E greu să începi să scrii un articol despre ciocolată. Și asta pentru că e greu să atragi prin cuvinte când vine vorba despre asta. De aceea, noi ne-am gândit să te atragem prin senzații. Te provocăm să închizi ochii și să te gândești, pentru o secundă, la prima îmbucătură dintr-o ciocolată amăruie cu mentă, la cum se simt nucile de pădure crocante dintr-o ciocolată cu lapte, sau la prima gură după ce spargi un lava cake cu ciocolată albă, proaspăt scos din cuptor.
Pe asta mizează ciocolata: pe senzații. Totul despre unul dintre cele mai iubite dulciuri din lume, în cele ce urmează – tipuri de ciocolată, beneficii, cum se asociază cu băuturile, unde găsești cele mai bune deserturi din țară, în care ciocolata e vedeta, dar și câteva crazy facts pe care – băgăm mâna-n foc – că nu le știai.
Tipuri de ciocolată
Cel mai probabil, fiecare iubitor de ciocolată și-a descoperit deja sortimentul preferat. Mai sunt unii care încearcă noi branduri și combinații, dar majoritatea rămân fideli unui singur tip de ciocolată, și merg glonț la raftul potrivit, ori de câte ori sunt într-un supermarket. Cu toate acestea, trebuie să știi că există mai multe tipuri de ciocolată, și fiecare vine la pachet cu o serie de beneficii unice.
Ciocolata cu lapte
Ciocolata cu lapte a fost creată în 1875, de către elvețianul Daniel Peter. Aceasta conține un minimum de 20% – 25% cacao și 12% lapte, în funcție de regiunea în care este fabricată. Laptele poate fi praf, lichid sau condensat. Acest sortiment e mai cremos și mai moale decât celelalte tipuri de ciocolată, e mai dulce și se topește și mai ușor, datorită adaosului de lapte din compoziție.
Ciocolata albă
Multe persoane nu consideră ciocolata albă ciocolată în adevăratul sens al cuvântului, fiindcă aceasta nu conține cacao în stare solidă. Cu toate acestea, ciocolata albă are la bază unt de cacao, rezultat tot din boabele de cacao. Pe lângă acesta, mai intervin și zahărul și laptele, ingrediente care îi conferă o textură fină și un gust cremos și dulce.
Ciocolata amăruie
Ciocolata amăruie mai e cunoscută și sub numele de „ciocolată pură”. Se realizează folosind o cantitate mai mare de cacao, iar conținutul de grăsimi asigurat de lapte în cazul celorlalte tipuri de ciocolată, aici este asigurat de untul de cacao. Procentajul de cacao și cel de cacao în stare solidă din compoziție poate varia între 45% și 100%. Ciocolata amăruie are un gust complex, fructat, de aceea recomandarea noastră este să te obișnuiești treptat cu un aport mai mare de cacao. O ciocolată amăruie de 85% poate fi destul de greu de digerat pentru cineva care e fan ciocolată albă sau ciocolată cu lapte.
Beneficiile ciocolatei
Acum, că e fantastică la gust, știam. Dar ce-ai spune dacă ți-am zice că ciocolata vine la pachet cu o varietate de beneficii pentru sănătatea ta?
Buna funcționare cardiacă
Știi acea aromă bogată a ciocolatei? Se datorează flavonoidelor din boabele de cacao. Aceleași flavonoide care sunt extrem de sănătoase pentru inimă. Datorită funcției lor antioxidante, acestea se luptă cu celulele dăunătoare din corp. Flavonoidele contribuie la buna funcționare cardiacă prin:
- Menținerea colesterolului în limite normale (atât timp cât e consumată cu măsură);
- Scăderea tensiunii arteriale;
- Reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge;
- Îmbunătățirea fluxului sanguin către organele vitale.
Ciocolată cu lapte
Datorită gustului dulce și texturii fine, acest tip de ciocolată se regăsește în toate cărțile de bucate, la capitolul rețete deserturi. Are un punct de topire scăzut, fapt care face ca ciocolata cu lapte să fie faimoasă în rândul glazurilor și cremelor pentru produsele de patiserie. Cu toate acestea, dacă apelezi la acest îndulcitor, ai grijă să ajustezi cantitățile de zahăr din rețetă. Nu vrei să sfârșești cu un desert prea dulce. De asemenea, fii atent ca printre musafirii tăi să nu se afle intoleranți la lactoză. N-ai vrea să ai o surpriză.
Ciocolată albă
Probabil una dintre cele mai utilizate tipuri de ciocolată când vine vorba de ornarea deserturilor. Mai mult decât atât, vine perfect în completarea ciocolatei negre, echilibrând gustul amărui. La fel ca în cazul ciocolatei cu lapte, și aceasta e dulce, având un conținut ridicat de zahăr și lapte, de aceea se recomandă consumul cu măsură, atât ca snack, cât și ca îndulcitor pentru prăjituri.
Ciocolata amăruie
Când spui „ciocolată amăruie”, spui sănătate”. Chiar dacă îți place să mănânci 2 pătrățele după masă, sau dacă o folosești în diferite rețete când prăjiturești, beneficiile ciocolatei amărui sunt infinite, datorită conținutului ridicat de:
- nutrienți. Ciocolata neagră e bogată în fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru și mangan.
- antioxidanți. Ciocolata amăruie e recunoscută pentru concentrația mare de polifenoli, flavonoli și catechine. Acestea întârzie îmbătrânirea și contribuie la reducerea inflamațiilor.
- flavonoide. Stimulează producția de oxid nitric, reducând astfel tensiunea arterială. Tot flavonoidele ajută în procesul de slăbire, deoarece reduc rezistența la insulină, oferindu-ți impresia de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Pairing ciocolată-băuturi
Ciocolata cu lapte se asociază cu romul
În pătrățele, batoane sau bomboane, ciocolata cu lapte e companionul perfect al unui rom vechi. Pentru o experiență completă, poți încerca ciocolata cu lapte învelită în marțipan, sau ciocolata cu lapte și note de caramel.
Ciocolata cu nuci de pădure se asociază cu wiskey-ul
Ciocolata cu bucăți crocante de alune merg cel mai bine cu un pahar de scotch sau bourbon. Îndreaptă-te spre sticlele care anunță arome de nucă în compoziția lor. Ciocolata nu va face decât să scoată în evidență gustul alunelor și nucilor de pădure din alcool, iar experiența senzorială va fi una cu totul diferită.
Ciocolata albă se asociază cu ginul sau tequila
Fără cacao în stare solidă, ciocolata albă e numai despre unt de cacao și zahăr. Specialiștii spun că asta nu poate însemna decât un singur lucru: ciocolata albă poate fi evidențiată numai de notele florale întâlnite în tequila sau gin.
Ciocolata neagră se asociază cu vinul
Vinul de Porto și Merlot-ul sunt niște clasice pe lângă ciocolata amăruie. Asta se datorează nuanțelor de caramel, alune, prune și afine. Pentru un plus de dulceață, optează pentru un Amarone della Valpolicella. Faptul că strugurii din nord-estul Italiei sunt lăsați să se coacă după ce sunt culeși, fac ca pairing-ul ciocolată neagră – Amarone della Valpolicella să fie unul mult mai plăcut.
Așa nu
- Din păcate, cocktail-urile fac parte din categoria băuturilor care nu se asociază cu ciocolata. Asta din cauza aromelor contrastante din pahar, dar și deoarece cocktail-urile se servesc reci, fapt care anulează gustul ciocolatei și nu permite ca aceasta să se topească în gură.
- Nici șampania sau vinurile spumante nu merg bine cu ciocolata. Acestea sunt mult prea acide pentru a fi asociate cu ciocolata amăruie sau cu lapte.
Unde mănânci un desert bun cu ciocolată?
Dacă ești fan pizza și fan cookies, atunci sigur o să-ți placă și cookizza de la Marty, Cluj-Napoca. E un amestec de blat pufos, cu Nutella și înghețată de vanilie.
Profiterol. Pentru că există zile rele, și există zile rele în care alegi să mănânci un profiterol. Află care e diferența după ce-l încerci pe cel de la Dei Frati, Brașov!
Trebuie să ajungi la The Dripper, Oradea. Clătite cu ciocolată ai mai mâncat… dar pancakes cu cremă de oreo și ciocolată, ai mai încercat?
Un vulcan de senzații la Vinto, Timișoara. Vă prezentăm lava cake-ul cu tartar de căpșuni.
Clasicul tort de ciocolată, într-o rețetă unică, la Prato, Brașov. Încearcă-l alături de un vin de Porto.
Lângă un sufleu de ciocolată, alege un Pinot Noir, cu un buchet complex. Pe ambele le găsești în meniul celor de la Gram Bistro, București.
Crazy facts despre ciocolată
- În credința aztecă și mayașă, boabele de cacao erau considerate fructul zeilor, de aceea oamenii le foloseau drept valută.
- A durat 8 ani pentru a fabrica prima ciocolată cu lapte. Rețeta a fost creată în 1875, în Elveția.
- Cea mai bună ciocolată din lume este Teuscher, și este originară din Zurich.
- Cea mai scumpă ciocolată din lume costă 5,092€/kg. A fost creată de chef-ul danez Fritz Knipschildt, care a intitulat-o Trinity Truffles Extraordinaire.