Un IT-ist lucrează doar 36 de minute să-și permită un meniul zilei, în timp ce un om de serviciu sau un chelner lucrează de 3-4 ori mai mult

de

Sabina Nisioi
Cat trebuie sa lucreze romanii pentru meniul zilei?

Potrivit EuroNews, România e în top 5 țări din Europa unde se muncește cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia. Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal. 

În acest context, și mai ales având în vedere că inflația continuă să afecteze România și implicit prețurile și puterea de cumpărare, am vrut să aflăm cât trebuie să lucreze un român ca să-și permită un meniul zilei în oraș în 2023. 

Pentru asta, ne-am uitat la salariile medii lunare pentru 30 de profesii și am inclus și veniturile medii ale pensionarilor speciali și cele ale pensionarilor de rând. Conform datelor furnizate de INS, industriile în care se câștigă cel mai bine sunt IT-ul și finanțele și asigurările, pe când la polul opus se află HoReCa, fabricarea de mobilă și produse textile, și activitățile de poștă și curierat.

Pentru prețul meniului zilei, am făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, și am ajuns la suma de 35 lei. Iată care au fost principalele descoperiri:

Click pe imagine pentru a face zoom

IT-iștii se numără printre românii care lucrează cel mai puțin pentru meniul zilei

La începutul anului, CodeCool afirma că IT-ul e unul dintre cele mai sigure domenii, chiar și în vremuri de criză. Datele lor arătau că România e pe primul loc în UE la deficitul de angajați pe această piață, fiind peste 15,400 de programatori lipsă. 

Lucrurile au luat o turnură bruscă în momentul în care giganții din industria tech au început să concedieze în masă. Începând cu luna ianuarie, companiile globale Google, Microsoft, Twitter și Amazon au făcut disponibilizări, spulberând „Raiul IT-iștilor,” iar impactul s-a simțit și în România

Deși acest sector pare că trece printr-o criză, IT-iștii se numără printre românii care își permit cel mai repede un meniul zilei în 2023. Un programator cu salariul mediu trebuie să lucreze puțin peste o jumătate de oră ca să câștige cei 35 lei pentru o masă la prânz în oraș, cu 6 minute mai mult decât ar trebui să lucreze un judecător sau un primar de comună.

Un educator lucrează la fel de mult ca un șofer de taxi ca să-și permită meniul zilei

În momentul de față, salariile cadrelor didactice din România variază între 1.900 și 4.500 lei, iar diferențele apar în funcție de profesie, experiență și expertiză. 

Asta înseamnă că un profesor ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate să își permită un meniul zilei – la fel de mult ca un fermier. 

Profesorii universitari câștigă mai bine și și-ar permite un meniul zilei mai repede: într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect, dar și un bucătar. Studiul nostru arată însă că un educator ar trebui să lucreze cel mai mult dintre cadrele didactice: 2 ore. Asta îl pune în clasament sub un angajat în domeniul suport clienți sau un zidar.

Salariile mici i-au făcut pe angajații din învățământ să iasă în stradă în lunile mai-iunie. Protestele, greva de avertisment și greva generală au dus la amânarea Evaluării Naționale pentru clasa a VI-a și la amânarea examenelor orale de la sesiunea de bacalaureat.

Rezidenții lucrează dublu față de medicii specialiști ca să-și permită meniul zilei 

Angajații din sistemul de învățământ nu sunt singurii nemulțumiți de salariile lor. Medicii și asistenții amenință cu grevă generală în luna iulie. Aceștia refuză să mai facă gărzi sau ture suplimentare până la îndeplinirea cerințelor comunicate de Federația Sanitas

Analiza noastră arată că, în prezent, un medic specialist trebuie să lucreze aproximativ o jumătate de oră ca să-și permită un prânz în oraș, la fel ca un IT-ist. Un medic rezident trebuie să lucreze dublu. 

Iar dacă rezidentul își permite într-o oră să mănânce 1 meniu al zilei, un judecător își permite, în același timp, 2 meniuri ale zilei.

Un chelner trebuie să lucreze de 2 ori mai mult decât un livrator pentru meniul zilei

Lucrurile sunt complicate și în domeniul HoReCa, unde există în continuare o criză de personal. Potrivit G4Media, cele mai căutate roluri în acest sector sunt cele de barista și ospătar. Însă angajările sunt cu atât mai greu de făcut în timpul sezonului estival.

Unul dintre posibilele motive este lipsa salariului motivant. Un chelner câștigă în medie 2.800 lei pe lună. Asta îl situează la coada clasamentului nostru, fiind nevoit să lucreze 2 ore ca să-și permită un meniul zilei, adică de 4 ori mai mult decât un primar de comună sau un judecător.

Patiserii, cofetarii și măcelarii se situează în clasament mai bine decât chelnerii: trebuie să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș.

Livratorii câștigă mai bine decât chelnerii, dar și mai bine decât ofițerii de poliție sau angajații bancari. Și-ar putea lua un meniul zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute.

Dintre meseriile care se încadrează în sectorul HoReCa, bucătarii sunt cel mai sus în top. Trebuie să lucreze o oră și un sfert pentru un meniul zilei, la fel ca un arhitect sau un profesor. 

Pensionarii speciali și pensionarii de rând, la poluri opuse

Unde s-ar încadra pensionarii în acest clasament, dacă ar fi să ne uităm la veniturile lor lunare? Datele arată că pensionarii speciali ar fi în fruntea clasamentului, iar pensionarii de rând ar fi ultimii pe listă.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, venitul mediu net al unui pensionar special este de 14.500 lei. Asta înseamnă că, teoretic, își permit un meniu al zilei în 24 de minute, mai repede chiar și decât un IT-ist. 

Pensionarii de rând, în schimb, au un venit mediu de doar 1.775 lei. Ei ar trebui „să lucreze” de 8 ori mai mult decât un pensionar special și de 5 ori mai mult decât un IT-ist pentru un meniu al zilei.

Metodologie

Pentru această analiză, echipa Bookingham a selectat 32 de profesii, meserii și statuturi, și a extras media venitului net lunar pentru fiecare (sursa: Paylab). Prețul meniului zilei a fost calculat după date de pe Tazz, Glovo, site-urile restaurantelor și ofertele din social media. S-a făcut o medie a prețurilor pe cele mai mari 20 de orașe din România, după populație (conform Institutului Național de Statistică), și s-a ajuns la suma de 35 lei.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area