Restaurante chinezești: Care sunt cele mai bune din România, în 2024?

de

Sabina Nisioi

Pe lângă topul celor mai bune restaurante din țară, am povestit și cu Andreea Jugănaru, aka Andreea Chinesefood, ca să aflăm câteva secrete din bucătăria chinezească.

Restaurante chinezești România

 

E destul de greu să tragi o linie între dish-urile chinezești și cele japoneze. Asta pentru că gastronomia asiatică mizează pe tipuri de carne, legume și condimente care, de cele mai multe ori, se nimeresc a fi aceleași și în bucătăria chinezească, și în bucătăria japoneză. Și nici faptul că rețetele au migrat dintr-un loc în altul, de-a lungul secolelor, nu ajută cu această diferențiere clară. Totuși, există câteva dish-uri definitorii pentru bucătăria chinezească și pe care, restaurantele asiatice din țară le-au preluat și reinterpretat. 

 • Fried Rice – orezul prăjit stă la baza bucătăriei chinezești. De obicei, se condimentează cu usturoi și ghimbir și se servește lângă ceapă verde, omletă sau carne tocată prăjită. 
 • Scallion Pancakes – nu sunt neapărate clătite, ci mai degrabă niște lipii sărate, care au în compoziție ulei de susan și ceapă verde. 
 • Kung Pao Chicken – pui servit cu un sos pe bază de ghimbir, ardei, usturoi, morcovi, castraveți, ceapă verde și alune. 
 • Chow Mein – noodles prăjiți, ce pot fi serviți cu pui, vită, porc sau fructe de mare, plus diferite legume de sezon.
 • Dumplings – găluște cu tocană de oaie, ardei, ceapă verde și alte ierburi și condimente. 
 • Ma Po Tofu – tofu sotat în sos de chili. E unul dintre dish-urile preferate ale vegetarienilor. 
 • Peking Duck – rață gătită într-un cuptor pe cărbuni. Se servește cu un sos făcut din prune, fasole dulce și lipii subțiri de care povesteam mai sus – scallion pancakes.
 

*Disclaimer: A fost destul de dificil să găsim localuri specializate strict pe chinezesc, pentru că multe dintre restaurantele din România aleg să cuprindă mai multe ramuri ale bucătăriei asiatice – thai, japoneză, vietnameză, indiană, libaneză, chinezească, fusion etc. Totuși, am apelat la cunoscători și localnici, am citit recenzii, și am realizat un top al celor mai bune restaurante chinezești din țară.

Mai mult decât atât, am povestit cu Andreea Jugănaru, sau, cum e cunoscută în lumea creatorilor de conținut și a iubitorilor de chinezesc, Andreea Chinesefood. Pasiunea pentru mâncarea asiatică au făcut-o perfectă pentru a ne completa articolul și pentru a ne împărtăși câteva secrete din bucătăria chinezească. 

Care sunt cele mai bune restaurante chinezești din București?

Restaurante Chinezesti Bucuresti - Zen Garden

 

via Zen Garden

Dacă ești în căutarea unor restaurante din București, cu specific chinezesc, ai de unde alege. Spre deosebire de alte orașe din România, capitala s-a dezvoltat foarte mult pe zona bucătăriei chinezești. Andreea ne recomandă localurile din Dragonul Roșu, București. Întrebată unde a mâncat cele mai bune 5 mâncăruri chinezești, ne-a spus că trebuie să încercăm:

 • Pui GongBao @China Town
 • Mapo Toufu @China Town
 • Brânză de soia, ca la mama acasă @Qian Bao
 • Supă HunTun @Din Fu
 • Rață Peking @Peking Duck

 

15 dintre cele mai bune restaurante chinezești din București – conform localnicilor și pasionaților – sunt: 

 1. Zen Garden
 2. PengYou
 3. Zao
 4. Harbin
 5. L’Incontro
 6. China Town
 7. Peking Duck
 8. Qian Bao
 9. Din Fu
 10. Nan Jing
 11. Casa Dragonului
 12. Restaurant Hong Kong
 13. Pekin
 14. Beijing Garden
 15. Templul Soarelui

Ce restaurante chinezești din Timișoara merită o vizită?

Restaurante chinezești Timișoara - Manay

 

via Manay

Am fost suprinși să vedem că în Timișoara și Iași, oamenii sunt mai interesați de specificul chinezesc decât în Brașov sau Cluj. Deci, dacă e cerere, nu rămâne decât ca patronii și bucătarii de localuri din Timișoara să satisfacă nevoile clienților săi. Cele mai bune restaurante chinezești din Timișoara sunt:

 1. Marele Restaurant Chinezesc
 2. Restaurantul Chinezesc
 3. Harold’s Restaurant
 4. Manay
 5. Fat Mao

Ce restaurante chinezești bune sunt în Iași?

Restaurante chinezești Iași - Cluj 20 Bamboo

 

via Cluj 20 Bamboo

Și restaurantele din Iași vin cu opțiuni pentru iubitorii de chinezesc. Top 5 localuri din capitala Moldovei sunt:

 1. La Cao
 2. Wok’ Up
 3. Club 20 Bamboo
 4. Chinese Restaurant by Li
 5. Kung Food

Ce restaurante chinezești ai în Brașov?

Restaurante chinezești Brașov - Pandamania

 

via Pandamania

Poziționarea geografică a orașului vine la pachet cu o mulțime de turiști, drept pentru care, localurile din Brașov, restaurantele din Sinaia, restaurantele din Predeal și restaurantele din Poiana Brașov trebuie să satisfacă cererea clienților. Cerere care, de multe ori, are un gust asiatic. Cele mai bune restaurante chinezești din Brașov sunt:

 1. Pandamania
 2. Sushi Master
 3. Old Shanghai Restaurant
 4. Xin Yue – Authentic Asian Food

Ce restaurante chinezești trebuie să încerci în Cluj?

Restaurante chinezești Cluj - Shanghai

 

via Shanghai

Restaurantele asiatice din Cluj vin cu un mix de chinezesc, japonez, thai, libanez și indian. Totuși, câteva localuri clujene s-au specializat pe gastronomia din estul Asiei. Top 5 restaurante chinezești din Cluj-Napoca: 

 1. Restaurant Shanghai
 2. Shanghai Express
 3. Shen Yang
 4. Wok’n Roll
 5. Yummy Yang
 6. Nobori

Care sunt cele mai bune restaurante chinezești din Constanța?

Restaurante chinezești Constanța - Tsingtao

 

via Tsingtao

În restaurantele din Constanța, bucătăria chinezească e pusă în valoare de peștele și fructele de mare proaspete. Supă cu dumplings sau un Chow Mein cu fructe de mare e tot ce-ți poți dori într-un local din Mamaia și din oricare altă stațiune de pe litoral. Cele mai bune restaurante chinezești din Constanța sunt: 

 1. Tsingtao
 2. ASIATICO
 3. Esushy
 4. Panda Express
 5. Tokyo Rikiya

Ce restaurante chinezești sunt în Sibiu?

Restaurante chinezești Sibiu - The Wok

 

via The Wok

Și localurile din Sibiu au alternative pentru iubitorii de scallion pancakes, orez prăjit sau combinații de pui cu sos picant. Cele mai bune restaurante chinezești din Sibiu sunt:

 1. The Wok
 2. Yummy Yang
 3. Shanghai Express
 4. Osushi 
 5. Enjoy Sushi

Q&A cu Andreea Chinesefood

Să aflăm mai multe despre bucătăria chinezească…

Andreea Chinesefood
via Andreea Chinesefood

Q: Care ar fi 3 ingrediente cheie din bucătăria chinezească, ce n-ar trebui să lipsească din niciun restaurant asiatic? 

A: Ghimbirul proaspăt, sosul de soia light, autentic chinezesc și uleiul de susan.

 

Q: Ce preparate chinezești foarte bune n-ai întâlnit în restaurantele de la noi din țară?

A: Hotpot sau Oală fierbinte. Este o experiență în sine și merită încercat măcar o dată în viață. Este un preparat foarte versatil, pe care ai ocazia să ți-l gătești chiar tu în restaurant, la o masă, împreună cu prietenii. Restaurantul cu HotPot are mese în care sunt montate butelii cu gaz, iar pe deasupra, niște castroane cu supă condimentată. Îți comanzi o varietate de ingrediente precum: felii subțiri de carne, pește și fructe de mare, tăiței, colțunași, legume și verdețuri. Treptat, adaugi în supa aromată ingredientele alese, ți le gătești după bunul plac și le servești alături de sosuri chinezești. 

 

Q: Care e greșeala cea mai frecventă pe care o fac restaurantele chinezești de la noi din țară?

A: Multe restaurante încearcă să se plieze după gustul clientului, în detrimentul gustului autentic al mâncării. Lucrul acesta mi se pare foarte grav. În plus, există restaurante care nu folosesc ingrediente proaspete, precum ghimbir sau ceapă verde, înlocuiesc anumite ingrediente specifice chinezești, cu cele de la noi din țară, sau adaugă în mâncăruri mult prea mult glutamat de sodiu, ori folosesc vegeta

 

Q: Mâncare chinezească acasă sau în oraș?

A: Mâncare chinezească acasă, atunci când dorești să experimentezi gusturi, texturi, arome sau când dorești să mănânci sănătos. În oraș, atunci când alegi un restaurant chinezesc bun și vrei să te bucuri de preparate alături de prieteni și familie, la o ocazie specială, sau când dorești să guști o bucățică din arta culinară chineză și să cunoști o parte din cultura Chinei. 

 

Q: Ce părere ai de prețurile din restaurantele cu specific chinezesc, în 2022?

A: Prețurile din restaurantele chinezești au crescut și ele odată cu inflația, însă mi se par accesibile, în comparație cu alte tipuri de restaurante. În continuare, poți mânca un bol de orez cu legume și un fel principal la un preț decent. 

 

Care e restaurantul tău chinezesc preferat din România? Dacă nu e pe lista noastră, scrie-ne, iar noi îl adăugăm. Urmărește-ne pe Instagram și Facebook, și fii la curent cu cele mai bune restaurante din țară! Rezervă cu Bookingham ori de câte ori ieși la masă. #Discover #Book #Benefit

Descoperă alte restaurante asiatice din România…

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area