Un meniu creativ contemporan într-un restaurant din Sibiu

de

Sabina Nisioi

Plai organizează evenimente cu chefi din restaurante cu stele Michelin. Jumătate din meniu e creat de chef-ul care vine din afară, iar jumătate din meniu e creat de chef Petra. Află mai multe chiar de la managerul restaurantului, Paul Moinea.

Plai, Sibiu

#poeziepefarfurie – Așa se prezintă restaurant Plai din Sibiu, iar noi am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamna asta, dar și ce presupune conceptul de „creative cuisine”. Rămâi cu noi pentru a descoperi povestea Plai chiar de la patronul și managerul restaurantului, Paul Moinea.

De la o conferință gastronomică, la propriul restaurant

Paul și Petra au plecat din România în 2009. Timp de 10 ani, cei doi au lucrat în industria HoReCa din afară, Petra devenind head chef, iar Paul specializându-se în administrarea de restaurante. În 2019, cei doi au revenit în țară și au organizat o conferință gastronomică – „Building bridges through food” făcând parte din proiectul I D E A L Revolution. Tot atunci, cuplul a decis să rămână în România și să-și deschidă propria afacere. 

„Echipa noastră e un nucleu sănătos. Suntem prieteni buni și venim cu toții la serviciu cu sufletul deschis. Dăruim tot ce-i mai bun și înțelegem că mereu avem câte ceva de învățat.”  

– Paul Moinea, manager restaurant

Un meniu creativ-contemporan

Plai, Sibiu - Pește

via Plai

Chef Petra Hianu explorează la Plai conceptul de „creative cuisine”. Pentru asta, mizează pe ingrediente de sezon și apelează la fermierii din zonă. Brânză de capră, carne de mangaliță, legume, fructe, pește – pentru fiecare dintre ele, Petra și Paul au furnizori care le aduc alimentele proaspete. 

„92% din ingredientele noastre vin de la micii producători, așa că schimbăm meniul ori de câte ori ne-o cere Mama Natură.”

– Paul Moinea, manager restaurant

Totuși, există câteva puncte de referință la Plai, care n-o să dispară indiferent de meniul de sezon:

  • Peștele – gătit în drojdie activă, cu sos de cărbune și spanac sau leurdă proaspătă
  • „Oul comunist”
  • Pâinea de casă

Plai își propune ca din 2023, să devină un restaurant care oferă numai meniu de degustare.

Plai e pentru adulții care vor o experiență completă

Plai, Sibiu - Restaurant adults only

via Plai

Publicul de la Plai nu vine să mănânce și atât. Vine pentru că vrea tot pachetul: atmosferă servire, gust, creativitate și un pairing bun între preparate și băuturi. Din august 2022, restaurantul primește doar copii cu vârste de peste 10 ani:

„Pentru că meniul nostru este unul în continuă schimbare și explorare, cu combinații de gusturi și texturi pe care unii le numesc “ciudate”, iar alții le adoră, și pentru care, sincer, trebuie să ai și timpul, și răbdarea, și curiozitatea, și deschiderea să le deguști. Să mănânci, să vezi de-ți place ori nu, să te întrebi: „Oare ce-a vrut să zică Petra aici?”. „E #poeziepefarfurie” sau „Nu, asta nu e pentru mine!”

– Plai (sursă: Facebook post)

Conferințe gastronomice și evenimente private

Plai, Sibiu - Evenimente

via Plai

I D E A L Revolution continuă să fie un proiect important pentru Petra și Paul, care lucrează la a-i crește notorietatea. Cei doi organizează 3 cine în fiecare an la Plai, unde invită chefi din restaurante cu stele Michelin. Jumătate din meniu e creat de chef-ul care vine din afară, iar jumătate din meniu e creat de chef Petra.

La Plai se organizează și evenimente private sau evenimente corporate, precum și mese pentru ocaziile speciale (Valentine’s Day, 8 Martie etc.).

Având doar 18 locuri, e recomandat să-ți faci o rezervare dacă vrei să mănânci la Plai. În cazul în care există interes din partea grupurilor de 8-10 persoane, Petra și Paul planifică totul din timp. Stabilesc un meniu, îl trimit invitaților și, dacă aceștia sunt de acord, se programează cina. 

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area