Cum adică „tocăniță… catalană?” Chef Octavian Băloi îmbină nordul Spaniei cu sudul României

de

Sabina Nisioi

La RozMarine Tapas & Vin, încerci rețete spaniole cu ingrediente locale. Intră în restaurantul constănțean și află ce e musai să-ți comanzi, chiar de la chef Octavian Băloi. Spoiler alert: leche frita e obligatoriu la desert! Lapte aromatizat și închegat, dat prin amidon de porumb, prăjit în unt și servit cu un coulis de vișine… 🤤

RozMarine, Constanta

Nordul Spaniei, în sudul României: regiunea Cantabria e transpusă în bucătăria unui restaurant din Constanța. Și ca să aflăm și mai multe despre farmecul „tapas & vin”, am vorbit cu Octavion Băloi, chef și owner RozMarine.

RozMarine a început în 2020, cu o bucătărie la vedere și cu 4 mese micuțe. Acum, restaurantul găduiește până la 50 de oaspeți

„Am deschis chiar înainte de pandemie. Aveam 4 mese micuțe și o bucătărie deschisă, dar oamenii erau încântați de ce vedeau și nu ne-a fost greu să-i facem „de-ai noștri” după prima vizită. Lucrurile arătau promițător, dar martie 2020 ne-a dat peste cap. Am supraviețuit întorcându-mă la origini – am făcut mâncărurile copilăriei și le-am livrat la domiciliu. Limba de măsline și supa de pasăre cu găluște au fost un real succes.”

Nu numai că a supraviețuit, dar a și crescut. La început de 2024, RozMarine Tapas & Vin numără 50 de locuri. Restaurantul are 2 camere în interior și o terasă care funcționează pe timp de vară. De amenajare s-a ocupat Adriana Iancu, arhitect. Designul emană mediteraneanul spaniol pe care Octavian l-a cunoscut în Cantabria, unde locuiește familia lui și de unde a și pornit visul RozMarine. 

Restaurantul e pe Vasile Canarache 4, și e deschis de marți până duminică, între orele 12:00 și 23:00. Animalele de companie sunt binevenite pe terasă, vara, unde primesc și un bol cu apă. Cele de talie mică sunt primite și în interior.

Specificul spaniol e adaptat la ingredientele de sezon pentru că, la urma urmei, restaurantul e unul local

RozMarine, Constanta - Evenimente
via RozMarine, Constanța - Facebook page

„Meniul nu e unul uzual și, fiind un business de tip „owner-chef”, îmi permit să experimentez și să iau decizii despre ce aleg să duc la masă. Sigur că, la bază, rețetele și tehnicile sunt spaniole, dar le-am adaptat pe toate la ce e local, ca să obțin ceva gustos.”

Pentru brânza de capră și carne, principalul colaborator e ferma „Căprițele Dianei”. De la Serele Constanța sunt legumele și fructele, și a reușit să găsească producători locali și pentru ouă și păsări de curte.  

Cele mai populare mâncăruri de la RozMarine sunt:

  1. Urechile de porc. Sunt 2 variante: crocante, cu sos gremolata (care merg fantastic la bere) și cele cu paprika afumata, servite cu sos de ardei iute.
  2. Măduvioarele de vită sunt sunt făcute cu tarhon și sos de muștar, și vin însoțite de pâine prăjită, frecată cu usturoi.
  3. Caldereta din fructe de mare: E un „stew” din trei feluri de pește – ton, somon și merluciu – alături de fructe de mare și sos.
  4. Tocăniță catalană: E făcută cu midii și vine alături de o baghetă crocantă cu unt, verdețuri și usturoi.
  5. Vulcano: O chiflă de burger scobită, umplută cu steak de vită maturată pe plită, și inundată cu sos de brânză. Cartofii dippers ce vin lângă sunt… tot ce trebuie pentru ca experiența să fie completă.

 

Pe parte de dulce, au un leche frita divin: un lapte închegat și aromatizat, dat prin amidon de porumb și prăjit în unt. Deasupra se pune un coulis de vișine. O altă delicatesă din meniul de dulciuri e bundás kenyér – o felie de cozonac, dată prin vin transilvănean, servită cu înghețată artizanală de nuci și coulis de vișine.

Meniul se schimbă în fiecare sezon, în funcție de ingrediente, însă „preparatele-tractor” rămân, deci nu trebuie să-ți faci că nu mai găsești urechile de porc 🤭.

4 hands cooking shows cu Răzvan Exarhu, Oana Coantă și Radu Dumitrescu

via RozMarine, Constanta - Instagram page
via RozMarine, Constanța - Instagram page

„Evenimentele de tipul 4 hands aduc un plus atât restaurantului, dar mai ales clienților, ce reușesc să guste din alte mâini iscusite din industrie. A fost o onoare să-i am la RozMarine pe Oana Coantă (chef Bistro de l'Arte, Brașov), Radu Dumitrescu (chef Voilà Bistrot, București) și Răzvan Exarhu. Avem planuri mari pe viitor, deci fiți cu ochii pe profilurile noastre de Instagram și Facebook ca să aflați când mai punem la cale o cină cu un invitat special!”

Clienții fideli au parte de „tratament special”. Un pahar de Cava, un dulce din partea casei – cu gust și voie bună, așa te ține aproape RozMarine.


Dacă vrei să mergi în restaurantul constănțean, recomandăm să-ți rezervi o masă în avans. Dă-ne de veste pe Facebook sau Instagram despre experiența cu gust spaniol!

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area