Sondaj: Doar 1% dintre români consideră că femeia ar trebui să plătească nota unei cine romantice

de

Sabina Nisioi

Am vrut să aflăm care este percepția românilor când vine vorba de o cină romantică în oraș, așa că i-am întrebat ce suma ar fi acceptabilă pentru o masă în doi și cine ar trebui să plătească nota. Răspunsurile au fost analizate în funcție de sex, oraș, statut marital și stare ocupațională.

Doar 1% dintre români consideră că femeia ar trebui să plătească nota unei cine romantice

Societatea modernă promovează egalitatea în toate aspectele, inclusiv când vine vorba de nota de plată la o cină romantică. Tot mai multe femei susțin că vor să-și achite partea, ba chiar se simt deranjate când bărbații nu le acceptă banii. Fiind mame și modele pentru copiii lor, se explică aceeași atitudine prezentă și la generația Y – cei născuți între anii ‘80-’90.

Deși sunt tot mai frecvente cuplurile care împart nota la restaurant, opinia generală continuă să fie că bărbații trebuie să achite nota în întregime. Un studiu făcut de Money Magazine arată că 78% dintre oameni sunt de această părere, ba chiar bărbații au fost mai predispuși decât femeile să răspundă astfel.

Am vrut să aflăm care este percepția românilor când vine vorba de o cină romantică în oraș, punând în balanță mentalitatea tradițională și era modernă. Am realizat un sondaj în care i-am întrebat ce suma ar fi acceptabilă pentru o masă în doi și cine ar trebui să plătească nota. Răspunsurile au fost analizate în funcție de sex, oraș, statut marital și stare ocupațională.

Iată care au fost principalele descoperiri:

Doar 1 femeie consideră că ele ar trebui să plătească nota unei cine romantice

Cine plateste cina? Barbati vs femei

Cei mai mulți români (34%) consideră că bărbatul trebuie să plătească nota unei cine romantice. Defalcat pe sexe, 39% dintre bărbații respondenți la sondaj sunt de această părere, și 27% dintre femei. Acest lucru întărește mentalitatea tradițională conform căreia bărbatul trebuie să asigure hrana și căminul.

28% sunt de părere că ar trebui să achite cel care invită și 10% merg pe principiul Dutch, adică nota se împarte în mod egal. 19% au răspuns că plătește oricare, pentru că au banii la comun, iar 8% au spus că fac cu schimbul.

Doar 1% dintre românii implicați în studiu sunt de părere că femeile ar trebui să plătească nota la o cină romantică. Dintre aceștia, o singură persoană e femeie.

Chiar și majoritatea bărbaților (52%) care nu au un loc de muncă cred că ei ar trebui să achite masa la restaurant

Din punct de vedere al statutului marital, cei mai mulți dintre bărbați sunt de părere că ei trebuie să plătească nota indiferent dacă sunt singuri, într-o relație sau căsătoriți. Excepție fac bărbații divorțați sau separați: 42% dintre ei consideră că cina romantică ar trebui să fie suportată de persoana care invită.

La polul opus sunt femeile divorțate sau separate. Cele mai multe dintre ele (42%) cred că nota ar trebui să fie plătită de el. Din rândul femeilor căsătorite și al celor care trăiesc cu un partener, 29% afirmă că plătește bărbatul și 29% spun că plătește oricare dintre ei, pentru că au banii la comun.

Cine plateste cina romantica? Persoane fara serviciu

Presiunea socială e atât de mare încât chiar și majoritatea bărbaților (52%) care nu au un serviciu sunt de părere că ei ar trebui să fie cei care achită o masă la restaurant. În mod paradoxal, dintre femeile care nu au un loc de muncă, cele mai multe (40%) spun că plătește oricare dintre ei, pentru că au banii la comun.

Un studiu care analizează stereotipurile de gen arată că 64% dintre bărbați consideră că femeile ar trebui să contribuie la notă, iar 44% spun că nu și-ar mai dori o relație cu o femeie care nu plătește niciodată. Totuși, 76% dintre ei afirmă că se simt vinovați când acceptă banii iubitei. Aceeași analiză arată că 39% dintre femei și-ar dori ca bărbații să le refuze contribuția la notă, iar 44% sunt chiar jignite când bărbații se așteaptă ca ele să plătească. 

Cele mai multe femei (43%) consideră acceptabilă suma de 100-200 lei pentru o cină romantică. Bărbații (35%) văd mai potrivită suma de 200-300 lei

Cat ar trebui sa coste cina? Barbati vs femei

Cei mai mulți români (38%) consideră că 100-200 lei e un preț acceptabil pentru o cină romantică în doi. Mai multe dintre femeile respondente la studiu (43%) afirmă asta decât bărbați (33%).

34% dintre români sunt de părere că cina ar trebui să fie mai scumpă: 200-300 lei. În acest caz, rolurile se inversează. Dintre respondenții de sex masculin, mai mulți (35%) sunt de acord cu asta, față de respondenții de sex feminin (33%).

Doar 3% consideră normală o notă de plată de peste 500 lei, pentru 2 persoane, iar 9% sunt de părere că o cină romantică n-ar trebui să depășească 100 lei.

Un studiu realizat de Insider arată că pentru 35% dintre cupluri, principalul motiv de stres sunt banii. Specialiștii spun că ajută discutarea limitărilor fiecăruia și stabilirea de comun acord a sumelor acceptate pentru ieșirile în oraș. Publicația afirmă că nu mai e la modă ca doar bărbatul să plătească. La prima întâlnire, ar trebui să plătească cine face invitația, iar mai apoi se recomandă o discuție deschisă între parteneri. Unii aleg să plătească 50/50, alții fac cu schimbul, iar alții plătesc în funcție de posibilități (dacă există o diferență semnificativă de salariu).

Cei mai mulți bucureșteni (41%) sunt dispuși să dea 200-300 lei pe o cină, în timp ce majoritatea clujenilor (58%) ar da 100-200 lei

Cat ar trebui sa coste cina? Cluj vs Bucuresti

Datele pe orașe arată că bucureștenii sunt mai generoși decât clujenii. Cei mai mulți bucureșteni (41%) consideră acceptabilă suma de 200-300 lei pentru o cină romantică, pe când majoritatea clujenilor (58%) sunt de părere că 100-200 lei e suficient. 

Suma de 100-200 lei pentru o cină romantică e considerată normală și de cei mai mulți români din alte orașe ale țării: Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș. Timișorenii sunt mai generoși. La fel ca bucureștenii, cei mai mulți (56%) consideră că e acceptabilă suma de 200-300 lei pentru o cină romantică. 

Cine plateste cina? Cluj vs Bucuresti

Când vine vorba de achitarea notei de plată, cei mai mulți bucureșteni (34%) sunt de părere că bărbatul trebuie să plătească nota. Aceeași mentalitate e preponderentă și în Iași (40%). 

Cei mai mulți dintre clujeni, dar și din alte orașe din Transilvania (Sibiu, Brașov, Târgu Mureș), consideră că nu ar trebui să plătească bărbatul, ci persoana care invită. 

Metodologie

În acest studiu, echipa Bookingham a dorit să afle percepția românilor în legătură cu luatul cinei romantice la restaurant. Principalele puncte de interes au fost: care este suma acceptabilă pentru o masă în 2 și cine ar trebui să plătească nota. Studiul se bazează pe un chestionar la care au răspuns peste 500 de români. Rezultatele au fost analizate în funcție de sex, statut marital, stare ocupațională și oraș. 

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area