Terroir-ul Olteniei e renumit pentru vinurile sale calitative. Acestea îmbină aciditatea și aroma primară a fructelor coapte, rezultatul fiind unul echilibrat și răcoros. Domeniul Coroanei Segarcea, Crama AVINCIS, Crama Bauer și Crama Oprișor sunt unele dintre cele mai emblematice obiective din regiune, pentru turiștii viticoli. Descoperă totul despre ele în cele ce urmează. Mai mult decât atât, pe blogul nostru – City Insider by Bookingham – descoperi și atracțiile celorlalte zone, dacă ești un #winelover. Vezi articolele în care-ți povestim despre cramele din Dobrogea, vinurile muntenești, pivnițele din Banat, cele mai bune vinuri moldovenești, cramele din Maramureș și Crișana, sau cramele din Muntenia.
Ce analizăm?
- Scurt istoric al cramei
- Regiune și climă
- Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
- Turul cramei: Pachete și prețuri
Domeniul Coroanei Segarcea
Atestări documentare ale vițelor-de-vie din acea zonă există încă din 1547, pe când călugării Schitului Segarcea se îndeletniceau cu viticultura. La început, Domeniul Coroanei Segarcea a funcționat drept pepinieră, pentru a salva soiurile de struguri locale și internaționale; asta după ce un parazit microscopic a distrus peste 60% dintre viile Europei de la acea vreme. Timp de 14 ani, autoritățile comuniste au confiscat aproape integral Domeniul Coroanei Segarcea, care a fost restituit treptat familiei. Încă din 2010, vinul de Segarcea se află pe mesele Casei Regale a României, Domeniul Coroanei Segarcea fiind furnizor oficial.
Podgoria e găzduită de soluri pe bază de cernoziom, calcar și un fund de mare, cele 3 straturi oferind vinului acea aciditate care completează de minune caracterul de fruct bine copt. Domeniul Coroanei Segarcea e format din 60% soiuri de struguri roșii, 30% – albi și 10% – soiuri aromate: Tămâioasă Roză, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Pinot Gris, Viognier, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Touriga Nacional, Cabernet Franc, Syrah, Ugni Blanc, Marselan, Fetească Regală.
Vinurile spectaculoase de Segarcea, cu o capacitate mare de învechire, se tezaurizează, iar mai apoi se oferă publicului treptat, în loturi mici. Specialiștii recomandă iubitorilor de vin să le guste când sunt puse în circulație, iar mai apoi să le învechească conform propriilor gusturi.
Crama AVINCIS
Crama AVINCIS e una dintre cele mai de succes crame Oltenia, datorită așezării geografice și proceselor tehnologice moderne. Podgoria Drăgășani se întinde pe 60 km, de la Subcarpații Getici până la Câmpia Română, solurile fiind dominate de argile cu urme de calcar, pietriș, mană și nisip. Gustul echilibrat al vinului AVINCIS e dat de clima temperat continentală cu influențe mediteraneene, în care Valea Oltului joacă un rol crucial: podgoria Drăgășani se bucură de o bună umiditate chiar și în lunile cele mai fierbinți ale anului. Crama AVINCIS produce vinuri roșii sau albe, acide și răcoroase, din soiurile Crâmpoșia Selecționată, Tămâioasa Românească, Feteasca Regală, Feteasca Albă, Negru de Drăgășani, Novac, Cabernet Sauvignon, Negru de Drăgășani și Fetească Neagră.
Crama AVINCIS a prins contur pe Dealul Dobrușa, influențele neobrâncovenești încadrând-o în peisajul de la începutul secolului al XX-lea. Construcția asigură calitatea vinului AVINCIS, datorită circulației fluxurilor prin gravitație. Rampa de acces subteran și tunelul amplu permit comunicarea optimă dintre spațiile tehnice pentru producerea vinului.
Una dintre cele mai mari crame Oltenia exploatează turismul viticol românesc. Astfel, la domeniul Vila Dobrușa din podgoria Drăgășani, poți rezerva un sejur cu vizitarea cramei, degustări de vinuri combinate cu bunătăți culinare, plimbări (la „Ferma dintre Vii” sau prin parcul „Poiana Apostolilor”), precum și alte activități oenoturistice (tenis de câmp, mini-fotbal, baschet, ping-pong).
Crama Bauer
Crama Bauer consideră că cel mai bun vin se naște din „creativitate naturală” și „diversitate”. Filosofia lor se bazează pe înțelegerea naturii și potențarea fiecărui soi de struguri, într-o manieră unică. Sauvignonasse, Sauvignon Blanc, Crâmpoșie Selecționată, Fetească Regală, Negru de Dragașani, Cabernet Sauvignon, Merlot și Petit Verdot sunt soiurile aflate în podgoria Drăgășani, fiind favorizate de terroir-ul unic. Rezultatul? 30.000 de sticle îmbuteliate anual, în crama Bauer.
Poți să trăiești întreaga experiență, indiferent de sezon, atât timp cât grupul are între 4 și 18 personae. Aceasta include vizitarea cramei și a podgoriei Bauer, degustare de vinuri, asocieri cu diferite preparate culinare, concerte și alte activități culturale. Pentru a-ți face o rezervare sau pentru a afla mai multe detalii, ia legătura cu Raluca Bauer (+40 757 098 940, raluca@cramabauer.com). Crama e deschisă vizitatorilor de luni până duminică, între orele 10:00 și 19:00.
Crama Oprișor
Una dintre cele mai vechi crame Oltenia e pe Valea Drincei, în județul Mehedinți. Fiind atestată istoric încă din secolul al XV-lea, podgoria Oprișor a fost îngrijită de-a lungul timpului de boieri olteni, dar și de către Constantin Brâncoveanu, care era renumit pentru pasiunea sa față de vinurile de calitate.
În prezent, crama Oprișor dispune de 252 ha cu viță-de-vie, unde se cultivă următoarele soiuri de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Rhein Riesling, Tămâioasă Românească, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Neagră, Shiraz, Dornfelder, Zinfandel și Cabernet Franc. Crama Oprișor are o capacitate de fermentare de 1.500.000 litri, o capacitate de stocare în cisterne de 1.000.000 de litri, plus 850 de butoaie din stejar, destinate maturării vinurilor oltenești.
Brandurile de vin s-au născut sub atenta îndrumare a echipei de producție, formată din 2 oenologi, 4 ingineri viticoli și 40 de angajați specializați în cultivarea plantației și producția vinului. Iată câteva dintre cele mai bune sortimente ale cramei Oprișor: Val Duna, Măiastru, Caloian, La Cetate, Cupola Sanctis, Rusalcă Albă, Jiana Rose, Dragaica Roșie, Smerenie, Detaliu și EZOTERIK.