Vinul roșu: Beneficii, dezavantaje, asocieri culinare în 2023

de

Elena Crăciun

Știai că vinul se asociază cu diverse mâncăruri în funcție de aciditatea lui sau consistență? Descoperă totul despre beneficiile vinului roșu, valorile nutritive ale acestuia dar și cu ce preparate culinare este compatibil pentru a avea o cină absolut delicioasă.

Vinul roșu: Beneficii, dezavantaje, asocieri culinare

Ştim cu toţii despre vinul roşu că este o băutură naturală, obţinută din struguri, însă te-ai întrebat vreodată care sunt beneficiile acestuia şi de ce este considerat sănătos, atât timp cât nu depășești limita recomandată de un pahar pe zi? Indiferent că vorbim despre vinul roşu, alb sau rosé, specialiştii ne avertizează în legătură cu efectele negative ale alcoolului, însă, nimeni nu poate nega beneficiile unui pahar de vin pentru organism, dacă este – bineînţeles – consumat cu moderaţie. Află mai multe despre una dintre cele mai iubite licori din lume: vinul roșu. Mai apoi, descoperă winebar-urile din orașul tău și rezervă-ți o masă cu Bookingham.

Scurt istoric al vinului

Vin roșu și struguri negrii

Dacă nu îţi sună cunoscut numele şi nici nu ai auzit vreodată despre Dionysos, la petrecerile cu prietenii unde se bea vin, îţi povestim noi. Dionysos – Bacchus este recunoscut în mitologia greacă ca fiind zeul vegetaţiei, al vinului şi al pomiculturii. Se menţionează despre acesta în scrierile din Antichitate cum că ar fi fost un mare băutor de vinuri şi un amator al petrecerilor extravagante, având o deosebită afinitate pentru această băutură, considerată – în acele perioade – o licoare bună la toate.

Pe jumătate mit, pe jumătate adevăr, povestea lui Dionysos ne dezvăluie atracţia popoarelor din vremurile îndepărtate pentru vin, cele mai vechi scrieri datând încă dinainte de Evul Mediu.

Vinul roșu – Proprietăți și tipuri

Să ne întoarcem acum înapoi în prezent, unde vinul roşu este din ce în ce mai cunoscut pentru efectul său benefic asupra organismului – asta dacă este consumat cu măsură. Specialiştii vorbesc despre beneficiile vinului roşu obţinut în mod natural, din struguri, fără potențiatori, arome sau conservanţi.

Valoarea nutritivă a vinului roşu

Fiind o băutură naturală, obţinută prin fermentarea strugurilor, vinul preia toate proprietăţile acestor fructe delicioase. Aşadar, un pahar de vin roşu de bună calitate conţine:

  • Potasiu;
  • Fosfor;
  • Fluor;
  • Antioxidanţi;
  • Vitaminele B2, B3 şi B6.

Tipuri de vinuri roşii

În general, vinurile roşii au aceleaşi beneficii şi proprietăţi, fiind extrem de asemănătoare şi din punct de vedere nutritiv, însă există câteva diferenţe, în funcţie de locul de provenienţă al strugurilor. Iată de câte tipuri sunt acestea:

  • Cabernet, Shyraz şi Merlot. Acestea au un conţinut ridicat de antioxidanți, care ajută la fluidizarea sângelui, fiind recomandate pentru reducerea riscului de atac de cord.
  • Pinot Noir. Provine din zonele ploioase, având o concentraţie mare de resveratrol, cu efecte anti-tumorale şi anti-îmbătrânire.
  • Sagratino, Cabernet Sauvignon. Cele trei au un conţinut mare de polifenoli, antioxidanţi cu efect anti-inflamator.

Beneficii vin roşu

Persoane ciocnind un pahar de vin roșu

Vinul roşu este mai mult decât o băutură care se consumă cu prietenii la petreceri sau la o cină romantică, alături de persoana iubită. Se recomandă consumul unui pahar de vin seara, după o zi plină, pentru a te putea bucura din plin de beneficiile acestuia. Atenţie însă, vorbim despre vinul obţinut în mod natural, de calitate superioară.

Îmbunătăţeşte activitatea cardiovasculară

Vinul roşu conţine resveratrol, un antioxidant cu rol antiinflamator, care ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge. De asemenea, vinul roşu scade nivelul colesterolului tău din organism, prevenind astfel afecţiunile cardiace.

Oferă un somn mai odihnitor

Este dovedit de către specialişti faptul că vinul roşu conţine melatonină, hormonul care ajută la reglarea ceasului biologic. Consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi de ajutor în tratarea tulburărilor de somn. Ei bine, asta face din vinul roşu o băutură ideală de servit la cină.

Ajută la prevenirea cariilor

Ştim cu toţii că vinul, în special cel roşu, îţi colorează dinții. Pe de altă parte, studiile arată că vinul ajută la reducerea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală. Bineînţeles, nu trebuie neglijată igiena orală, deci să nu te gândești că înlocuieşte spălatul pe dinţi.

Reglează digestia şi stimulează apetitul

Datorită antioxidanţilor din compoziţie, vinul roşu ajută activitatea digestivă după o masă copioasă şi previne constipaţia. Având un rol important în procesul digestiei, vinul poate contribui astfel la menţinerea greutăţii, dacă este servit alături de pește sau salată. Dacă ţi-am făcut poftă de un dish delicios acompaniat de un pahar de vin de calitate, descoperă cum să asociezi mâncărurile italienești cu vinul.

Previne răceala şi reduce simptomele acesteia

Probabil te gândeşti cum ar putea vinul să te scape de răceală. Îţi spunem noi! Vinul conţine o cantitate semnificativă de antioxidanţi şi B-uri, care ajută la întărirea sistemului imunitar, în timp ce distruge bacteriile și virușii care cauzează simptomele răcelii.

Are efect afrodisiac

Un pahar de vin roșu are beneficii și pentru bărbați, și pentru femei. Acest fapt se datorează faptului că vinul roşu stimulează circulaţia sângelui în timp ce alcoolul din compoziţie are efect dezinhibant. Un studiu realizat în Franţa menţionează efectele acestuia pe termen lung, în special la femei, de unde reiese că doamnele şi domnişoarele care beau în mod regulat un pahar de vin au un apetit sexual mai ridicat faţă de cele care nu consumă deloc.

Vinul roşu – dezavantaje și contraindicații

Pahar de vin roșu

Aşa cum ai aflat din secțiunile anterioare, vinul roşu are numeroase beneficii, însă, pentru a te putea bucura de ele, acesta trebuie consumat cu limită. La bază, vinul roşu conţine alcool, fapt care poate atrage după sine dependență şi afecţiuni la nivelul ficatului. De asemenea, nu este recomandat persoanelor hipertensive, celor care suferă de ciroză, femeilor însărcinate sau celor care prezintă un nivel ridicat de trigliceride.

În stilul de viaţă actual, de multe ori se face exces de alcool, acesta devenind nociv pentru organism şi pentru sănătate, în general. Dacă ai întrecut măsura şi, în loc de un pahar, ai băut mai multe decât era recomandat, află care sunt remediile anti-mahmureală care îţi pot face dimineaţa de după ceva mai bună.

Vin alb – beneficii şi recomandări

Pentru cei care preferă vinul alb, îţi prezentăm o serie de beneficii pe care un pahar de vin natural, de calitate, ţi le poate aduce. La fel ca cel roşu, vinul alb conţine nutrienţi importanţi pentru organismul uman.

  • Mangan: ajută la întărirea sistemului imunitar;
  • Calciu, magneziu şi zinc: sunt minerale esenţiale pentru sănătatea organismului, contribuind la buna funcţionare a acestuia;
  • Fier: face parte din alcătuirea hemoglobinei, proteină responsabilă de oxigenarea celulelor din corp.

Cum asociezi vinul cu preparatele culinare?

Cum combini vinul cu mâncarea?

Orice dish gustos poate deveni o adevărată experiență culinară dacă este servit lângă un pahar de vin pe măsură. Atunci când doreşti să faci această asociere, este important să ţii cont de câteva aspecte esenţiale, printre care: textura vinului, consistența sa şi cantitatea de alcool. De exemplu, un vin cu un conţinut mai mare de alcool se asociază cu preparatele din carne, în special cea roşie, iar vinurile cu un volum mai scăzut de alcool se asociază cu mâncărurile pe bază de peşte.

Vinul și felurile principale

Vinul roşu, sec, precum Feteasca neagră, Novac-ul, Merlot-ul sau Pinot Noir-ul se asociază cu:

  • Pastele cu sos roșu;
  • Carnea de porc;
  • Carnea de vită;
  • Tocănițele;
  • Pizza;
  • Lasagna.

Vinul alb, sec, precum Pinot Grigio, Feteasca albă sau Sauvignon Blanc-ul, se asociază cu:

  • Pastele cu sos alb;
  • Fructele de mare;
  • Sushi;
  • Preparate pe bază de peşte;
  • Piept de raţă.

Vinul şi desertul

Vinul de desert

Dacă îţi doreşti ca desertul pe care ţi-l alegi să fie mai mult decât un simplu dulce, îţi recomandăm un pahar de vin pe măsura lui, în funcţie de ingredientele folosite. Deserturile se asociază, în general, cu vinurile dulci, rosé sau spumante, ca de exemplu: Busuioaca de Bohotin, Riesling, Muscat Ottonel sau Tămâioasa Românească.

Un pahar de vin roşu, dulce, merge de minune cu deserturi pe bază de ciocolată sau cafea. Dacă ai poftă de o altă băutură, în afară de vin la desertul preferat, află cum poţi asocia băutura în funcţie de tipul de ciocolată.

Vinul roşu demidulce, se serveşte perfect alături de o prăjitură tiramisu.

Deserturile pe bază de fructe şi cele uşoare, de vanilie, merg alături de vinurile de şampanie şi cele albe. Aciditatea celor două feluri se asociază perfect, fiecare contribuind la evidenţierea aromelor.

Vin desert: Tipuri și arome

Dacă îţi doreşti un desert după masă, însă vrei să fie cât mai slab caloric ori uşor de digerat, îţi propunem să înlocuieşti prăjitura cu un pahar de vin desert. Există opţiuni nenumărate în funcţie de preferinţele şi gusturile tale. Poţi alege între:

  • Vin spumant de desert;
  • Vin de desert uşor dulceag;
  • Vin fortificat;
  • Vin roşu dulce;
  • Vin bogat dulce.

Unde poţi savura un pahar de vin delicios, alături de un dish pe măsură?

Dacă îţi plac preparatele pe bază de peşte şi fructe de mare, încearcă un Fritto Misto alături de un vin alb Pinot Grigio la Marty, Cluj-Napoca.

Lava cake

Dacă ţi-e poftă de ceva dulce de-ţi lasă gura apă, nu ezită să le calci pragul celor de la Vinto, Timişoara. Încearcă un moelleux au chocolat, cu tartar de căpşuni, şi un pahar de vin Montemajor Greco di Tufo. Un deliciu!

Pentru cei care îşi doresc o friptură consistentă din carne de porc sau vită, îţi recomandăm Royal Beef cu foie gras, alături de un pahar de vin Pinot Noir, la Osho, Bucureşti.

Pentru zilele când ai poftă de un prânz gustos, însă rafinat în acelaşi timp, încearcă o musaca de vinete coapte şi carne de oaie, cu sos de roşi,i alături de un Pinot Noir, la Pâine şi Vin, Bucureşti.

Vin roșu și pizza Prosciutto Crudo

Că tot vorbim de mese delicioase, încearcă o pizza Prosciutto crudo, servită cu un pahar de Purcari Molbec, la Trattoria Buoni Amici, București.

Key takeaways

  • Nu uita că vinul este la bază o băutură alcoolică care poate avea efecte negative asupra sănătăţii tale.
  • Dacă ştii că ai anumite afecţiuni şi nu eşti încă sigur dacă este benefic pentru tine, consultă un medic specialist înainte de a începe să bei în mod regulat un pahar de vin. Astfel, te vei putea bucura din plin de beneficiile acestuia, fără reacţii adverse.
  • Un aport crescut de alcool conţine şi o cantitate mai mare de calorii. Astfel, cu cât vinul are o concentraţie mai mare de alcool, cu atât are mai multe calorii. Dacă vrei să eviţi excesul caloric şi ţii la silueta ta, consumă vin cu cel mult 11% alcool. 

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area