Restaurantul Ciao New York din Cluj-Napoca, s-a mutat de pe Avram Iancu 12, pe Horea 5.
Noua locație și-a deschis ușile pe 15 septembrie 2023, iar noi am vrut să aflăm totul despre schimbare. Află ce e unic la Ciao New York, ce a rămas la fel, dar și ce te surprinde acum, din interviul nostru cu proprietarul localului, Cătălin Poenariu, și soția lui, Ramona Poenariu.
Noua locație este de 3 ori mai mare, dar păstrează aceeași atmosferă și design
Mulți localnici încă asociază Ciao New York cu restaurantul din intersecția Avram Iancu și strada Bisericii Ortodoxe: un local cochet, micuț, pe colțul unei clădiri vechi și frumoase din Cluj. Și chiar acolo a fost afacerea lui Cătălin Poenariu, inițial.
După 20 de ani petrecuți în HoReCa în New York, Cătălin Poenariu și soția lui, Ramona, au decis să se întoarcă în România, să-și facă propriul restaurant. Ciao New York de pe Avram Iancu 12 s-a deschis pe 13 aprilie 2018, și a fost acolo până în vara acestui an, când s-au mutat pe Horea 5.
„Am dorit să ne creștem afacerea, așa că am reușit să găsim această nouă, dar faimoasă locație. Timp de aproape trei luni, zi-lumină, am lucrat cot la cot cu muncitorii, ca să deschidem cât mai repede. Pe 15 septembrie am fost pregătiți să ne primim clienții, numai că într-un număr mult mai mare de data aceasta.”
- Cătălin Poenariu, proprietar
Dacă locația de pe Avram Iancu 12 avea aproximativ 36 de locuri, acum este de 3 ori mai mare. Restaurantul Ciao New York de pe Horea 5 e dispus pe 2 etaje și are o capacitate de 122 de locuri.
„Tot designul a fost gândit de noi. Am mizat pe albastrul newyorkez pe care l-am combinat cu nuanțe de burgundy și maro închis la parter, iar la etaj, am adăugat și note de portocaliu. Am păstrat cât mai multe elemente din fosta locație: barul din lemn masiv solid, pereții de cărămidă cu suporturi ce etalează câteva dintre sticlele noastre de vin, scaunele portocalii și albastre. Avem în continuare clienți care își rezervă masa exact în partea localului care aduce cel mai mult cu intimitatea vechiului Ciao New York.”
- Cătălin Poenariu, proprietar
Sunt binevenite și animalele de companie, de talie mică.
Specificul e italiano-american, dar n-o să găsești burgeri la ei. Rețeta de tiramisu este clasică newyorkeză
„În decursul mai multor ani, valuri de italieni au emigrat în New York, Connecticut și New Jersey, și au reinventat bucătăria italiană, cu ingredientele pe care le aveau la dispoziție. Pennele alla vodka sunt cel mai „faimos dish”, găsit în majoritatea restaurantelor „old school” italiano-americane. Pe același specific am mizat și noi, și asta ne face unici printre restaurantele din Cluj: rețete de mâncare italiană, ingrediente italiene și reinterpretare americană. Oamenii se miră când ajung la noi, se așază la masă și nu pot comanda burger. Avantajul e că avem meniul afișat la ușă, unde clienții pot consulta preparatele și prețurile.”
- Cătălin Poenariu, proprietar
Cătălin Poenariu a adus majoritatea rețetelor din New York și le-a predat mai departe bucătarilor care au lucrat cu el.
La Ciao New York, se selectează ingredientele de cea mai bună calitate, de la furnizorii mari sau din lanțurile de aprovizionare, de la băcăniile locale (Cucina Turea) sau de la micii producători (verdețuri, ierburi aromatice etc.). Nu există furnizori fixi pentru aprovizionare, ceea ce le permite să introducă în meniu farfurii noi, de sezon.
Totuși, există câteva preparate care n-o să dispară niciodată din meniu, pentru că lumea le consideră excelente:
- Penne alla vodka (de menționat că toate pastele sunt gătite al dente, deci dacă le vrei mai fierte, trebuie să-i spui ospătarului în momentul în care le comanzi.)
- Tagliata di manzo
- Pollo alla parmigiana con spaghetti pomodoro
- Tiramisu
„În bucătăria noastră, gătim totul de la 0. Deci atât timp cât avem ingredientele necesare, putem să ne adaptăm după gusturile oricărui client; că vrea un preparat vegan, vegetarian sau că vrea mici modificări pe mâncărurile din meniu, se rezolvă. Copiii de obicei aleg chicken parmigiana sau ravioli pomodoro, dar putem schimba anumite ingrediente sau micșora porțiile. Pentru cei mici, avem și scaune înalte, astfel încât experiența să fie una confortabilă pentru toată lumea: și pentru părinți, și pentru copii.”
- Cătălin Poenariu, proprietar
Clienții fideli primesc ocazional atenții din partea casei
Ciao New York pune accent pe fidelizarea clienților. Oaspeții casei primesc, uneori, atenții din partea casei.
„Meseria noastră e să educăm clientul; ca să știe ce să comande și în alte restaurante, nu doar la noi. Mai mult decât atât, ospătarii noștri sunt pregătiți să sugereze asocieri de preparate și băuturi, pentru ca experiența să fie una completă. Suntem deschiși la orice înseamnă feedback constructiv din partea clientului. Vrem să învățăm și să îi învățăm.”
- Cătălin Poenariu, proprietar
Ciao New York organizează și evenimente private. Se recomandă rezervările în avans și dacă vrei să-ți planifici o ocazie specială, dar și dacă vrei să le faci o vizită în timpul săptămânii. Sunt deschiși de duminică până joi, între orele 12:00 și 22:00, iar vinerea și sâmbăta au program de la 12:00 până la 22:30.
Dacă ajungi pe la ei, scrie-ne pe Instagram sau Facebook și spune-ne cum ți s-a părut experiența italiano-americană! Rezervă cu Bookingham ieșirile în oraș!