Sabres a fost primul restaurant din Timișoara care a servit pește și fructe de mare. S-a deschis în 2006, și de atunci nu încetează să-și suprindă oaspeții prin gusturi noi, evenimente și design.
Am vrut să aflăm mai multe motive pentru care ar trebui să ajungi măcar o dată la Sabres. Așa că am mers direct la țintă, într-un interviu cu Ingrid Sabău care, împreună cu soțul ei, Octavian Sabău, sunt proprietarii restaurantului timișorean.
De la director regional de bancă, în poziția de manager de restaurant
„Soțul meu lucra în industria prelucrării peștelui încă din anii ‘90. Eu eram director regional la o bancă. A fost ideea lui să începem ceva diferit în Timișoara: un restaurant bazat pe mâncăruri din pește. Când am văzut statisticile la nivel mondial care spuneau că după primul an, 90% din afacerile din HoReCa dau faliment, iar că după al doilea an mai supraviețuiesc doar un sfert din acel 10% rămas, ne-am întrebat „Oare în ce business am intrat?!”. Dar uite că după 17 ani, Sabres încă e în peisajul restaurantelor din România.”
- Ingrid Sabău
În primii 7 ani, localul a fost gestionat de cei doi proprietari, dar nu întru totul. De abia din 2013, Ingrid a renunțat la poziția de director regional de bancă și a început să se ocupe de Sabres în calitate de manager.
„Amprenta pe care mi-am pus-o în ultimii 10 ani are în vedere 4 elemente: mâncare, atmosferă, servicii și prețuri. Noi încercăm să cucerim printr-o experiență completă și prin inovare constantă. Experiența completă e asigurată și de o echipă de profesioniști – colegii noștri – cu care ne mândrim și care, sincer, excelează în domeniul lor. Le datorăm constanța clientelei și calitatea serviciilor noastre.”
- Ingrid Sabău
Localul e pe strada Craiova nr. 1 și e deschis zilnic, de la 11:00, la 23:30. În interior, sunt 2 saloane separate: Vintage (60 de locuri) și Sandy (25 de locuri). Terasa, Sabres Garden, are o capacitate de 70-80 de persoane și acceptă și animale de companie. Vara, atmosfera e foarte frumoasă, iar în sezonul rece, apar câteva „cozy corners” cu încălzitoare.
„La design, lucrăm constant. În ultimii 17 ani, am colaborat cu foarte mulți oameni din industrie și ne-am pus și noi mintea la contribuție ca să inovăm mereu, astfel încât publicul să nu se plictisească. Facem renovări sau redecorări o dată la 1-2 ani. E foarte important pentru noi să păstrăm o atmosferă cozy, elegantă, frumoasă, cu atenție la detalii.”
- Ingrid Sabău
Meniul e împărțit în 4 capitole: pește de apă dulce, pește oceanic, fructe de mare și produse non-pește
Specificul restaurantului e mediteranean, dar cuprinde și preparate din bucătăria internațională.
„Businessul soțului meu, Sabiko Impex, a fost una dintre singurele companii de prelucrare a peștelui din Banat. Așa am început, fiind siguri că materia primă e de cea mai bună calitate. Vedetele meniului erau borșul tradițional și ciorba de pește mixtă, după o rețetă de la Szeged. Din rețetele românești avem saramură de crap și plăcii de somn, iar din cele mediteraneene, sunt cele cu fructe de mare sau non-pește. Încercăm în mod constant sa facem meniul cât mai deosebit.”
- Ingrid Sabău
Acum, restaurantul are 4 secțiuni: preparate din pește de apă dulce sau pește domestic, preparate din pește oceanic, fructe de mare și preparate non-pește. Localul se adresează tuturor celor care vor să mănânce sănătos, bun și gustos.
Cele mai comandate farfurii de la Sabres sunt:
- Borșul pescăresc
- Saramura de crap
- Dorada în crustă de ierburi mediteraneene, cu orez cu parmezan
- Saganaki
- Supa de fructe de mare
- Ceafa de mangaliță la grătar
Primăvara și toamna introduc rețete noi în meniu. Chiar acum [octombrie, 2023], au lansat meniul de toamnă-iarnă de la Sabres.
„Schimbarea meniului vine la pachet cu multe provocări. În primul rând, trebuie să căutăm materia prima. Apelăm și la producători locali pentru legume, „frunze colorate” și ierburi aromatice. Mai apoi, trebuie să căutăm o rețetă care să fie inedită și gustoasă. Uneori, încercăm până la 25 de rețele până s-o găsim pe cea mai bună. După aceea, e necesar să facem procedura pentru afișarea valorilor nutriționale. Ulterior, le introducem în sistem și mai apoi, începem să le promovăm. Tot procesul durează aproximativ o lună - o lună și jumătate.”
- Ingrid Sabău
În luna mai 2023, Sabres a împlinit 17 ani de activitate și s-au revanșat față de oaspeții fideli
„Pentru a sărbători evenimentul special, am organizat „Săptămâna Sabres”, care punea în valoare câte un produs din meniul tradițional. Așa am încercat noi să ne revanșăm în fața oaspeților fideli.”
- Ingrid Sabău
În fiecare joi seara, atât în timpul verii, cât și în sezonul rece, Sabres are seri de muzica live „café concert”.
Restaurantul are și carduri cadou, pe care le poți achiziționa și le poți oferi cuiva drag, pentru o experiență mediteraneană unică. Acestea pot fi în valoare de 100, 200 sau 300 lei.
Dacă vrei să-ți organizezi un eveniment special la Sabres, se poate. Private dining-ul e un concept care se adresează grupurilor de până în 50 de persoane, pentru evenimente care se doresc intime și exclusive, într-unul dintre cele 2 saloane care pot fi rezervate integral.
Nu uita să-ți faci o rezervare în avans, pentru că e plin mai mereu! Descarcă-ți aplicația Bookingham din Google Play sau App Store, sau intră pe bookingham.ro, și fii sigur că ai o masă ori de câte ori ieși în oraș!