Localul ideal pentru vegani și vegetarieni în Cluj

de

Sabina Nisioi

Am povestit cu Alin Mariș, administratorul restaurantului Samsara, pentru a afla cum a crescut unui dintre cele mai longevive și iubite localuri vegetariene din Cluj-Napoca.

Samsara Cluj - Interviu

Cum adică „lasagna vegetariană”? 

Nu te-ncrunta… pentru că o să guști și n-o să-ți vină să crezi! Comandă-ți lasagna cu ciuperci și spanac de la Samsara și spune-ne după dacă o să te mai întorci la clasica rețetă cu brânzeturi și carne. Dar restaurantul clujean nu e renumit doar pentru asta. Așa că am intrat în culise și am povestit cu Alin Mariș, managerul restaurantului, ca să aflăm mai multe despre ce presupune un local cu specific vegetarian, în Cluj-Napoca, în anul 2023 – de la valorile după care se ghidează și crearea meniului, până la organizarea de evenimente și planuri de viitor.    

Vegetarian și vegan, în Cluj-Napoca

via Samsara

Conform unui studiu realizat de echipa Bookingham pe România, Cluj-Napoca e cel mai popular oraș pentru vegani și vegetarieni. Asta ne spune că o mulțime de restaurante clujene au opțiuni vegetariene. Ce e special la Samsara e că ei au fost printre primii care au adoptat curentul vegan și vegetarian, în anul 2013. 

„Deciziile pe care le luăm afectează enorm mediul înconjurător. Alegerile alimentare pe care le facem au un impact asupra schimbărilor climatice și animalelor din toată lumea. Samsara e despre a diminua efectele negative. Noi suntem vegetarieni, iar Clujul e acasă. Am creat Samsara deoarece credem într-un echilibru între mâncarea vegetală și cea animală.”

– Alin Mariș, administrator Samsara

Totul se face de la 0

via Samsara

Ingredientele de calitate și creativitatea stau la baza meniului de la Samsara. E o adevărată provocare pentru echipa din spate să livreze mereu clientului produse proaspete, cu un timp de așteptare cât mai scurt. 

„Dar merită. Observăm un număr tot mai mare al clienților care vor să mănânce sănătos, în special al familiilor care realizează cât de nutritivă e mâncarea noastră și își încurajează și copiii s-o ia în aceeași direcție.”

– Alin Mariș, administrator Samsara

Apropo, localul e și kid-friendly. Samsara e unul dintre restaurantele clujene cu loc de joacă pentru copii în interior, iar vara, cei mici au o zonă special amenajată și pe terasă. Există și un meniu dedicat lor – 3 opțiuni de fel principal, supă și băutură. 

Și cei care au animale de companie sunt bineveniți. Samsara e unul dintre localurile pet-friendly din Cluj, oferindu-le apă și gustări patrupezilor.

Preparatele care o să te facă să renunți la carne

Cele mai populare preparate de la Samsara sunt:

 • Signature Burger – burger vegan din conopidă, nucă, ceapă și ovăz, cu avocado, roșii și sos   
 • Lasagna cu ciuperci și spanac 
 • Fried rice cu tofu și ciuperci shiitake

Pe acestea o să le găsești mereu în meniu, pentru că Samsara are grijă să păstreze preparatele care merg bine în restaurant. Totuși, sezonier, localul își schimbă puțin meniul, în funcție de ingredientele de sezon. De exemplu, în meniul de iarnă 2022-2023, chef Bogdan Păiuș a venit cu noi farfurii: 

 • Boulette de cartof dulce
 • Campanellele quattro formaggi 
 • Ravioli cu ciuperci

Din categoria specialităților fac parte: 

 • Risotto-ul cu sfeclă și brânză de capră
 • Tocănița de hribi cu mămăligă 
 • Chilli-ul vegan cu smântână de caju și avocado. 

Și pentru că Samsara are unele dintre cele mai bune deserturi din Cluj, sezonul ăsta te poți delecta cu ale lor:

Sticky toffee pudding - Samsara Cluj

via Samsara

 • Sticky Toffee Pudding – curmale și sos de caramel
 • Signature Cake – cremă aerată de brânză mascarpone cu sos de mango, caramel și fructe de pădure
 • Upside Down Chocolate Cake – ciocolată, cacao, cremă de piersici și frișcă

Designul instagramabil și serile de pian 

De departe, măslinul e vedeta localului. Și nu, nu te gândi la un arbore așezat pe o terasă, ci la unul care se află chiar… în centrul restaurantului. Asta face ca Samsara să fie unul dintre cele mai instagramabile restaurante din Cluj.

Design instagramabil - Samsara

via Samsara

Cosmin Todor și arhitecții Paula Horváth, Timotei Miheț și Alexandra Zaharia sunt cei care au stat în spatele conceptului de design interior de la Samsara. Sistemul de iluminat și vegetația sunt cele care completează atmosfera evenimentelor săptămânale. Luni și marți sunt seri de pian, harpă și alte instrumente clasice. Vara, pe terasă, e muzică live în Cluj.

Provocările din mediul HoReCa

Industria ospitalieră a avut de-a face cu multe provocări în ultimii ani: pandemie, creșterea ratei inflației, lipsa de personal, aplicarea unor noi măsuri precum afișarea valorilor nutriționale ale produselor, sau introducerea bacșișului pe nota de plată. Am vrut să aflăm cum a fost afectată Samsara în acest context.

În pandemie, restaurantul s-a echilibrat cu ajutorul sectorului de delivery. Chiar dacă localul era închis sau funcționa la capacitate redusă, într-un interval restrâns de timp, Samsara a livrat foarte mult la domiciliu și a reușit să-și păstreze în continuare toți angajații.

Când vine vorba de serviciile oferite clienților, Samsara preferă să interacționeze direct cu oaspeții. Există opțiunea de meniu digital, dar mizează foarte mult pe apropierea local-oaspete. Mai mult decât atât, clienții fideli se bucură de reduceri, deserturi sau băuturi din partea casei.

Creșterea ratei inflației și a prețurilor din industria alimentară a afectat implicit și prețurile din meniurile restaurantelor. 

„Totuși, suntem de 10 ani în industrie, așa că am negociat cu furnizorii și colaboratorii de pe plan local, ca să fie bine pentru toată lumea. A existat o creștere pe prețurile de achiziție, dar ne-am adaptat astfel încât clientul să nu resimtă atât de tare.”

– Alin Mariș, administrator Samsara

Samsara nu are nicio problemă cu afișarea valorilor nutriționale sau introducerea bacșișului pe bonul final.

„E vorba de transparență. Noi am afișat dintotdeauna valorile nutriționale ale preparatelor noastre, indiferent că adăugam farfurii noi regulat sau ne schimbam meniul în fiecare sezon. La fel de corect ni se pare și să punem bacșișul pe nota de plată. Clientul poate lăsa tips și cu cardul, iar ospătarii își pot primi banii și pe card. La finalul zilei, toate lumea are claritate în ceea ce privește profitul fiecăruia.”

– Alin Mariș, administrator Samsara

Dacă ți-a plăcut ce ai aflat despre ei și te-am făcut curios, fă-ți o rezervare la Samsara. Experiența e unică indiferent că ești carnivor, vegan sau vegetarian.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area