Raiul berilor artizanale, la București

de

Dacă berea Zăganu a apărut pe piața în 2013, localul de pe Calea Victoriei s-a mai lăsat așteptat 3 ani. Am vorbit cu Laurențiu Bănescu, asociat și manager Zăganu Bistro Bar, ca să aflăm mai multe despre ce înseamnă să produci bere artizanală în România, cât de curioși sunt oamenii, dar și care sunt ofertele de neratat din locația lor.

Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar

Anul acesta, Zăganu împlinește 10 ani de activitate, fiind una dintre primele microberării artizanale din țară. Am vrut să aflăm mai multe despre cum se raportează publicul la berea craft, care sunt cele mai iubite tipuri de bere artizanală, dar și de ce ar trebui să ajungi pe la ei, așa că am povestit cu Laurențiu Bănescu – asociat Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar.

Nu fugi dacă nu ești băutor de bere! Dacă până la finalul articolului, nu găsești un tip de bere care să fie pe gustul tău, măcar afli despre „beer aficionados”, „Untappd” și de la ce vine „Zăganu”!

Zăganu a apărut în 2013 și se numără printre primele microberării independente din țară

Curiozitatea față de o bere altfel a apărut în US și UK prin anii ‘60-‘70. În anii ‘80, a apărut și o mișcare în America – „beer aficionados” – din care făceau parte toți pasionații de bere. În România, Laurențiu și Alexandru au fost printre primii antreprenori care s-a gândit să deschidă o microberărie artizanală, în 2013.

Numele are de-a face cu locația fabricii: zona Cheia, județul Prahova. Acolo, exista acum 50 de ani un tip de vultur bărbos numită „zăgan”. Laurențiu și Alexandru au început un proiect cu același nume, întocmai pentru a reintroduce în circuitul României o specie de pasăre dispărută, dar valoroasă.

„Când am înființat fabrica Măneciu la poalele vârfului Zăganu, nu mai erau multe altele prin țară. În 2013, am lansat primele două sortimente de bere: o blondă Pilsner și o brună, Brown Ale. Doi ani mai târziu, am completat portofoliul cu alte două tipuri de bere artizanală: o India Pale Ale și un Red Belgian Ale. În 2016, a apărut un Pale Ale, Adonis.”

– Laurențiu Bănescu – asociat Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar

Deci vă puteți da seama că n-au stat degeaba. Acum, în 2023, Zăganu are în portofoliu 12 beri artizanale. 

Zăganu Bistro Bar – Un bastion al mișcării de bere artizanală din România, dedicat iubitorilor de craft

Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar

Mereu a fost în cărțile lor să aibă un loc unde să poată veni lumea, să stea la o masă și să deguste berile Zăganu, dar și alte beri artizanale făcute în România. Planurile au fost duse la bun sfârșit de abia în 2017, după 2 ani de căutări și… 6 luni de negocieri.

Acum, îi găsești pe Calea Victoriei 91-93, în București. Zăganu Bistro & Bar e spațios – are 90 de locuri în interior și 40 pe terasă; e una dintre terasele din București pe care sunt binevenite și animalele de companie. Localul e într-o clădire istorică, proiectată de arhitectul Creangă (*da, are legătură cu Ion Creangă; e nepotul lui), iar designul e industrial, îmbinând elemente din lemn și metal. Piesa de rezistență e view-ul de la etaj.

„Fiind pe Calea Victoriei, suntem mereu conectați la atmosfera orașului.”

– Laurențiu Bănescu – asociat Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar

România a fost pe locul 7 la consumul de bere/capita în lume, în 2022. Scopul localului este de a educa publicul cu privire la berea artizanală și de a crește interesul față de producțiile românești. Zăganu Bar & Bistro e pentru toți cei care vor să experimenteze altceva în afară de berea industrială. 

„În momentul de față, berea craft are un volum de 0,2% – 0,3% pe piața din România. Noi vrem să creștem; să ajungem la 1%, 2%, 3%… Și se vede clar că interesul oamenilor a crescut în ultimii ani; și față de Zăganu, dar și față de berea artizanală în general. Foarte mulți ajung la noi prin Untappd; o aplicație care pune pe harta lumii locurile în care oamenii pot găsi bere artizanală bună.”

– Laurențiu Bănescu – asociat Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar

La Zăganu Bar & Bistro, găsești berile din portofoliul lor, dar și beri craft din alte 20 de micro-fabrici din România, întocmai pentru ca tu să poți experimenta dintr-o paletă cât mai largă de arome. Iar dacă berea nu e tipul tău preferat de alcool, găsești și alte drink-uri, dar și mâncare.  

Gustă 4 tipuri de bere cu promoția „Beer-flight”. Alegi 4 beri la draft și le primești în pahare de 150ml

Beri de degustare, Zăganu București

L-am întrebat pe Laurențiu și care sunt tipurile de bere artizanală care se vând cel mai bine la Zăganu.

  1. Lager – Se pare că berea blondă, cea mai apropiată de gustul clasic al berii, are cel mai larg public.
  2. Pale Ale
  3. India Pale Lager & India Pale Ale
  4. Red Ale

Dacă vrei să încerci mai multe sortimente, poți profita de oferta „Beer-flight”. Din cele 10 beri disponibile la draft, îți alegi 4 și le primești în pahare de 150 ml, de degustare. 

„Berea brună și berea roșie sunt excelente și ca ingrediente în mâncare și pentru food-pairing.”

– Laurențiu Bănescu – asociat Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar

Profită de ofertele de bere artizanală + nachos, burgeri sau hot-dogs, de luni până joi

Oferte București - Zăganu

Și dacă tot vorbim de mâncare, la Zăganu Bar & Bistro, găsești și snack-uri – alune, cârnăciori pentru bere, nachos, dar și alte preparate, care se încadrează de minune cu ofertele săptămânale. 

  • Luni: Happy Hour – Între orele 16:00 – 19:00, 50% discount la berea Zăganu la draft. 
  • Marți: La o porție de nachos, primești o bere Zăganu din partea casei.
  • Miercuri: Reducere de 30% la burgerul cu roast pork.
  • Joi: Oferta de 2+1 gratis la Gourmet hot dogs.

Zăganu Romanian Craft Beer & Bistro Bar reprezintă o experiență unică, atât pentru iubitorii de bere, cât și pentru curioșii care vor să încerce altceva. În locația de pe Calea Victoriei, se organizează și evenimente – degustări sau lansări de bere, dar și întâlniri corporate. Fă-ți o rezervare cu Bookingham.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Autentificare
Business Area