Unde mănânci pește de captură proaspăt, în București?

de

Sabina Nisioi

Intri, îți alegi ce pește vrei tu din vitrină, iar chef îți recomandă sosul, garnitura și vinul care merg cel mai bine. Ți-l gătește (ni s-a șoptit că în sare e cel mai bun) și tu ai parte de o experiență unică, în București. Descoperă toate secretele Raionului de Pește chiar de la Florin Munteanu, acționar și proprietar.

Raionul de peste, Bucuresti

„„Raionul de pește” a apărut din dorința de a explora o bucătărie sănătoasă. Acum 10 ani, în România, nu erau prea multe opțiuni de pește, cu excepția speciilor de acvacultură locală. Raionul a venit cu ceva diferit: cu pește sălbatic, pește de captură și fructe de mare proaspete. Echipa a avut o misiune clară – să devină cei mai buni importatori de pește proaspăt, sălbatic, din Marea Egee și Mediterană. În scurt timp, cele două locații – de pe Calea Floreasca și din Dorobanți – s-au dezvoltat pe mai multe zone, Raionul de Pește devenind un jucător redutabil în piața horeca și un reputat restaurant gourmet și fish market. Astăzi, Raionul de Pește lucrează și pe distribuție cu lanțuri importante de supermarket și horeca, iar locațiile din Dorobanți și Floreasca sunt deja consacrate în lumea iubitorilor de experiențe culinare.”

– Florin Munteanu, acționar și proprietar

Cum a reușit o piață de pește să câștige atât de multă popularitate în București încât să se extindă într-un restaurant? Află răspunsul din interviul nostru cu Florin Munteanu, acționar și proprietar la Raionul de pește. 

P.S. Află și ce e obligatoriu să-ți comanzi dacă ajungi în localul de pe Calea Floreasca 113! (*Spoiler alert: Pe locul 3 sunt creveții în sos de unt!)

Prima piață de pește din România cu specii sălbatice și de captură

În 2013 s-a deschis Raionul de Pește, pe Calea Dorobanți 183, în București. 


A apărut ca o piață care se adresa unui public interesat să încerce și altceva, în afară de speciile de acvacultură comercializate în România în acea perioadă. Pe lângă peștele sălbatic, Raionul le oferea clienților și fructe de mare proaspete, dar și câteva specii de acvacultură.

„Era important pentru noi ca oamenii să guste, să încerce, să vadă ce și dacă le place. Acum 10 ani clienții nu erau obișnuiți cu atât de multe opțiuni de pește sălbatic. De la un an la altul, s-a observat o creștere a cererii în rândul clienților noștri.”

– Florin Munteanu, acționar și proprietar

Acum, poți în continuare să mergi la Raionul de Pește din Dorobanți să-ți alegi un pește din vitrină, care să-ți fie gătit pe loc, sau să îl cumperi proaspăt și să îl gătești tu acasă.

Dacă vrei să testezi versatilitatea și posibilitățile de preparare a peștelui atunci trebuie să mergi la Raionul de Pește din Floreasca, unde meniul e extrem de diversificat cu rețete inspirate din toată lumea.

Designerul restaurantului din Floreasca deține peste 300 de premii internaționale 

Până în 2019, singura locația a Raionului era cea din Calea Dorobanți, care servea și ca piață, și ca restaurant. În 2019, s-a luat decizia de extindere și s-a deschis același concept și în Floreasca. 

„Raionul de Pește din Floreasca, beneficia de un spațiu mai mare și mai multe posibilități pe partea de bucătărie. A fost foarte bine primit și apreciat de către clienți și nu numai. Am câștigat notorietate și prin premiile pe care le-am luat de-a lungul timpului.”

– Florin Munteanu, acționar și proprietar

Anul acesta [2023], restaurantul a trecut printr-un redesign. Karim Rashid, designer celebru și client fidel al Raionului de pește, a propus un concept avangardist și îndrăzneț. Rezultatul e total diferit față de orice oferă alte restaurante din București în momentul de față.

Raionul de peste, Floreasca

Raionul de pește are un sous-chef pentru fiecare specific culinar

Raionul de pește înglobează preparate de pe mai multe continente și fiecare bucătărie are propriul chef dedicat. 

„Raul Gliguță e chef-ul nostru executiv, cel care gândește meniul pe care îl adaptează în funcție de sezonalitate, împreună cu Cătălin Brezuica chef de cuisine, reușește să mențină diversitatea și calitatea preparatelor noastre. Pentru că preparatele de la raion sunt inspirate de bucătăriile lumii avem câte un sous-chef dedicat pentru fiecare bucătărie în parte. De exemplu avem un meniu de sushi care este realizat de către Adrian care este Sushi Master. E o echipă bine sudată.”

– Florin Munteanu, acționar și proprietar

Meniul e supus în totalitate sezonalității când vine vorba de pește. Deci la Raion o să găsești ce e permis să pescuiești în acea perioadă a anului. Există două tipuri de meniu:

  • Meniul clasic – Un meniu complex, cu preparate care și-au câștigat notorietatea și cuprinde cele mai cerute rețete de la Raion.
  • Meniul gourmet – Va fi disponibil în curând [notă: momentul redactării articolului este iulie 2023] și va fi bazat pe sezonalitatea perioadelor de achiziție a peștelui. Peștii proaspeți sunt expuși în vitrină de unde poți să-i alegi, iar ospătarul îți recomandă sosul, garnitura și vinul care se potrivesc cu alegerea ta.

Ca să-ți spunem ce nu e de ratat la Raionul de pește din Floreasca, i-am întrebat care sunt cele mai vândute preparate ale lor.  

Raionul de peste, Bucuresti - Meniu

  1. Tokana de pește 
  2. Fish & chips – cel mai solicitat meniu pentru copii
  3. Creveții în sos de unt
  4. STARTER “RAIONUL DE PEȘTE” Sea Bass marinat, Pastramă de doradă afumată la rece și Pate de ton
  5. Peștii gătiți în sare – o specialitate a Raionulu, puteți solicita să fie dezosați la masă, vă oferă un plus de spectacol.

Există opțiuni și pentru vegani și vegetarieni. Câteva ar fi: steak-ul de ciuperci, fasolea verde rumenită la flacără și Pad Thai-ul cu tofu.

Restaurantul din Floreasca organizează pentru grupuri și evenimente de asociere cu mâncare și șampanii. E vorba de „Chef’s Table”, sau meniul Exclusiv, un meniu format din 6 preparate pe bază de pește și fructe de mare, servite alături de 4 șampanii exclusiviste.

După cum ți-ai putut da seama, Raionul de pește e unic pentru oricine le trece pragul. Și e obligatoriu să te asiguri că ai o masă în avans, pentru că restaurantul din Floreasca e mai mereu plin. Rezervă cu Bookingham și spune-ne cum ți s-a părut experiența la ei!

Raionul de peste, Bucuresti - Meniu

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area