„Trai pe vătrai” într-un restaurant din Iași 

de

Sabina Nisioi

Intră în culisele restaurantului din Iași care oferă un meniu de degustare și o experiență completă. Află totul despre Trai chiar de la proprietarului localului, Ciprian Constandache.

Restaurante Iasi - Trai

„Trai pe vătrai” – la asta se gândește restaurantul ieșean de fiecare dată când creează o experiență pentru oaspeții săi. Am vrut să înțelegem și mai bine cum se îmbină zicala din popor cu arta culinară, așa că am vorbit cu proprietarul restaurantului Trai, Ciprian Constandache.

O vizită la Trai = O experiență completă

Trai Restaurant și-a deschis ușile în octombrie 2021, cu scopul de a fi:

„cu totul altceva față de ce oferea Iașiul la momentul respectiv. Am vrut să ducem bucătăria, servirea și trăirile clientului la un alt nivel. Am vrut să-i facem pe oameni să înțeleagă că mersul la restaurant este o experiență în sine, și că nu e numai despre a avea burta plină.”

– Ciprian Constandache, proprietar 

Trai a avut succes încă de la început. Curiozitatea față de un nou local în oraș a fost mare și n-a durat mult până când clienții au fost cuceriți de calitatea mâncării și a servirii. Un alt atu a fost și continuă să fie, designul restaurantului. Clădirea în care se află Trai e tocmai din anul 1827, trezind atât interesul localnicilor, cât și pe cel al turiștilor.

Trai, Iasi - Terasa restaurant

via Trai Restaurant

Restaurantul are o capacitate de 140 de persoane, în interior, și 110 persoane, pe terasa exterioară, organizând de la evenimente private, până la emisiuni de televiziune.

„Un eveniment memorabil pentru noi a fost o nuntă la care mirii au optat pentru un tasting menu. Peste 60 de persoane au fost încântate de idee și preparate. A fost extraordinar pentru noi să vedem că se poate și altfel.” 

– Ciprian Constandache, proprietar 

Ingrediente provenite de la producători locali

Calitatea ingredientelor e un alt aspect care face ca Trai să fie atât de special. Toate mâncărurile din meniu sunt realizate pe baza produselor obținute de la micii fermieri.

„Așa facem tot ce înseamnă patiserie și dulce. Legumele le luăm de la o familie din Târgu Frumos. Pentru farfuriile pe bază de pește, apelăm la niște domni din Deltă. Ei ne aduc crapul  Pentru special dishuri memorabile. Pentru caracatiță, calamar și midii, avem un furnizor care congelează diferit fructele de mare, astfel încât să le păstreze prospețimea pe cât posibil Avem și un producător de carne de vită, pentru preparatele care conțin vrăbioară, antricot și mușchi de vită.” 

– Ciprian Constandache, proprietar 

Un meniu fine dining

Trai Restaurant - Iași

via Trai Restaurant

Trai se numără printre puținele restaurante din Iași care propun un meniu de degustare. Experiența e menită să-ți activeze toate simțurile – mai întâi, vezi preparatele aranjate frumos în farfurii și le simți mirosul, mai apoi le guști și, de îndată, te bucuri de o explozie de arome. Texturile cremoase și crocante sunt completate de băuturi pe măsură. 

„Mâncarea nu e nimic fără vin, iar vinul nu e nimic fără mâncare.”

– Ciprian Constandache, proprietar 

Meniul de la Trai cuprinde o gamă largă de vinuri, de la crame din Transilvania, Muntenia, Oltenia, Banat și Dobrogea și Moldova. Pe lângă producția locală, restaurantul mai are și etichete din Spania, Franța, Italia, Portugalia, Chile și Argentina.

Meniul se schimbă de patru ori pe an în totalitate. De la un sezon la altul, bunătățile diferă. Am vrut să știm care sunt cele mai populare farfurii din fiecare meniu și am aflat că: 

  • În meniul de iarnă, cele mai comandate sunt: pieptul de pui cu risotto de arpacaș și trufe și muschiulețul de porc cu cartofi copți sfărâmați
  • În meniul de primăvara, pieptul de rață e vedeta. 
  • Vara e despre „Caramelle” – paste de casă, umplute cu cremă de creveți, cu o garnitură de legume de vară. 
  • Toamna, cele mai comandate sunt starterele și antreurile pe bază de legume

Localul are și un meniu dedicat copiilor și se adaptează în funcție de gusturile celor mici.

  • Fusilli bolognaise
  • Piept de pui la grătar cu piure de cartofi
  • Paste cu piept de pui și sos roșu

Fiind atât de bun, restaurantul e mai mereu plin. Fă-ți o rezervare în avans la Trai și bucură-te de o experiență unică în inima Iașiului. 

P.S. Dacă vrei să le faci o vizită cu animalul de companie, ia în calcul că trebuie să-ți rezervi o masă pe terasă. Și dacă ești de acord, însoțitorul tău poate primi apă și gustări, din partea casei. 

Trai, Iași

via Trai Restaurant

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area