O băutură caldă, cu note dulci, poate fi tot ce ai nevoie după o zi lungă sau în timpul unei adunări cu prietenii. Vinul fiert e de departe cea mai bună opţiune pentru starea de bine, dacă e – bineînţeles – consumat cu limită. Află, în cele ce urmează, un scurt istoric al vinului fiert, beneficiile acestuia, reţete despre cum să îl prepari, dar şi în ce restaurante din orașul tău poţi bea o cană delicioasă.
În special iarna, vinul fiert este savurat şi îndrăgit de multă lume datorită gustului său dulce, care aminteşte de Crăciun şi de clipele petrecute în familie. Dar, te-ai întrebat vreodată cum a apărut această licoare condimentată care îţi îndulceşte iernile? Iată cum a început totul.
Vinul fiert – o băutură antică, din medicina tradiţională
Vinul fiert îşi are originea în perioada antică a Imperiului Roman unde era folosit de către împăraţi şi oameni de rând drept remediu medicinal împotriva răcelii, frisoanelor sau, pur şi simplu, pentru desfătare la evenimentele semnificative din cultura lor. Prima reţetă a vinului fiert datează din secolul al IX-lea d.Hr. în manuscrisul „De Re Coquinaria”. În perioada Evului Mediu, regii erau mari amatori ai vinurilor şi a comerţului cu băuturi, acest tip de licoare fiind considerat un dar de mare valoare.
Alături de condimente precum piperul lung, ghimbir, scorţişoară sau miere, popularitatea vinului fiert s-a extins pe întreg continentul la popoarele latine, elene, la vechii englezi și în Franţa, unde era denumit „vin a la française”, fiind servit în cele mai renumite hanuri, la ocazii speciale.
Înapoi în zilele noastre – beneficiile mai puţin ştiute ale vinului fiert
O cană cu vin fiert are, pe lângă aroma inconfundabilă, beneficii nebănuite pentru sănătate. Bineînţeles, trebuie să îl bei cu măsură, pentru că, în fond, orice băutură care conţine alcool oboseşte organismul şi îţi poate aduce o neplăcută mahmureală. Dacă totuşi, ai întrecut măsura şi nu ai putut refuza încă o cană şi încă una, pe blogul nostru găseşti și remedii împotriva mahmurelii.
1. E un remediu pentru răceală, frisoane sau gripe de sezon.
Atunci când simţi că ai răcit sau începi să ai dureri în gât, o cană de vin fiert îți poate fi un ajutor de nădejde. Datorită faptului că îţi creşte temperatura corpului, vei transpira mai uşor şi vei respira mai bine, îndepărtând mucusul. Vinul fiert reduce congestia nazală şi ameliorează temporar durerea în gât.
2. Reduce problemele cardiovasculare
Vinul conţine un antioxidant extrem de important pentru corpul uman şi anume resveratrolul. Acest compus acţionează asupra fluxului sangvin. Astfel, menţine flexibilitatea vaselor de sânge şi îndepărtează substanţele toxice din organism care sunt responsabile de formarea cheagurilor de sânge.
3. Încălzeşte corpul după o zi friguroasă, petrecută afară.
Dacă ai avut activităţi afară, la temperaturi care au îngheţat până şi termometrul, o cană cu vin fiert încălzeşte rapid corpul şi relaxează musculatura datorită antioxidanţilor şi compuşilor cu rol antiinflamator.
Contraindicaţiile vinului fiert
Chiar dacă e considerată a fi o băutură reconfortantă şi inofensivă, vinul fiert nu trebuie consumat ca tratament sau remediu. În ciuda beneficiilor, nu este încurajat consumul de alcool indiferent sub ce formă ar fi acesta şi nu se ingerează împreună cu medicamente. Dacă în cantităţi mici îţi oferă o stare de bine, treptat, acesta îţi poate deveni din prieten, duşman.
Ca orice băutură alcoolică, vinul fiert nu este recomandat celor cu hipertensiune, ulcer sau un diagnostic în care este interzis consumul de alcool.
Reţetele magice ale vinului fiert
O cană de vin fiert e pură magie, care îmbie la relaxare. Puţine băuturi pot concura cu acest deliciu. Dacă eşti din Cluj-Napoca, convinge-te pe propria piele cu un vin fiert de la Che Guevara.
Ce tip de vin alegi?
În mod tradiţional, vinul fiert este făcut din:
- vin roşu demidulce;
- vin roșu fructat;
- vin roșu sec.
Dacă optezi pentru un vin alb, gustul acestuia se potriveşte cel mai bine cu lămâie, cimbru sau vanilie.
Ce condimente alegi?
Condimentele cele mai folosite care merg excelent alături de vinul încălzit sunt:
- cuişoarele;
- scorţişoara;
- nucşoara;
- anasonul stelat;
- cardamonul;
- pentru un plus de dulceață, se pot adăuga fructe și miere.
1. Vin fiert roşu cu anason, cuişoare şi portocală
Se încălzeşte vinul alături de zahăr şi se adaugă, pe rând, anasonul şi cuişoarele. Ulterior, se strecoară şi se adaugă coaja de portocale rasă pentru infuzare. Astfel, îţi va ieşi o băutură dulce, uşor condimentată cu aromă de citrice.
2. Vin fiert cu scorţişoară şi lămâie
Coaja de lămâie se taie felii subţiri, în timp ce se pune vinul la foc mic împreună cu zahărul şi scorţişoara. După ce vinul a ajuns la maximum 80°C, se adaugă coaja de lămâie la infuzat şi se lasă câteva minute, după care se strecoară.
3. Vin fiert alb, fără zahăr cu mirodenii, clementine şi vanilie
Se pune într-un vas la foc mic sucul şi coaja de la clementină, vanilia şi puţin vin alb pentru infuzare, timp de 5 minute. După încălzire, se adaugă şi restul vinului şi se mai lasă câteva minute la foc mic. La final, poţi adăuga scorţişoară pudră sau orice alt condiment îţi place şi – voilà – ai o băutură de-li-cioa-să.
Alte băuturi calde de iarnă
Dacă nu ești fan vin fiert, nu-ți face griji. Ai o varietate de bunătăți din care poți alege în sezonul rece.
- Turmericul latte e o variantă extrem de sănătoasă şi delicioasă, potrivită pentru acest sezon. Ai nevoie de o cană de lapte, 2 linguriţe de turmeric, piper şi miere. Se pune laptele la încălzit împreună cu turmericul şi, când ajunge la maximum 70-80°C, se adaugă în cană, se condimentează cu piper după preferinţe şi se îndulceşte cu miere.
- Lapte cu banană şi cafea. Această băutură caldă te hrăneşte şi te hidratează în acelaşi timp. Ai nevoie de o cană de lapte cald (merge și cel de vacă, și cel vegetal, dacă ești vegan sau vegetarian), care se adaugă în blender alături de o ceaşcă de cafea, banană şi praf de scorţişoară. Se omogenizează scurt cu câteva rotaţii, apoi se agită pentru a crea spumă.
În caz de ţi-ai propus iarna aceasta să mergi în Sibiu, poţi savura în tihnă o băutură bună la Grădina.
Dacă totuşi eşti prea ocupat sau îţi e prea lene să te apuci de gătit, ai variante de localuri unde te poţi bucura în tihnă de o cană fierbinte şi aburindă. În caz de ajungi sau eşti din Bucureşti şi ţi-am făcut poftă de vin fiert, scoate-ţi prietenii în oraş la Lacrimi și Sfinți.
Mai mult decât atât, în această perioadă Târgurile de Crăciun găzduiesc cele mai delicioase băuturi calde, pe care numai iarna le poţi savura. Bineînţeles, între timp, probabil ţi s-a făcut foame şi ai mânca ceva delicios după plimbarea la târg. Obţine o masă cu Bookingham.