Crame București. Topul vinurilor din Muntenia în 2023

de

Crame București: Crame Muntenia

Coordonatele geografice ale podgoriilor muntenești permit crearea unor vinuri de excepție. Faptele vorbesc de la sine: 300 de medalii obținute de crama Budureasca de-a lungul timpului, la competiții internaționale, sau supranumirea cramei SERVE drept „Patria Vinurilor Roșii”.

Astăzi te trecem pragul celor mai populare crame din Muntenia, dar dacă vrei să descoperi și viticultura din alte zone ale țării, răsfoiește celelalte articole de pe City Insider by Bookingham: crame Oltenia, crame Maramureș și Crișana, crame Transilvania, crame Moldova, crame Dobrogea, crame Banat.

Ce analizăm?

 • Scurt istoric al cramei
 • Regiune și climă 
 • Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
 • Turul cramei: Pachete și prețuri

Budureasca

Asemenea podgoriilor din Burgundia sau Bordeaux, și vița-de-vie Budureasca are coordonate geografice care permit producția unora dintre cele mai bune vinuri din lume. Crama Budureasca e situată în inima Dealului Mare, iar istoria viticulturii merge cu multe secole în urmă. Izvoarele istorice arată că arta vinului a început încă din vremea vechilor traci. Homer menționează în textele sale faptul că grecii au intrat în Tracia pentru a lua „aur lichid”. 

Crama Budureasca
via TripAdvisor

Cele 275 ha de vie Budureasca găzduiesc fel și fel de soiuri de struguri: Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Rhein Riesling, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Shiraz și Busuioacă de Bohotin. 

Crama Budureasca e cunoscută drept una dintre cele mai mari și moderne din țară. Complexul de vinificație are 3 zone: cea de fermentare, cea de stocare și cea de maturare a vinurilor, în butoaie de stejar. Construcția avangardistă și tehnologia modernă contribuie la crearea celor mai bune vinuri românești – Prima Stilla, Shine, Origini, Noble 5, Budureasca Premium, Budureasca Standard, Bristena, sau Exuberant -, comercializate în 23 de țări. Caracteristicile sale unice sunt recunoscute în întreaga lume, drept dovadă colecția de peste 300 de medalii, care atestă calitatea vinurilor Budureasca la competiții prestigioase din industrie: Decanter World Wine Awards, Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirit Competition, Berlin Wein Trophy, sau Wine Enthusiast.

La capitolul crame România, Budureasca e una pe care n-o poți rata. Degustările organizate de gazde îi satisfac atât pe amatori, cât și pe cei mai exigenți iubitori de vinuri. 

Crama Basilescu

Specificul vinurilor cramei Basilescu vine din podgoriile Dealu Mare și Pietroasa. Cele 100 ha de terroir unic au o tradiție viticolă veche, în care climatul a favorizat întotdeauna cultivarea viței-de-vie. Primele documente care confirmă rădăcinile vinului în zona Urlați datează încă din secolul al XVI-lea – „un vin uleios, tare și durabil”. Nicolae Basilescu, figură emblematică a societății românești în anii 1800, a exploatat frumusețile pământului din regiunea Urlați. Pasiunea pentru viticultură a fost preluată de fiul său, Aristide care, alături de domniţa Aglae Saint Georges de Posingen, a început colaborarea cu restaurantul Capşa şi Maison de Champagne. În 1893, în podgoria Pietroasa, a luat ființă și prima pepinieră viticolă din epoca modernă a României. 

Soiurile de struguri cultivate de crama Basilescu sunt Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgun Mare, Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Riesling Italian, Tămâioasă Românească și Busuioacă de Bohotin, care servesc drept materie primă pentru crearea colecțiilor de vinuri de calitate: Ancestral, Golem, Îngeri din micul Paris, Autentique, Unio, Epoque, Eclipse, Emancipatio.

Crama Basilescu, crame București
via Paradis Verde


Magia cramei Basilescu poate fi descoperită printr-o rezervare. Gazdele organizează degustări de vinuri pentru grupuri de 10-18 persoane, cu o programare în prealabil (contact@cramabasilescu.ro, 0745 523 537).

Davino

Una dintre cele mai emblematice crame București e de părere că „Prin vin, natura înscrie memoria unui an de întâmplări”. Cele 87 ha care se întind de-a lungul podgoriei Ceptura reprezintă materia primă pentru cele 200.000 de butelii Davino produse în fiecare an, sub numele de Monogram, Iacob, Davino sau Făurar.

Crame București, Davino
via Millesime

Acestea sunt în special cupaje, dar crama Davino surprinde și cu vinuri realizate din cele mai apreciate soiuri românești: Feteasca Albă și Neagră. Alte soiuri vinificate sunt: Rhiesling Italian, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon și Merlot. Cele pentru vinuri albe ajung direct în presă, unde mustul se obține prin intermediul fenomenului de deturbare, pe când cele pentru vinuri roșii ajung în tancuri de inox, pentru a se scurge ravacul, sub forță gravitațională. Vasele de lemn folosite în crama Davino sunt din stejar românesc 100%. Pășește în pivnițele unei crame București și descoperă unicitatea vinurilor Davino. Această experiență poate fi perfectă și pentru tine, dar și drept cadou, pentru un iubitor de vinuri.

SERVE

Crama SERVE vorbește prin podgoria Dealu Mare. Istoria viticolă a zonei Ceptura, solurile brun-roșcate, aerul cald adus de curenții din Câmpia Română, nivelul optim de precipitații, dar și protecția Carpaților transformă podgoria SERVE în „Patria Vinurilor Roșii”. Aici se cultivă soiuri precum: Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Riesling de Rin, Chardonnay, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Cele mai bune recolte sunt exploatate de specialiști într-ale vinificației, pentru a obține unele dintre cele mai bune vinuri românești. 

Crama Serve
via TravLocals

Fă-le o vizită și descoperă arta vinului, prezentată de oenologul Aurel Rotarescu. Crama SERVE primește oaspeți încă din 2012, pentru simple degustări, sau cu ocazii speciale. Cupola pavilionului are o capacitate de 35 de persoane și o curte spațioasă, potrivită pentru evenimente în aer liber. Află mai multe despre magia vinului SERVE, alegând unul dintre pachetele de mai jos.

 • Degustare Vinul Cavalerului: 55 LEI/persoană

Timp de o oră și jumătate, te vei bucura de 5 sortimente din Vinul Cavalerului și vei beneficia de preț de producător în caz că vrei să achiziționezi o sticlă. Degustarea se organizează pentru grupuri de 10-20 de persoane. 

 • Degustare Vinul Cavalerului și Terra Romana: 90 LEI/persoană

Descoperă notele fine ale Vinului Cavalerului și buchetul complex al unui pahar de Terra Romana. Degustarea propune 5 sortimente și durează 90 de minute. Și în acest caz, grupul minim e de 10 persoane și cel maxim de 20 de persoane, și poți cumpăra vinuri la preț de producător.

 • Degustare Vinul Cavalerului, Terra Romana și Cuvée Amaury: 99 LEI/persoană

Încearcă și vinurile elegante, pline de personalitate. Degustă 6 sortimente: 2 din Vinul Cavalerului, 3 din Terra Romana și 1 Cuvée Amaury Grija. Calitatea și atenția pentru arome transformă fiecare pahar într-o experiență unică. 

 • Degustare Terra Romana, Cuvée Charlotte și Cuvée Amaury: 120 LEI/persoană

Aceasta include 5 sortimente de vinuri: 3 din Terra Romana și 2 Cuvée-uri, alb și roșu: Cuvée Charlotte și Cuvée Amaury.

 • Verticale Cuvée Charlotte 3 ani și Cuvée Amaury (2 ani): 145 LEI/persoană

Acest pachet e dedicat cunoscătorilor, oferind 2 sortimente cu o istorie bogată. Vinul e un deliciu atemporal, deci descoperă magia celor 3 sortimente de Cuvée Charlotte (din ani diferiți) și a 2 sortimente de Cuvée Amaury (din ani diferiți).

 • Verticală Cuvée Charlotte (5 ani): 165 LEI/persoană

Cu un vin roșu excepțional, nu poți dai greș niciodată. Degustă gama Cuvée Charlotte a cramei SERVE, cu ajutorul a 5 sortimente din ani diferiți.

 • Verticale Cuvée Charlotte (3 ani) și Cuvée Guy de Poix (2 ani): 190 LEI/persoană

Pentru vinuri cu arome și parfumuri intense, încearcă cele 3 sortimente de Cuvée Charlotte (din ani diferiți) și cele 2 tipuri de Cuvée Guy de Poix (din ani diferiți). 

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Autentificare
Business Area