Harta bacșișului: Dobrogea – cea mai generoasă regiune; Crișana și Banat, la polul opus

de

Sabina Nisioi

Highlights

  • Bacșișul de 10% din valoarea consumației este cel mai frecvent în rândul românilor (55%)
  • Muntenia, comparativ cu restul regiunilor, prezintă cel mai mare procentaj de locuitori (61%) care lasă bacșiș de fiecare dată; Oltenia se află la polul opus (36%)
  • Dobrogea e regiunea cea mai generoasă a țării, 70% dintre ei afirmând că lasă bacșiș 10%. Banat, Crișana și Transilvania sunt regiunile care se află la extrema opusă
  • Transilvănenii sunt mai chibzuiți decât muntenii; 14% dintre munteni VS numai 7% dintre transilvăneni lasă un bacșiș de 15% sau mai mare
  • Dacă ar avea posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 1 din 2 români ar face-o mai des

Bacșișul e probabil unul dintre cele mai controversate subiecte când vine vorba de răsplătirea serviciilor de care avem nevoie. Cât se lasă bacșiș? Ce anume determină valoarea bacșișului? Care sunt motivele care influențează lăsarea unui bacșiș? Trebuie să lași bacșiș? Acestea au fost întrebările de la care am pornit pentru a afla obiceiurile românilor în acest sens. 

Studiul nostru se concentrează pe obiceiurile românilor când vine vorba de răsplătirea serviciilor din cadrul restaurantelor și bistro-urilor, pub-urilor și barurilor, cafenelelor.

Istoria ne spune că ciubucul, peșcheșul sau bacșișul s-a răspândit în spațiul românesc în secolul al XVIII-lea. Acesta simboliza o mică recompensă în bani, oferită pentru calitatea unui serviciu deja plătit sau datorat de drept. Cum s-a schimbat conotația bacșișului 3 secole mai târziu? Care e abordarea românilor când vine vorba de lăsarea unui bacșiș în spațiul HoReCa? 

Ei bine, cifrele arată că majoritatea românilor (55%) sunt generoși, lăsând bacșiș 10% din valoarea consumației. 30% dintre participanții la studiu au afirmat că lasă 5% sau mai puțin din valoarea notei finale, 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacșișuri de 15% sau mai mult, în timp ce 6% dintre români au declarat că nu lasă bacșiș deloc. Toate acestea demonstrează că românii sunt binevoitori când trebuie să-și arate aprecierea pentru ospătari, barmani sau bucătari, precum și pentru calitatea serviciilor din localurile pe care le frecventează.  

Indiferent de vârstă sau venit, 84% dintre români lasă frecvent un bacșiș – mai mic sau mai mare – la restaurant

În continuare, am analizat valoarea bacșișului lăsat de români și prin prisma venitului lunar și al grupei de vârstă. 

Dintre cei care lasă 5% bacșiș, majoritari sunt cei mai tineri – cu vârste sub 18 ani (60%) – și cei cu venituri sub 1500 lei pe lună (40%). La cealaltă extremă, printre cei care lasă 15% sau mai mult, se găsesc majoritar persoanele între 18-25 ani și cei cu venituri lunare între 2500-3000 lei. Cifrele arată că 60% dintre cei cu venit de peste 5000 lei lunar lasă bacșiș de fiecare dată la restaurant, în timp ce doar 25% dintre cei cu venituri sub 1500 lei fac asta. 

Pe de o parte, 75% dintre respondenții cu venituri lunare mai mici de 1500 lei spun că cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș nu depășește 20 lei. Pe de altă parte,  47% dintre cei cu venituri lunare mai mari de 5000 lei declară că cea mai mare sumă pusă la un bacșiș a fost de minimum 40 lei.

Muntenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina sunt regiunile în care cei mai mulți români lasă bacșiș de fiecare dată

Întrebați cât de des lasă bacșiș atunci când ies în oraș, 61% dintre respondenții din Muntenia au răspuns că de fiecare dată. 60% dintre dobrogeni obișnuiesc același lucru și foarte aproape se situează și moldovenii, alături de bucovineni, care, în proporție de 59%, au afirmat că de fiecare dată răsplătesc extra serviciile localurilor pe care le frecventează. Oltenia se află la polul opus. Doar 36% dintre respondenții din această regiune au declarat ca lasă bacșiș de fiecare dată când ies în oraș. Alături de olteni, sub media pe țară a românilor care lasă bacșiș de fiecare dată (53%), se află și Banat, Crișana (47%) și Transilvania (50%).

Când vine vorba de cât de des ies românii în oraș, am aflat că 42% dintre maramureșeni ies de cel puțin 8 ori pe lună în oraș, în timp ce 30% dintre dobrogeni  ies o dată pe lună sau mai rar.

Muntenii sunt mai generoși decât transilvănenii în ceea ce privește valoarea unui bacșiș

Am vrut să aflăm și sumele pe care le lasă drept bacșiș. Am stabilit deja în introducere că majoritatea românilor lasă 10% bacșiș din valoarea consumației, însă am analizat și ce regiuni lasă un procentaj mai mare din nota finală. 

De remarcat a fost faptul că dobrogenii (70%) sunt cei mai mulți care lasă bacșiș 10% din valoarea notei finale. Sub media pe țară a românilor din această categorie, se află regiunile Banat, Crișana (46%) și Transilvania (53%). 

Cifrele arată încă o dată cât de generoși sunt dobrogenii: 20% dintre respondenții la studiu afirmă că lasă bacșiș 15% sau mai mult din valoare consumației. Spre deosebire de transilvăneni (7%), muntenii (14%) sunt mult mai generoși când vine vorba de lăsarea unui bacșiș de 15% sau mai mare. Încă un lucru care atestă că transilvănenii sunt mai strânși la pungă e faptul că 40% dintre ei lasă un bacșiș de 5% sau mai mic, în timp ce numai 27% dintre munteni fac asta.

Același lucru se confirmă și dacă ne uităm la cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș. Dintre participanții la studiu, cei mai mulți care au afirmat că lasă peste 50 lei la un bacșiș, sunt muntenii. Cifrele arată că numai 16% transilvăneni au spus că cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș a depășit 50 lei, spre deosebire de cei 24% munteni.

Top 3 motive care influențează valoarea bacșișului: atitudinea chelnerilor, rapiditatea serviciilor și calitatea mâncării și a băuturilor

Am vrut să aflăm și ce influențează valoarea bacșișului. Oferindu-le variante multiple de răspuns, am aflat topul celor 3 lucruri care contează foarte mult pentru români când vine vorba de răsplătirea serviciilor dintr-un restaurant. 94% dintre respondenții la studiu sunt influențați de atitudinea chelnerilor, 57% mizează pe rapiditatea serviciilor, adică pe cât de repede au fost serviți, iar 52% pun accent pe calitatea mâncării și a băuturilor. Alte aspecte care mai contează în lăsarea unui bacșiș sunt oamenii alături de care stau la masă, prețurile preparatelor, dar și renumele localului și al chef-ului. 

Întrebați de ce nu lasă bacșiș, cele 3 motive principale invocate de români au fost: calitatea serviciilor din local (60%), faptul că nu au cash la ei și nu pot să lase bacșiș cu cardul (48%), sau consideră că nu e nevoie (33%). 

Un rezultat interesant a arătat că 17% dintre români au spus că dacă nu au suficient cash, preferă să nu lase bacșiș deloc, decât să lase 1-2 lei.

Dacă ar avea posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 1 din 2 români ar face-o mai des

Studiul arată că unul dintre principalele motive pentru care românii nu lasă bacșiș la restaurant este pentru că nu au cash la ei. Probabil, un rol extrem de important l-a jucat și pandemia în acest context, deoarece tot mai mulți dintre noi am renunțat la a mai purta cash la noi și am preferat să facem plățile la restaurant cu cardul.  

Întrebați dacă ar vrea să aibă posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 60% dintre respondenții la chestionar au răspuns afirmativ. În plus, 42% din respondenți au spus că în mod sigur ar lăsa bacșiș mai des, dacă ar avea această opțiune. 

Metodologie

În acest studiu, echipa Bookingham în colaborare cu specialiștii de la SRD-media și-au propus să analizeze obiceiurile românilor în ceea ce privește lăsarea unui bacșiș pentru serviciile din domeniul HoReCa. Pe baza unui chestionar la care au răspuns aproape 400 de persoane, datele obținute au fost analizate în raport cu regiunea, vârsta și venitul lunar al fiecărui participant la studiu.

Recomandări restaurante de top în România

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area