Cele Mai Bune Restaurante din Europa în 2023

de

Cele mai bune restaurante din Europa
  • Unde? Oriunde-n Europa.
  • Când? În city break sau într-o vacanță în adevăratul sens al cuvântului.
  • De ce? Pentru a sta mai puțin timp cu ochii-n telefon, pentru a face mai mulți pași și pentru a te deconecta complet de la rutina zilnică. Și totuși, parcă am uitat ceva… ah, răsfățul culinar!

Oriunde-ai merge în lume, vacanțele sunt despre locurile pe care le vizitezi, oamenii pe care-i ai alături, dar și despre mâncărurile de care te bucuri. Dacă ai planificat o escapadă prin Europa, descoperă care sunt restaurantele pe care nu trebuie să le ratezi, dacă ai ocazia. E mereu vânzoleală pe acolo, deci ai grijă să-ți faci o rezervare în avans. 

World`s 50 Best

Și când am povestit despre topul celor mai bune restaurante din Asia, i-am amintit pe cei de la British Magazine Restaurant. Încă din 2002, academia World`s 50 Best realizează clasamente pentru a surprinde, la nivel mondial, cele mai celebre nume din industria HoReCa. De la specificul restaurantului, diversitatea dish-urilor și priceperea chefilor, până la ospitalitate și design – toate acestea sunt analizate de comisia World`s 50 Best, formată din specialiști în domeniul HoReCa: bucătari, manageri și owneri de restaurante, critici culinari, precum și iubitori ai gastronomiei – foodies și food bloggers

Top 20 Restaurante din Europa

Anual, clasamentele fluctuează, deci să vedem care au fost cele mai votate 20 de restaurante din Europa, în 2022:

1. El Celler de Can Roca — Spania

2. Osteria Francescana — Italia

3. Noma — Danemarca

4. Mugaritz — Spania

5. Dinner by Heston Blumenthal — Marea Britanie

6. Mirazur — Franța

7. Arpège — Italia

8. Asador Etxebarri — Spania

9. Steirereck — Austria

10. Arzak — Spania

11. Azurmendi — Spania

12. The Ledbury — Marea Britanie

13. Le Chateaubriand — Franța

14. Piazza Duomo — Italia

15. Vendôme — Germania

16. Frantzén — Suedia

17. Aqua — Germania

18. Le Calandre — Italia

19. Astrance — Franța

20. Ynyshir Restaurant and Rooms — Țara Galilor

1. El Celler de Can Roca — Spania

El Celler de Can Roca, Spania
via World`s 50 Best

Nu e alt restaurant din Europa care să onoreze bucătăria catalană mai bine decât El Celler de Can Roca. Măiestria fraților Roca a condus la crearea unui meniu care îmbină dish-urile tradiționale ale locului, cu actualitatea cerințelor clienților. Cert este că, la finalul zilei, cu toții sunt mulțumiți. Dovadă stau și cele 3 stele Michelin, obținute de restaurantul spaniol.

2. Osteria Francescana — Italia

Osteria Francescana, Italia
via Osteria Francescana

„Tradiție pe care o observi de la 10 km depărtare” – Asta spune chef-ul Massimo Bottura despre specificul restaurantului său, Osteria Francescana. Situat într-unul dintre cele mai renumite puncte gastronomice ale Italiei – Modena – localul te surprinde și în ceea ce privește savoarea, și în ceea ce privește designul său. 

Numele dish-urilor sună ca niște titluri de musical-uri – „Oops! I Dropped the Lemon Tart”, „Five Ages of Parmigiano Reggiano”, „The Crunchy Part of the Lasagna”. Asta ne amintește de Restaurant Rod din Cluj-Napoca, unde meniul e compus din titlurile pieselor celebre, din folclorul românesc. Rezervarea în avans e obligatorie, dacă vrei să fii sigur că beneficiezi de o masă.

3. Noma — Danemarca

Noma, Danemarca
via World`s 50 Best

Fiind votat cel mai bun restaurant din lume în 2010, 2011, 2012 și 2014, Noma s-a închis în 2016 pentru a-și redefini identitatea. Într-o nouă locație care oferă un view superb spre un lac de la marginea orașului, René Redzepi își încântă clientela cu noua bucătărie nordică și e o sursă de inspirație continuă pentru chefii din întreaga lume. 

Fiecare experiență la Noma e unică. Asta se datorează faptului că restaurantul oferă 3 meniuri diferite, în fiecare an. Înainte de un nou sezon, Noma își închide porțile, astfel încât owner-ul Mette Søberg să poată crea viitorul meniu, în funcție de ce îi pot oferi solurile și marea. 

4. Mugaritz — Spania

Mugaritz, Spania
via World`s 50 Best

Un alt restaurant de top din Europa își găsește locul în Errenteria, un orășel din nordul Spaniei. Chef Andoni Luis Aduriz a creat meniul astfel încât să… nu știi la ce să te aștepți. Folosind ingrediente locale, dish-urile suprind atât prin combinația de gusturi, cât și prin metoda de prezentare. Jamónul de Bellota, inima de porc crudă și crabul servit pe o limbă înghețată sunt cele care impresionează de fiecare dată. La capitolul amenajare interioară, Mugaritz îți inspiră calm –  pereți din lemn, culori calde și fotolii reconfortante. 

5. Dinner by Heston Blumenthal — Marea Britanie

 Dinner by Heston Blumenthal, Londra
via Gourmet Traveller

Despre artă în bucătăria britanică. Dinner by Heston Blumenthal pune la loc de cinste specificul național, din mai multe puncte de vedere. Localul amintește de sala de mese în care se ospăta dinastia Tudorilor, iar înghețata e rezultatul rețetei originale din secolul al XIX-lea.

Codul în cidru, midiile flambate și pateul de pui, prezentat sub forma unei mandarine, sunt doar câteva dintre dish-urile surpriză ale unuia dintre cele mai bune restaurante europene. Pentru a păși în lumea lui Heston Blumental, prețul meniului de prânz e de 45£/persoană.

6. Mirazur — Franța

Mirazur, Franța
via World`s 50 Best

Unul dintre cele mai rafinate localuri de pe Coasta de Azur – Mirazur – oferă o priveliște deosebită asupra Mării Ligurice. Votat cel mai bun restaurant în anul 2019, chef Mauro Colagreco e responsabil pentru întreaga magie. Cele 3 stele Michelin se datorează combinației dintre specificul francez și un strop din gastronomia natală a bucătarului: cea argentiniană.    

Sfecla roșie în crustă crocantă, servită cu o cremă de caviar, stridiile cu cremă de șalot și tarta cu flori culese din grădina proprie sunt doar câteva dintre dish-urile populare la Mirazur. 

În 2020, restaurantul obține și prima certificarea plastic-free din industria HoReCa.

7. Arpège — Franța

Arpège, Franța
via Royist

Pentru vegetarieni, 2001 marchează anul în care chef Alain Passard transformă Arpège dintr-un local pentru #meatlovers, într-unul în care legumele devin vedeta farfuriei. Fermierii din împrejurimile Parisului sunt cei care îi oferă materia primă lui Passard, care nu întârzie să le transforme în dish-uri fabuloase. „Must try”? Sushi-ul vegetarian, aromatizat cu foi de dafin și tarta cu mere, glazurată cu migdale caramelizate. Cele 3 stele Michelin aprobă întru totul. 

8. Asador Etxebarri — Spania

via World`s 50 Best

Un restaurant care se face una cu istoria și natura care-l înconjoară. În satul Axtondo, Asador Etxebarri își impresionează vizitatorii încă din prima clipă. E suficient să pășești pe terasă și vei avea o priveliște fabuloasă asupra pășunilor și munților spanioli.

Lactatele de capră, vita maturată și specialitățile din pește sunt principalele atracții ale restaurantului spaniol. Chef Victor Arguinzoniz mizează pe folosirea diferitelor tipuri de lemn pentru prepararea mâncărurilor sale. Lemnul de stejar e folosit pentru pește, în timp ce vița-de-vie e folosită pentru gătirea cărnii. Tradiția locului se resimte și prin estetica abordată în amenajarea restaurantului. N-o să crezi până n-o să vezi!

9. Steirereck — Austria

Steirereck, Austria
via Star Wine List

Dacă ai în plan să rătăcești prin Viena, Steirereck se află chiar în centrul capitalei și e recunoscut drept unul dintre cele mai bune restaurante de fine dining din Europa. Având un specific internațional, localul surprinde și cu dish-uri tradiționale, și cu preparate care depășesc granițele Austriei. Cele 25 de tipuri de pâine din meniu și tot ceea ce regăsești la capitolul patiserie impresionează de fiecare dată. 

Chef Heinz Reitbauer are o viziune culinară futuristă și nu încetează să o arate prin dish-urile pe care le propune. Vedeta este păstrăvul de munte, gătit în ceară de albine.

10. Arzak — Spania

 Arzak, Spania
via Elizabeth on Food

Un alt restaurant de top din Europa se găsește în Țara Bascilor. Povestea localului a prins rădăcini acum mult timp. Taverna familiei Arzak, deschisă în anul 1897, s-a transformat într-un restaurant cu 3 stele Michelin. Acest lucru a fost posibil datorită nepotului Juan Mari Arzak și fiicei sale, Elena. 

Selecția de vinuri care se întinde pe mai bine de 45 de pagini e impresionantă. La fel și pardoseala din lemn masiv, și designul industrial.

11. Azurmendi — Spania

Azurmendi, Spania
via World`s 50 Best

Doar pentru locație, și tot e suficient să le treci pragul! Stilul care îmbină piatra și sticla în mod impresionant face ca Azurmendi să fie unul dintre cele mai apreciate localuri spaniole. Mai mult decât atât, acesta funcționează pe bază de energie geotermală și folosește sisteme de colectare a apei de ploaie.  

Pe lângă design, restaurantul din Țara Bascilor întrunește gastronomia tradițională cu cea modernă, în farfurii demne de 3 stele Michelin. Chef Eneko Atxa e responsabil pentru celebrul desert care aduce la un loc măslinele negre și pudra de cacao, într-o explozie de arome. 

12. The Ledbury — Marea Britanie

The Ledbury, Marea Britanie
via Twitter

La restaurantul cu 2 stele Michelin din Notting Hill, australianul Brett Graham reinventează bucătăria britanică, folosind ingrediente japoneze și tehnici franțuzești. 

Un dish memorabil e tartarul de vițel. Servit pe pâine prăjită, aceasta se înmoaie când intră în contact cu grăsimea vitei. Întreaga experiență culinară e completată de selecția de vinuri. Restaurantul pune la dispoziția clienților săi și variante accesibile, precum Johanneshof Reinisch St. Laurent, dar și alternative premium. 

13. Le Chateaubriand — Franța

Pentru chef Iñaki Aizpitarte, convențiile în bucătărie nu există. Le Chateaubriand e unul dintre cele mai bune restaurante din Europa întocmai din acest motiv: încalcă regulile și surprinde prin combinațiile culinare inedite. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, fă-le o vizită-n Paris și încearcă înghețata din capere deshidratate sau calcanul cu rubarbă și flori de soc.

Le Chateaubriand, Franța
via Le Chateaubriand

14. Piazza Duomo — Italia

Dacă ești un iubitor al trufelor, Piazza Duomo din Piedmont e restaurantul în care trebuie să ajungi cel puțin o dată-n viață. Magia lui Enrico Crippa se schimbă în fiecare anotimp, creând dish-uri speciale, în funcție de recolta sezonului. Cei de la World`s 50 Best ne avertizează că atunci când vine vremea trufelor albe… cu greu mai găsești o masă la Piazza Duomo.

Piazza Duomo, Italia
via World`s 50 Best

Ai grijă să-ți rezervi locul din timp dacă vrei să cinezi la restaurantul italienesc, premiat cu 3 stele Michelin.

15. Vendôme — Germania

Vendôme e dovada vie a artei în bucătărie. Mândrindu-se și acesta cu 3 stele Michelin, restaurantul din Cologne impresionează mai întâi cu priveliștea spre catedrala din piața centrală. De restul se ocupă chef Joachim Wissler, care îmbină tehnica și creativitatea pentru a realiza dish-uri „fatale”. Bananele verzi, la grill, sunt una dintre alegerile cele mai frevente ale oaspeților, care nu pleacă niciodată nemulțumiți.

Vendôme, Germania
via Restaurant Ranking

16. Frantzén — Suedia

Te trimite direct în secolul al XIX-lea. Restaurantul suedez are un design fabulos, care se întinde pe 3 etaje. Conceptul unic în Europa presupune întâmpinarea oaspeților, servirea de gustări și vizitarea întregii clădiri. De abia mai apoi, clienții sunt așezați la masă, pentru a-și alege meniul ce are să fie pregătit de chef Bjorn Frantzén. 

Frantzén, Suedia
via World`s 50 Best

Cu o pregătire la restaurantele „Chez Nico”, din Londra, și „Arpège”, din Paris, gastronomul aduce în farfurie bucătăria modernă scandinavă, cu accente asiatice. Ingredientele secrete? Mai bine de 40 de tipuri de legume, culese din grădinile restaurantului. 

17. Aqua — Germania

Aqua, Germania
via World`s 50 Best

În Wolfsburg, se găsește un alt local superb din Europa. Aqua e unul din numai cele 10 restaurante cu 3 stele Michelin, din Germania. Pentru chef Sven Elverfeld, echilibrul aromelor și combinațiile de texturi creează un meniu în aparență simplu, dar extrem de sofisticat. Puiul condimentat cu avocado și măsline, și stridiile cu arahide, castravete și ghimbir sunt dish-urile cele mai populare. 

Aflat în centrul hotelului Ritz-Carlton, o rezervare în avans e necesară. Meniul de degustare începe de la 215$/persoană.

18. Le Calandre — Italia

Gustul italian la el acasă. Despre asta e Le Calandre. Situat în Padua, restaurantul din nordul țării propune dish-urile care i-au făcut renumiți pe italieni în gastronomia internațională. Dacă ajungi vreodată pe la ei, uită-te în meniu după „Almond Mozzarella” – o explozie de gusturi și culori, ce îmbină brânzeturile cu busuiocul. La desert? Suntem în Italia, deci…  „The Alajmos’ Tiramisu in a Pipe”

Le Calandre, Italia
via World`s 50 Best

Restaurantul e o afacere de familie. Fiul proprietarilor, Max Alajmo, e cel mai tânăr chef care a obținut 3 stele Michelin, la vârsta de numai 28 de ani.

19. Astrance — Franța

Ce înseamnă să poți combina bucătăria franțuzească, cea australiană și cea de la sud de Pacific? Înseamnă 3 stele Michelin pentru chef Pascal Barbot, care a reușit să creeze un meniu fabulos pentru restaurantul parizian. Timpul petrecut la Arpège și în Marina Franceză îl face să fie pregătit să-i înfrunte chiar și pe cei mai pretențioși dintre clienți. 

Astrance, Franța
via World`s 50 Best

Curioșii sau norocoșii se pot delecta cu un meniu de degustare, care începe de la prețul de 190$.

20. Ynyshir Restaurant and Rooms — Țara Galilor

Ynyshir Restaurant and Rooms, Țara Galilor
via World`s 50 Best

O bijuterie, pe Coasta Galeză. Locația e una superbă – stilul secolului al XV-lea e evidențiat prin fiecare detaliu, iar oaspeții sunt la fel de încântați să-i viziteze atât pentru mâncăruri, cât și pentru hotel și priveliște.

Meniul de degustare a fost atent gândit de chef Gareth Ward. Acesta cuprinde 19 feluri de mâncare, mixând bucătăria galeză cu cea japoneză într-o experiență culinară care durează aproximativ 4 ore. Semnătura lui e „Welsh Wagyu beef”, deci dacă vrei să mergi la sigur, știi ce trebuie să-ți comanzi.

Dacă ți-am făcut poftă și nu ai răbdare până la următoarea vacanță, descoperă cu Bookingham cele mai populare restaurante din România:

Acum, prezenți în 39 de orașe din țară.

Surse citate în acest articol: theculturetrip.com, theworlds50best.com

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Autentificare
Business Area