Când te gândeşti la paste – indiferent că sunt simple, cu sos sau fără – este o provocare să redai în cuvinte gustul şi plăcerea de a mânca o porţie delicioasă, exact pe gustul tău. Te invităm într-o călătorie a gustului, a senzaţiilor şi tipurilor de paste din întreaga lume, unde vei întâlni cele mai jucăuşe forme, vei afla cu ce sosuri merg combinate, dar şi un scurt istoric pentru a ști cine a mâncat pentru prima oară paste și unde.
Și nu te gândeai că îți facem poftă și te lăsăm așa… Venim și cu soluția: Rezervă cu Bookingham și fugi la restaurantul cu cele mai bune paste din orașul tău! Ne poți mulțumi după.
Legenda pastelor
Există dovezi scrise, care atestă existenţa pastelor încă din secolul al IV-lea, la poporul etrusc şi chinez, fiind un ingredient de bază în alimentaţia lor. Aceştia le mâncau simple – condimentate cu sare şi puţin ulei.
În prezent, când auzi cuvântul “paste”, este greu să nu te gândeşti la cizma Europei şi la feluritele sale reţete culinare – care mai de care mai savuroase. Ei bine, Italia a fost prima ţară din zona Europei unde pastele au fost aduse prin negoţ, din îndepărtatul Orient, la sfârşitul secolului al XIII-lea, urmând ca mai apoi să devină un ingredient de bază în bucătăria italienească. Pentru asta, trebuie să-i mulțumim negustorului Marco Polo.
De atunci şi până în prezent, pastele şi reţetele acestora au ajuns la rang de artă, fiind unul dintre cele mai apreciate şi consumate feluri de mâncare din lumea întreagă. Află mai multe despre magia bucatelor italieneşti pe care le vei găsi la Buongiorno – Cucina Fiorentina și descoperă și cum poți asocia mâncărurile italienești cu vinul potrivit.
Calităţile nutritive ale pastelor
Tipurile de paste făinoase sunt diverse şi complexe atunci când vine vorba de conţinut şi ingredientele din care sunt făcute. În general, pastele sunt realizate din faină de grâu şi apă, în combinaţie cu ouă pentru a face textura mai elastică. Dacă sunt realizate din făină integrală, acestea îşi păstrează nutrienţii pe care îi conţine şi făina de grâu. Totodată, pastele făinoase la care se adaugă brânză sau carne sunt mai consistente, având un conţinut caloric ridicat, pe când cele umplute cu legume sau cu sos de roşii sunt mai slabe nutritiv.
O porţie de 100 g de paste simple conţine:
- 10 g carbohidraţi;
- 120 kcal;
- 4 g proteine;
- 1,5 g fibre;
- 7,5 g grăsimi.
Tipuri de paste – forme, texturi şi culori
După dimensiune și lungime:
- Lungi („pasta lunga”) – unde se încadrează spaghetele, pastele tagliatelle sau pappardelle.
- Scurte („pasta corta”) – unde întâlnim penne, diferite tipuri de macaroane, farfalle sau fusilli.
- Pastele umplute sunt preferatele italienilor încă din secolul XIV, fiind preparate cu ingrediente diverse în funcţie de regiune. Acestea se consumă, de obicei, cu brânză, spanac sau carne.
Pastele lungi fac parte din categoria celor mai cunoscute tipuri de paste, care se servesc de cele mai multe ori cu sosuri pe bază de roşii. Acestea se consumă imediat după ce au fost gătite şi se mănâncă atât cu furculiţa, cât şi cu lingura, fiind mai dificil de savurat în comparaţie cu cele scurte. Dacă te delectezi la restaurant sau chiar şi acasă cu o porţie copioasă de paste, nu uita de codul bunelor maniere şi foloseşte tacâmurile corespunzător.
Pastele scurte sunt mai uşor de mâncat, având forme diverse de scoici, roţi, fundiţe sau spirale. De asemenea, sunt cele mai potrivite tipuri de paste atunci când vine vorba de alegerea unei mese pentru cei mici şi pretenţioşi la mâncare, forma jucăuşă a acestora fiind pe placul copiilor. Chiar dacă la prima vedere par o alegere sănătoasă pentru organism, se pot face uşor excese alimentare. Dacă, totuşi, „ai abuzat” de paste în ultima vreme, descoperă cum poți face o detoxifiere a organismului într-un mod sănătos, prin care să-ți revii la normal.
După formă:
În funcţie de forma pastelor, acestea sunt:
- tubulare – penne sau bucatini;
- subţiri/liniare – diverse tipuri de spaghete sau capelli d’angelo;
- tip foi – lasagna;
- late – tagliatelle;
- umplute – tortellini sau ravioli.
După consistență:
Pe lângă dimensiune sau formă, pastele au texturi diferite care se clasifică în funcţie de consistență:
- paste netede sau striate;
- paste cu textură proaspătă sau uscată.
După culoare:
În general, culorile pastelor sunt date de ingredientele care intră în compoziţia aluatului. De exemplu:
- pentru pastele de culoare verde se adaugă spanac;
- în compoziția celor roșii intră pasta de tomate sau ardeiul roșu;
- la pastele negre se adaugă cerneală de sepie.
Cum alegi sosurile în funcție de tipurile de paste?
În întreaga lume există peste 350 de tipuri de paste diferite. Acestea se găsesc de la mic la mare, de diferite forme şi mărimi, pentru a evidenția calităţile sosului, dar şi întreg ansamblul de condimente.
- La pastele lungi şi subţiri, se adaugă sosuri fluide, cu textură lejeră cum ar fi sosul de roșii.
O combinaţie simplă şi rapidă, potrivită pentru o cină uşoară, sunt spaghetele cu sos de roşii. Ai nevoie de:
- 400 g spaghete;
- sare şi piper;
- 4 linguri ulei de măsline;
- 2 cepe;
- 100 g sos de roşii.
Se adaugă spaghetele în apă clocotită şi se fierb cu puţină sare, în timp ce se pun la călit cepele tăiate mărunt împreună cu sosul de roşii. După ce sosul a început să scadă, se scurg pastele de apă, se adăugă peste sosul de roşii şi se amestecă bine. Se servesc pe o farfurie şi se ornează după bunul plac cu fulgi de parmezan sau busuioc proaspăt.
- Dacă vorbim de pastele groase, acestea se servesc cu sosuri consistente şi săţioase.
- Pastele late merg foarte bine combinate cu sosuri pe bază de brânză şi smântână.
Dacă ai poftă de o porţie copioasă de paste cu brânză, smântână și carne, îţi recomandăm următoarea reţetă, care se prepară cât ai clipi.
Ingrediente:
- 200 g paste;
- 100 g muşchi afumat sau alt tip de carne;
- 3 căţei de usturoi;
- sare şi piper;
- 3 linguri de ulei de măsline.
Pastele se fierb în apă câteva minute, până se înmoaie, în timp ce punem la călit usturoiul împreună cu tipul de carne ales şi condimentele. După ce se rumenesc, se ia tigaia de pe foc şi se adăugă brânza/smântână sau chiar ambele şi, după ce se amestecă compoziţia, se lasă la foc mic până începe să clocotească. Apoi, se opreşte focul şi se adăugă pastele fierte, scurse bine de apă. Buon appetito!
- Dacă aducem în discuţie pastele cu formă tubulară sau ondulată, acestea se potrivesc de minune cu sosurile pe bază de pesto.
Unde găsești cele mai bune paste?
Indiferent că îţi plac pastele subţiri şi dietetice sau consistente, cu mult sos, există o varietate largă de reţete şi sortimente atunci când vine vorba de o porţie delicioasă şi copioasă. Iată care sunt cele mai vestite şi apreciate restaurante din România în materie de paste:
Samsara Foodhouse, Cluj-Napoca
Samsara Foodhouse este recunoscut ca fiind un restaurant de top atunci când vine vorba de preparate vegane şi vegetariene din România, Localul surprinde şi în materie de paste având combinaţii diferite de gusturi şi texturi care-ţi lasă gura apă. O recomandare absolut delicioasă sunt pastele Campanelle cu 4 sortimente de brânză. Dacă ţi-am deschis apetitul, fă-ţi o rezervare prin Bookingham la Samsara Foodhouse.
Belli Siciliani, Bucureşti
Belli Siciliani este, cu siguranţă, cel mai vestit loc din Bucureşti în materie de paste. Atmosfera, personalul dar şi decorul te poartă cu gândul la frumuseţea Siciliei în timp ce pastele din farfurie răsfață papilele gustative cu o porție mai mult decât gustoasă, gătită cu suflet. Dacă eşti din Bucureşti şi nu le-ai trecut încă pragul, rezervă-ţi o masă la Belli Siciliani şi încercă pastele Cartoccio cu fructe de mare. Nu vei regreta nicio secundă alegerea făcută!
August Pasta Bar, Timişoara
August Pasta Bar este relativ nou pe piaţa restaurantelor din Timişoara, începându-şi activitatea din 2019, însă este neîntrecut atunci când te loveşte pofta de o porţie bună de paste. Aici găseşti preparate specifice bucătăriei italiene, însă, au o afinitate pentru reţetele pe bază de paste, care nu te va dezamăgi. Îţi recomandăm o porţie uşoară cu pesto de avocado, mentă şi rodie, care merge de minune cu un pahar de vin select.
Crazy facts despre paste
- Cuvântul „paste” provine din latinescul „pasta”, care înseamnă „aluat”.
- Prima mașinărie specializată pentru realizarea pastelor a fost proiectată în secolul al XVIII-lea.
- Majoritatea pastelor au în compoziție făină albă, pe când cele de calitate superioară sunt făcute din grâu dur.
- Pastele conțin o cantitate semnificativă de acid folic, fiind recomandate femeilor însărcinate pentru un aport eficient în buna creștere a fătului.