest sens, Magnus Nilsson, scrie The Nordic Baking Cookbook”, în care adună aproximativ 450 de rețete care prezintă arta coacerii, în stil nordic. De la clasica pâine și produsele de patiserie tradiționale, până la deserturile moderne, simple sau complicate – Magnus Nilsson le ilustrează cu ajutorul a peste 100 de fotografii din arhiva proprie.

3. „Cele mai iubite rețete”, Jamila Cuisine

Probabil n-a fost search pe Youtube legat de vreo rețetă, în urma căruia să n-o găsești pe Jamila Cuisine. În spatele contului popular de Youtube, stă talentata Geanina Staicu-Avram. Folosind ingrediente la îndemâna oricui și explicații clare, Jamila oferă posibilitatea de a găti oricărui om – fie că are înclinații gastronomice, fie că nu. Cartea cuprinde și rețete care se regăsesc pe canalul ei de Youtube, dar și altele, special create pentru lansare.

4. „The Mezze cookbook”, Salma Hage

Te numeri printre iubitorii gusturilor și mirodeniilor din Orientul Mijlociu? Cartea de bucate a Salmei Hage a fost publicată în septembrie 2021 și e tot ce-ți poți dori. Rețete vegane, vegetariene sau pe bază de carne, toate prezentând diversitatea gastronomică a Siriei, Turciei, Iranului și Libanului.

5. „Carte de bucate”, Sanda Marin

„Carte de bucate” a fost publicat în 1930, sub pseudonimul Sandei Marin. În prezent, aceasta cuprinde mai mult de 1500 de rețete tradițional românești, volumul fiind reeditat pentru a ține pasul cu tehnologia și evoluția bucătăriei până în prezent. Ce o face extrem de populară printre gastronomi e și dimensiunea sa, formatul de 15.5 x 23 cm (editura Humanitas) oferind posibilitatea de a fi manevrată și rasfoită extrem de ușor.

6. „Bucătăria românească de ieri și de azi”

Rămânem în bucătăria locală și pentru a doua carte de rețete. „Bucătăria Românească de Ieri și de Azi” explică preparate românești pe care le-am asimilat din gastronomia vecinilor mai apropiați sau mai îndepărtați. Avem de-a face cu peste 700 de rețete, prezentate în detaliu – de la sarmale și cozonaci, până la mâncăruri „furate” din bucătăria franțuzească, italienească și turcească.

7. „Cartea regală de bucate”, Principesa Margareta a României 

Dacă ești pasionat de istorie, sau poate ești doar curios să știi ce mănâncă prințesele la mic dejun sau ce servesc regii la prânz, trebuie neapărat să îți cumperi această carte. Pe lângă amintirile sale şi portretele membrilor din familiile regale ale lumii, principesa Margareta a României a scris și despre rețetele care se gătesc în bucătăriile palatelor regale. Spre surprinderea ta, rețetele sunt niște clasice care se gătesc extrem de ușor! Ești curios cum arată un festin regal? Descoperă de unul singur, răsfoind „Cartea regală de bucate”.

8. „Comfort food”, Jamie Oliver

Nu puteam face acest top fără să-l includem pe maestrul englez, Jamie Oliver. „Comfort food” prezintă, după cum anticipează și titlul, 100 de rețete de suflet. Feluri de mâncare tradiționale, ușor de realizat alături de cei mici, care pot fi savurate cu întreaga familie. Nimic complicat, fără ingrediente care să necesite comenzi online din afară, pur și simplu mâncăruri bune, care te fac să te simți ca acasă.

9. „Dining in”, Alison Roman

Alison Roman a publicat această carte de bucate chiar după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Odată ce oamenii n-au mai putut ieși la restaurant, autoarea a venit cu o soluție: 125 de rețete, pe care le poți realiza cu un minimum de ingrediente, într-un timp foarte scurt, dar care nu se dau în lături de la a fi extrem de gustoase. Pastele cu scoici, salata de fasole cu verdeață și checul cu unt sărat și ciocolată sunt doar câteva dintre bunătățile propuse de Alison Roman.

10. „Bucate de post”, Radu Anton Roman

Radu Anton Roman s-a gândit și la cei care doresc să țină post în perioada dinaintea sărbătorilor, astfel încât a publicat cartea „Bucate de Post”. Pe lângă jurnalist, scriitor și realizator TV, autorul cărții a avut chiar și o emisiune culinară. Cartea lui are sute de rețete potrivite pentru cei ce vor să țină post, dar cărora le place totuși să mănânce diversificat și gustos.

11. „Cartea sosurilor”, Ana Sheasby

Și deodată, gândul ți-a zburat la un pui crispy cu sos. „Cartea sosurilor”, scrisă de Ana Sheasby, conține 365 de rețete de sosuri apetisante – dulci, acrișoare, amărui, sau picante -un sos pentru fiecare zi, pregătit fix așa cum îți place. Rețetele sunt ușor de urmat și – bonus – autoarea îți propune și sugestii despre combinațiile în care sosurile ar fi geniale. Creativitatea predomină în această carte, atât în ceea ce privește sosurile de bază, cât și cele clasice.

12. „Bucătăria franceză – 60 de rețete clasice”

Te-ai gândit vreodată să încerci niște rețete franțuzești? Sau te-ai gândit că poate ai mâncat vreodată o astfel de rețetă și nici nu ți-ai dat seama? „Bucătăria Franceză” vine cu cele mai gustoase și provocatoare 60 de rețete. Fiind apreciată de iubitorii mâncărurilor bune, fii sigură că nu vei da greș cu niciun musafir, oricât de gurmand sau capricios ar fi! Mâncarea ta va fi delicioasă și ușor de făcut cu acest mic ajutor, venit tocmai din bucătăria franțuzească.

13. „199 de rețete vegetariene”

Ești vegetarian? Să nu crezi că am uitat de tine! „Cele 199 de rețete vegetariene” sunt cea mai bună soluție pentru oricine îți dorește să mănânce natural, sănătos și gustos! Rețetele sunt italienești și pot fi o alternativă foarte bună a curelor de slăbire sau chiar o inspirație pentru persoanele care doresc să țină post. Află mai multe despre stilul de viață vegetarian! Poate ți se potrivește, iar cartea aceasta de bucate vine perfect pe raftul din biblioteca ta.

14. „Aperitive cu legume și fructe”

Atunci când pregătim un meniu – cel mai probabil – aperitivele sunt cele cărora le dedicăm cel mai puțin timp. Cu toate acestea, ele sunt cele care deschid masa, iar prima impresie contează mult. Câteva aperitive cu legume și fructe creează și un efect estetic plăcut, fiind în același timp slabe caloric și sănătoase. Data viitoare când ai musafiri, răsfoiește această carte și așteaptă-i cu ceva original și fresh. Mai mult ca sigur vor dori să-ți mai treacă pragul de acum înainte.

15. „Prăjiturile ardelenești”, Sorina Tibacov 

Se zice că avem un stomac pentru mâncărurile sărate și un altul pentru cele mai bune deserturi, deci trebuie să primiți și cu o carte despre dulciuri. Mai ales pe cea a Sorinei Tibacov, care conține cele mai delicioase rețete de prăjituri, specific ardelenești. No! Ai comandat-o deja? Ce mai stai pe gânduri? Prăjiturile cele mai bune nu se fac singure!

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area