Restaurantul care a vândut aproape 14.000 de borșuri de pește într-un an

de

Sabina Nisioi

Fără fusion, fără mâncare modernă și fără pește nespecific locului. Așa a vândut Ivan Pescar în 2023, 13.800 de borșuri de pește, peste 11.000 de porții de storceag și în jur de 9.000 de salate de icre de știucă. Intră într-unul dintre cele mai iubite restaurante pescărești din România, și află totul despre magia lor chiar de la managerul Bogdan Drăgan.

Ivan Pescar, Bucuresti & Tulcea

Dacă ești prin preajmă de mai bine de 20 de ani, numele de Ivan Patzaichin sigur îți spune ceva – canoist român, cvadruplu laureat cu aur și triplu laureat cu argint la Jocurile Olimpice de vară din ‘68, ‘72, ‘80 și ‘84. 

Ce poate nu știi e că înainte de medalii, i-a fost ajutor de pescar tatălui. Asta i-a stârnit pasiunea față de tot ce-nseamnă pește de captură și rețetele tradiționale lipovenești. În 2015 s-a deschis Ivan Pescar pe faleza din Tulcea, și în 2018 Ivan Pescar Scrumbia & Bar în Piața de Flori din București. 

Ca și cum ai merge să mănânci la un localnic în Deltă

„Îl mai auzeam pe Ivan spunându-mi că în tinerețe ar fi vrut să găsească un loc în care să se servească mâncarea tradițională din Deltă; aia pe care o știa el din Mila 23. Cred că nu l-a găsit, pentru că prin 2012-2013, după ce s-a retras din activitate, a început să caute activ oameni și moduri prin care să deschidă un astfel de local.”

Și i-a găsit: în prezent, asociația RO-PESCADOR și firma specializată Deltaica sprijină Ivan Pescar cu produse pescărești, metode de procesare a peștelui și rețete tradițional lipovenești. 

Ivan Pescar, oaspeti
Regele Mihai, în vizită la Ivan Pescar din Tulcea

Prima oară s-a deschis Ivan Pescar în Tulcea, pe strada Gării 28. A fost un adevărat succes. 3 ani mai târziu, s-a deschis Ivan Pescar – Scrumbia & Bar, pe strada Uranus 150 în București, iar în octombrie 2023, au fost de acord să facă parte și din proiectul de food court de pe Calea Victoriei. Deci când va fi cald și se va deschide zona de food festival, o să găsești un Ivan Pescar și pe Victoriei. Atât locația din Tulcea, cât și cea din Piața de Flori București, sunt deschise zilnic, între 12:00 și 22:00.

În ceea ce privește designul, totul emană Deltă și tradiție.

„Unul dintre partenerii noștri e arhitect și el s-a ocupat de tot ce vedeți în locațiile noastre. Designul e minimalist, decorat ici-colo cu obiecte donate de Ivan Patzaichin. Până nu demult, am avut pagaia de la Olimpiada din ‘72 [*pagaia care s-a rupt după nici 25 de metri de vâslit și pe care Ivan a folosit-o totuși ca să ajungă la linia de sosire, în timpul cursei de calificare], dar o ducem, alături de alte piese importante, la muzeul lui Ivan Patzaichin; muzeu care se va deschide în luna mai 2024 la Mila 23.”

Toată vesela e din lut, ca să păstreze ideea de rustic, și nu se pune accent pe aranjarea mesei ori plating. Asta pentru că „atunci când mergi să mănânci la un localnic în Deltă, n-o să-ți facă nimeni fonfleuri în farfurie sau pe masă”. Tot ce contează sunt ospitalitatea și gustul mâncării.

În 2023 s-au vândut 13.800 de borșuri de pește, peste 11.000 de porții de storceag și în jur de 9.000 de salate de icre de știucă

Ivan Pescar, meniu
via Ivan Pescar, Facebook page

Ivan Pescar și-a propus încă de la început să respecte rețetele tradiționale și să folosească doar pește de Dunăre sau de Marea Neagră. Fără fusion, fără mâncare modernă, fără pește nespecific locului, adică fără ton, doradă, somon sau creveți. Și, de 5 ani, locațiile reușesc să-și păstreze standardele și să atragă generații de clienți, de toate vârstele și de toate preocupările.

„Avem și localnici, și turiști, și parlamentari, și familii cu copii, și vârstnici. Deși meniul e același de când am deschis, îl mai variem în funcție de sezon și de captura pescarilor. Crapul, somnul și șalăul sunt permanent în meniu, pentru că le aducem din lacurile din Delta Dunării – Razim, Babadagh, Dranov și altele. Sunt amenajări piscicole concesionate și păzite, pentru că, altfel, resursa de pește ar fi afectată de braconaj. Din Marea Neagră avem rapane, guvid și bacaliar – singurul pește de apă de mare ce are carnea dulce. Mai avem uneori și hamsie sau calcan. Depinde de ce prind pescarii.”

Producătorii locali îi ajută la capitolul legume – pentru plachie și saramuri, și mai ales pentru mujdei. La Ivan Pescar, se consumă în jur de 15 kg de usturoi pe săptămână. Furnizorul e din județul Olt și se numește Ferma din Poiană. Le aduce usturoi bio, pe care ei îl blendează bine, adaugă un pic de sare, ulei și oțet, și îl servesc lângă orice prăjeală de pește. Tot cu producătorii locali vorbesc și pentru mere, ca să iasă plăcinta de la desert așa cum trebuie.

Și dacă ajungi pe la ei și nu știi ce s-alegi, noi îți putem spune doar ce-a mers cel mai bine în 2023. Poate așa te inspiri:

„Borșul de pește cu crap a fost top anul ăsta. Am vândut în jur de 13.800 de porții. Pe locul al doilea a fost storceagul cu sturion, mai exact păstrugă. Am avut câteva zile și cu morun și nisetru, dar cel mai bun tot cu păstrugă a ieșit. Din storceag, am vândut 11.000 de porții. Pe locul al treilea a fost salata de icre de știucă. S-au comandat aproximativ 9.000 de porții. Ca să înțelegeți de ce, salatele din comerț au în jur de 7-10% icre de știucă. Ce facem noi, are 20% icre de știucă. Mai punem un strop de ulei, apă minerală și lămâie, și aia e: un deliciu!”

Copiii comandă de obicei paste, „burger” sau „pui Shanghai”, atât că burgerul constă în pârjoale lipovenești (niște chiftele de pește), iar puiul Shanghai e de fapt făcut din gujoane de șalău. 

În meniul de vinuri de la Ivan Pescar, vei găsi doar vinuri din Dobrogea. Cel mai apreciat soi e Aligoté, care se și dezvoltă cel mai bine în zonă, datorită climei și influenței Mării Negre. Restaurantele au constant degustări de vin în locațiile lor. Cramele Hamangia, La Sapata, Gabai și Familia Vlădoi sunt printre cele mai populare.

Carduri de fidelitate pentru clienții fideli: 10% discount la nota de plată și 20% reducere la orice sticlă de vin consumată la masă

via Ivan Pescar, Facebook page

Ivan Pescar te ține aproape. Acum se lucrează la un card de fidelitate care să fie oferit celor care le trec pragul de mai multe ori pe săptămână. Clienții fideli vor avea 10% reducere la orice consumă și 20% la fiecare sticlă de vin achiziționată. Ba mai mult, vor fi primii anunțați de noile capturi și specialități din meniu!

„Iar cei care-și comandă de la noi și vin singuri să-și ridice mâncarea, au 30% discount la tot ce înseamnă aperitiv. Mai mult, din grijă pentru mediu, îi încurajăm pe cei ce doresc să vină cu propriile recipiente pentru comenzile to go.”

Managerul locațiilor pune mare accent pe experiența clientului. Dacă există probleme, le discută pe loc. De exemplu, dacă îți comanzi ceva și nu-ți place, nu vei plăti acel fel de mâncare. La fel, dacă există erori din partea personalului, Bogdan are grijă să remedieze problema oferindu-ți ceva din partea casei.

 

Restaurantele Ivan Pescar sunt mai mereu pline, deci dacă vrei să prinzi loc, trebuie să-ți rezervi o masă în avans. Și dacă urmează un eveniment special pe care vrei să-l sărbătorești într-un local pescăresc, află că Ivan Pescar găzduiește cununii, botezuri, party-uri corporate și alte evenimente private, atât timp cât te încadrezi în 200 de persoane.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area