Fine dining vegan: Top 11 restaurante din Europa în 2023

de

Sabina Nisioi

Veganismul a cunoscut o pantă ascendentă în ultimii ani, deci nu ne miră că restaurantele își dau toată silința pentru a-și satisface publicul. Descoperă topul celor mai celebre din Europa.

Top Restaurante Vegane Europa

Până nu demult, noțiunea de „fine dining” era asociată cu fel și fel de rase de vită, piept de rață, garnituri îmbrăcate în sosuri pe bază de brânzeturi, ori deserturi care îmbinau maiestuos ingredientele de origine animală. Totuși, odată cu evoluția trendului vegan, gastronomia internațională a fost nevoită să se adapteze cerințelor publicului. Astfel au luat naștere restaurantele high-end vegane. 

Dacă ți-ai programat o escapadă prin Europa în următoarea perioadă și faci parte din categoria veganilor sau vegetarienilor, acest articol este pentru tine. În schimb, dacă te-ai declarat fan carne, descoperă top 20 de restaurante din Europa, care îți pun la dispoziție meniuri mixte. Dacă rămâi pe meleagurile noastre, rezervă cu Bookingham următoarea ieșire la restaurant.

Steaua verde Michelin

Începând cu anul 2020, „Biblia gastronomiei franceze” a început să ofere, pe lângă clasicele stele Michelin, și steaua verde – care poartă același nume. Aceasta are rolul de a recompensa restaurantele cu practici gastronomice sustenabile și etice. Primul local din lume care a primit o astfel de distincție a fost ONA (Franța), al cărui nume simbolizează „Origine Non-Animale”. 

Top 11 restaurante vegane din Europa

1. Lucky Leek — Germania

2. Ark — Danemarca

3. Marktküche — Elveția

4. Växthuset — Suedia

5. Saorsa 1875 — Marea Britanie

6. Joia — Italia

7. Humus x Hortense — Belgia

8. ONA — Franța 

9. Gauthier Soho — Marea Britanie

10. Tian — Austria

11. Gron — Finlanda

1. Lucky Leek — Germania

Restaurantul berlinez ocupă primul loc în acest top. Prezent încă din 2011 pe harta de fine dining din mediul HoReCa, acesta își delectează oaspeții atât cu dish-uri vegane, cât și cu preparate pe bază de carne. În anul 2019, restaurantul german a fost onorat cu premiul Bib Gourmand, drept răsplată pentru calitatea oferită clienților săi.

Lucky Leek — Germania

via Lucky Leek Facebook page

Veganii se pot delecta cu un meniu de degustare care poate cuprinde de la 3, până la 5 feluri de mâncare, și al cărui preț începe de la 33£. Dish-urile renumite sunt: consommé de legume cu ravioli, risotto cu chilli și pară și rulouri cu tempeh și brânză de migdale. 

Restaurantul oferă și opțiuni pentru cei pasionați de gastronomia asiatică, în topul preferințelor fiind tofu balinez picant, cu ulei de susan și castravete.

2. Ark — Danemarca

Doi chefi – unul din lumea austriacă, altul din lumea daneză – fac echipă la restaurant Ark, pentru a crea dish-uri cu specific local, care promovează sustenabilitatea și calitatea. Datorită meniului plant-based, localul danez a reușit să obțină din partea Ghidului Michelin, o stea verde. 

Ark, Denmark

via Ark Facebook page

Meniul de degustare cuprinde 7 feluri de mâncare, cele mai atractive fiind: ciupercile cu stridii albastre și frunzele de stridii cu glazură umami. Cele 7 dish-uri ajung la prețul de 80£. Vinurile naturale, biodinamice și cocktailurile de inspirație nordică trebuie încercate, pentru a defini experiența culinară.

3. Marktküche — Elveția

Marktküche, Elveția

via Marktküche Facebook page

„Piața în bucătărie” – cam așa s-ar traduce numele restaurantului premiat cu Bib Gourmand și o stea verde Michelin. Ideea de a pune pe masă ingrediente proaspete, direct din grădină, a fost susținută de la bun început de chef Tobias Hoesli. Alimentele 100% elvețiene și încurajarea producătorilor locali sunt doar 2 caracteristici definitorii pentru Marktküche. 

Când vine vorba de călătoria simțurilor, tot ce trebuie să faci este să alegi numărul dish-urilor pe care vrei să le încerci în timpul meniului de degustare, iar de restul, se ocupă ei. Prețul începe de la 65£/4 feluri de mâncare. Printre cele mai râvnite preparate se numără ciupercile sălbatice în foietaj, cu garnitură de cartofi și mousse de trufe. 

4. Växthuset — Suedia

Växthuset, Suedia

via Vaxthuset Facebook page

Toată magia are loc în Stockholm. De la plantare și recoltare, până la murare, fermentare și afumare, toate produsele folosite în bucătăria restaurantului Växthuset sunt o marcă suedeză. Broccoli-ul afumat, cu porumb, la grătar și untul cu miso și tomate sunt incluse în meniul de degustare, care începe de la prețul de 32£.

În afara dish-urilor vegane, descoperă cum se asociază berea cu mâncarea, într-un local de tip fine dining. Alte alegeri în meniul de băuturi ar mai fi și vinurile biodinamice sau cocktailurile de sezon. 

5. Saorsa 1875 — Marea Britanie

Saorsa 1875, UK

via Saorsa 1875 Facebook page

Dacă am putea transpune conceptul de „plant-based” într-un restaurant, acesta ar fi Saorsa 1875. Nu numai meniul cu specific vegan e creat de așa natură, ci întregul hotel – mobila, produsele de curățenie și alimentarea cu energie verde. 

Chef Luca Sordi creează, în mod constant, noi dish-uri. Meniul de degustare cu 5 feluri de mâncare începe de la prețul de 55£. Scoicile sotate și vinetele glazurate cu sos de soia se numără printre cele mai apreciate preparate ale localului britanic.

6. Joia — Italia

Joia, Italia

via Joia Facebook page

După cum ne spune și numele, restaurantul italian își propune să stârnească bucurie cu orice ne pune-n farfurie. Deschis din 1989, Joia e primul restaurant vegetarian care a primit o stea Michelin, în anul 1996, și a fost răsplătit de curând și cu o stea verde, pentru calitatea extraordinară și sustenabilitatea promovată în bucătărie. 80% dintre preparatele disponibile în restaurantul milanez sunt vegane, bazate pe recoltele fermierilor din Lombardia. 

Meniul de prânz include două dish-uri fantastice + un drink, la prețul de 11£. Uită-te după risotto-ul sicilian, cu anghinare și sos de soia făcut în casă, dar și după lasagna. Cu cea din urmă nu poți da greș.

7. Humus x Hortense — Belgia

Humus x Hortense, Belgia

via Humus x Hortense Facebook page

Humus x Hortense îi delectează pe oaspeții săi cu fine dining-ul vegan, adus la nivel de artă de chef-ul Nicolas Decloedt. Acesta a primit titlul de „Best Vegetable Chef”, în 2020, premiu oferit de ghidul culinar Gault & Millau. 
Restaurantul belgian își schimbă săptămânal meniul de degustare, în funcție de recoltă și ingrediente, obținând astfel 24 de microcicluri sezoniere. Ghidându-se după ideea de „no food waste”, Humus x Hortense transformă totul în preparate inedite și băuturi savuroase – cocktailuri naturale și beri craft. Meniul de degustare, compus din 5 feluri de mâncare, începe de la 66£. Ce găsești la ei? Cartofi roșii flamanzi, rădăcină de pătrunjel coaptă și sosuri din legume fermentate.

8. ONA — Franța 

OPA, Franța

via xl-vins.fr

Situat în apropierea Bordeax-ului, ONA (Origine Non-Animale) e unul dintre restaurantele veterane într-ale veganismului, deschizându-și porțile încă din 2016. Bistro-ul francez a fost primul care a obținut o stea verde Michelin, sub conducerea chef-ului Claire Vallée.

Meniul de degustare e unul cu adevărat grandios. Cele 11 dish-uri combină o paletă largă de arome, texturi și influențe gastronomice – de la diferite soiuri de fasole și ciuperci, până la unturi de nuci și tipuri de cidru japonez. Costurile unei degustări la ONA încep de la 99£.

9. Gauthier Soho — Marea Britanie

Gauthier Soho, UK

via Gauthier Soho Facebook page


Aici s-a născut „faux gras-ul”, alternativa la celebra delicatesă din ficat de gâscă. Dish-ul a devenit atracția principală a restaurantului încă dinainte ca acesta să devină vegan, în anul 2019. Faux gras-ul e o combinație de ciuperci, linte, nuci și cognac, și trebuie neapărat s-o comanzi dacă ajungi prin Londra. Și tortellini cu ciuperci „golden enoki” și sos de trufe sunt un must have, la fel ca tartare-ul regândit în stil vegan.

Cele 9 dish-uri din meniul de degustare sunt disponibile începând de la prețul de 70£.

10. Tian — Austria

Tian, Austria

via Tian Facebook page

Cu siguranță, unul dintre cele mai atractive restaurante din Europa, adresate publicului vegan. Localul vienez e distins cu 3 bonete în ghidul Gault & Millau și o stea Michelin, și nu face decât să devină tot mai bun în nișa sa. Ingredientele produse în grădinile proprii sunt baza mâncărurilor și băuturilor servite.

De la dish-uri vegane și vegetariene, până la sucuri naturale și vinuri organice, Tian reușește să-și satisfacă oaspeții în mod remarcabil. Meniul de degustare presupune 8 feluri de mâncare și începe de la prețul de 119£. Acolo poți regăsi dovleac cu cheddar și ghimbir, sau kale cu rădăcini de pătrunjel și ciuperci shitake.

11. Gron — Finlanda

Finlanda găzduiește cel de-al unsprezecelea restaurant din topul european cu opțiuni vegane. „Organic”, „de casă” și „calitativ” sunt atributele dish-urilor de la Gron.

Situat în centrul capitalei, restaurantul oferă clienților săi un meniu de degustare vegan, format din 8 dish-uri, începând de la prețul de 78£.

Gron, Finlanda

via Gron Facebook page

Top restaurante cu opțiuni vegane din România

Și la noi se remarcă un trend ascendent în ceea ce privește veganismul, așa că nici chefii noștri nu ezită să se supună cererii publicului. Iată câteva localuri din țară, ale căror opțiuni vegane te vor cuceri de la prima-nghițitură:

Surse citate în acest articol: nationalgeographic.co.uk

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area