Pește și fructe de mare în stil grecesc, într-o tavernă din București

de

Sabina Nisioi

La Zavat are forfota specifică tavernelor grecești, unde mâncarea „se vorbește”. Stai pe tihnă la povești cu cei dragi, și mâncați faimoșii creveți în sos de unt și usturoi. Află totul despre localul bucureștean, chiar de la managerul acestuia, Călin Rădulescu.

Taverna La Zavat, Bucuresti

„În Grecia, tavernele sunt o instituție. Mergi pentru un pește bun, pentru un vin bun, pentru o poveste cu un prieten. E despre întreaga experiență. Asta am încercat să facem și noi la Zavat. Să creăm un loc unde mâncarea „se vorbește”, unde vii și stai pe tihnă, unde te bucuri de atmosfera relaxată și de preparatele autentic grecești, în compania celor dragi.”

La Zavat a început în 2010, dar povestea localului e mai veche de atât. Află totul despre localul bucureștean, celebru pentru pește și fructe de mare. Noi am povestit cu PR-ul restaurantului, Călin Rădulescu.  

Localul a fost numit după un ospătar, care a schimbat complet specificul bucătăriei

La începutul anilor 2000, pe strada Popa Nan 16, era Casa Iancului, un restaurant cu specific tradițional românesc. Dana și Bogdan Netcu erau clienți fideli, până au decis să… îi devină proprietari. Surprinzător, localul nu a devenit „La Netcu”, ci „La Zavat”. Asta pentru că un ospătar pe nume Zavat a venit cu ideea unei repoziționări. 

El le-a sugerat proprietarilor schimbarea bucătăriei într-una mediteraneeană, cu focus pe fructe de mare și pește. Zis și făcut; în 2010, restaurantul bucureștean și-a deschis ușile sub un nou nume și cu un nou specific. 

Designul te transpune într-o tavernă de munte din Grecia: scaune și mese din lemn, fețe de masă în culori contrastante, vapoare și tablouri ca elemente de decor. 

Localul are o capacitate de 70 de locuri (20 la parter și 50 la etaj) și o mică terasă la stradă, cu 3 mese. E situat într-o zonă populară a Bucureștiului, în apropiere de Piața Universității. E deschis zilnic, de la 11:30 la 23:00, cu mențiunea că bucătăria se închide la ora 22:00.

Creveții în sos de unt și usturoi sunt cel mai bun preparat de la Zavat

Meniu La Zavat, Bucuresti
via Taverna La Zavat - Facebook page

Meniul e 75% grecesc și 25% românesc, având câteva rețete din Delta Dunării. Rețetele din Grecia au fost culese tot de Zavat, care a făcut parte din echipă mulți ani. Meniul e constant, cu 1-2 preparate care se adaugă sau se scot anual, în funcție de cerere.

„Peștele și fructele de mare sunt aduse din Grecia, din Marea Egee. Sunt înghețate pe loc direct pe vas, apoi sunt transportate la noi, unde sunt dezghețate și pregătite pentru clienții noștri. Ca să fie fragede, anumite produse precum caracatița și calamarul, ori trebuie înghețate, ori trebuie bătute. Pentru legume, mergem la Piața Obor, fiindcă ne e foarte aproape. Ierburile aromatice sunt tot din Grecia.”

În prezent, mâncărurile cele mai comandate de la Zavat sunt:

  • Creveții în sos de unt și usturoi
  • Calamarul umplut cu brânză feta și roșii
  • Caracatița la grătar
  • Inelele de calamar
  • Creveții la grătar, serviți cu saganaki (brânză feta cu roșii, ardei gras și ulei masline, băgată la cuptor)

 

Copiii iubesc cel mai mult gyros-ul și souvlaki-ul de pui, și toate mâncărurile din meniu se pot adapta astfel încât să fie și pe gusturile lor.

Prețurile de la Zavat sunt foarte accesibile [*momentul redactării articolului este noiembrie 2023]. Supele și ciorbele de pește încep de la 28 de lei. Ai și opțiuni de fel principal cu 35-38 lei. Farfuriile cele mai râvnite costă între 50 și 70 de lei. 

La Zavat e printre localurile preferatele ale influencerilor din București

„De două ori pe lună organizăm mese cu oameni din online – persoane publice, influenceri din zona de food sau lifestyle – sau organizăm campanii prin care le trimitem bunătăți de la Zavat. Chiar acum [*noiembrie 2023], urmează să facem o campanie cu creveți, ca să arătăm cât de gustoase sunt fructele noastre de mare și ca un număr cât mai mare de oameni să vadă asta.”

Pe lângă evenimentele cu influenceri, La Zavat se mai organizează și evenimente private de aproximativ 40-50 de persoane. Pentru asta, trebuie să rezervi în avans salonul de la etajul restaurantului. 

Evenimente La Zavat, Bucuresti
via Taverna La Zavat - Facebook page

Vinerea și sâmbăta se mai fac seri cu muzică live. În orice caz, localul e destul de mic și mai mereu plin. Rezervă-ți masa cu Bookingham înainte să le faci o vizită și nu uita să ne scrii pe Facebook sau Instagram, cum a fost experiența în taverna grecească!

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area