Cele mai frumoase crame din Banat în 2023

de

Sabina Nisioi
Crame Banat

Proiectul celor mai frumoase crame România ajunge și în Banat. Dacă dai un ochi pe City Insider by Bookingham, vei vedea că am explorat și restul regiunilor din țară: crame din Oltenia, crame din Crișana și Maramureș, crame din Moldova, crame din Muntenia, crame din Dobrogea și crame Transilvania. Am avut grijă să nu ratăm nicio zonă care-ar putea fi de interes pentru turismul viticol și pentru iubitorii de vin, care-ar vrea să-și programeze o experiență unică sau un weekend de relaxare diferit.

Ce analizăm?

  • Scurt istoric al cramei
  • Regiune și climă 
  • Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
  • Despre cramă

Cramele Recaș

Cramele Recaș

via The Buyer

Izvoarele istorice atestă prezența vinului bănățean încă din secolul al XV-lea. Mihail de Ciorna, banul Severinului, a cumpărat Domeniile Recaș cu 32 de florinți. Cu toate acestea, legenda merge cu mult mai în urmă. Se spune că atunci când romanii au ocupat teritoriul din vestul Daciei, ar fi descoperit plantații de vie și, gustând băutura din amfore vechi, au avut senzația că însuși Bachus a locuit pe acele meleaguri. În prezent, cramele Recaș administrează în jur de 1.100 ha de viță-de-vie, în Timiș și Arad. Cele mai populare game sunt: Shaben Wein, Solo Quinta, Cuvee Uberland, Conacul Ambrozy, Castel Huniade, Cocoșul dintre Vii, La Putere, Sole, Selene și MUSE. 

Cramele vechi de peste 50 de ani pot fi vizitate de pasionați, precum și plantațiile de struguri. Programul include o degustare a celor mai rafinate vinuri roșii, albe, rosé sau spumante, comercializate în peste 25 de țări, fiind servite alături de preparate culinare alese.  

Crama Dealul Dorului

Între dealurile pline de legende ale Buziașului și Silagiului, au luat naștere podgoriile Dealul Dorului. Crama surprinde cu gama Maestoso, special creat pentru domeniul HoReCa, dar și cu alte game, destinate publicului larg: Acvila, Acvila A și Zodiac. 

Crama Dealul Dorului

via Banatul de azi

Se spune că, din podgorii, se aud șoapte misterioase care vestesc bogăția rodului din vremea culesului. Pe lângă plimbarea și peisajele fascinante, una dintre cele mai frumoase crame vin din Banat te surprinde și cu delicii rare, în timpul degustării.

Petro Vaselo

Crama Petro Vaselo

via Crame România

Strugurii folosiți pentru vinurile produse de familia Dal Tio sunt Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling și Fetească Neagră. Rodul celor 42 Ha cu viță de vie trece prin două procese manuale de curățare, un proces de fermentare și unul de rafinare. Brandurile oferite de Petro Vaselo mizează pe calitate și unicitate: Alb de Petro Vaselo, Rose de Petro Vaselo, Negru de Petro Vaselo, Roșu de Petro Vaselo, Otarnița, Maletine, Ovaș, Melgis, PV Gran Cru, PV Orange, PV Winery Edition, Bendis Rose, Bendis Nadir, Kotys, și Kotys Millesime.

Dacă vei vizita crama Petro Vaselo, vei fi impresionat de dimensiunile sale fascinante. Aceasta se află pe un loc numit în trecut „Gornie Seliste”, care simbolizează “așezare mare”, și care a găzduit 4 familii de sârbi. În prezent, cele mai bune vinuri din Banat se nasc în crama complet subterană, proiectată pentru a continua procesul de vinificație început în vie. Degustarea vinului e completă numai în combinație cu propunerile lor gastronomice, iar pentru asta, trebuie să le faci o vizită.

Thesaurus Wines

„Thesaurus înseamnă mai mult decât un vin. Este o căutare. Căutarea tezaurului din solurile Dealului Silagiului și desăvârșirea acestei comori într-o sticlă de vin.” – Thesaurus Wines.

Crama Thesaurus Wines

via Go-Mio

Cultivarea viței-de-vie e atât de adânc înrădăcinată în conștiința localnicilor încât însuși simbolul orașului Silagiu este un ciorchine de strugure. Deși în această localitate podgoriile sunt din cele mai vechi timpuri, de abia în 1895 apar noile soiuri în regiune: Riesling Italian, Creata, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Schiller Alb și Roșu, Razachel și Silvaner

Pentru a trăi experiența completă, trebuie să ascultați povestea cramei la ea acasă. Degustarea vinurilor speciale alături de platouri cu brânzeturi și mezeluri alese, precum și turul complet al podgoriilor și cramei, fac din Thesaurus Wines una dintre cele mai vizitate crame România. Iar dacă nu sunt suficiente câteva ore, gazdele bănățene vă pun la dispoziție și 3 camere duble, pentru un weekend prelungit de relaxare.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area