Yoga pentru începători. Tot ce trebuie să știi despre lumea asanelor

de

Yoga mat

De câte ori nu ai auzit „Practicanții de yoga trăiesc ca într-o sectă”, sau „Yoginii sunt vegetarieni, nu beau și nu fumează”? Ideile conform cărora trebuie să fii extrem de flexibil și să ai o conformație atletică dacă vrei să faci yoga, dar și alte preconcepții asemănătoare sunt complet greșite.

Ca să descoperim sfaturi prețioase pentru începătorii care vor să cunoască lumea asanelor, am povestit cu Andreea Cîra, instructoare de yoga RYT200, certificată la Bindusar Yoga School din Rishikesh, India, sub îndrumarea profesorului Mukesh Kothari.

Andreea Cîra Instructor Yoga
Sursa: Andreea Cîra

De-a lungul timpului, în calitate de life coach, Andreea Cîra ne-a mai învățat și cum să vedem partea plină a paharului, dar și cât de importante sunt sănătatea psihică și reconectarea la natură. Dacă articolul nostru te convinge, află unde poți face yoga-n Cluj și fă-ți o programare cu Bookingham pentru o primă clasă!

Să spargem miturile

Yoga înseamnă mult mai mult decât o practică spirituală. E vorba de acceptare și uniune, la nivel fizic, emoțional și spiritual, pentru a dobândi noi capacități precum intuiția, concentrarea, viziunea și meditația. Andreea ne explică faptul că stilul de viață pe care îl ai nu interferează în niciun fel cu practica yoga.

Poți practica yoga și dacă mergi la biserică și ești un creștin convins. Credința în Divinitate, de orice fel ar fi Ea, reprezintă deschiderea spre conectarea cu un nivel mai profund de conștiința universală. Și stilul alimentar e o decizie personală. Desigur, se spune că mâncând vegetarian, ne curățăm kharma fiindcă nu ucidem animale, iar prezența în deplină stare de echilibru și concentrare – ceea ce yoga ne oferă – e exact opusul consumului de alcool. Cu toate acestea, gândirea dihotomică, în alb și negru, e tocmai ceva ce yoga nu promovează. Poți avea orice stil de viață îți dorești atât timp cât el nu interferează cu practica ta de yoga.

Andreea Cîra, yoga teacher & life coach
Yoga în natură
Sursa: Andreea Cîra

Un alt mit pe care îl auzim frecvent se referă la faptul că practicanții de yoga au o conformație atletică și sunt extrem de mobili. Sigur că fiecare moștenește un grad mai mic sau mare de mobilitate. Cu toate acestea, flexibilitatea se dobândește și se menține în timp, iar treptat, oricine poate lucra la acest capitol. Folosind diferite tehnici de respirație, prin consecvență, răbdare și cu ajutorul unui instructor care să te ghideze, posturile tale pot fi ajustate, iar nivelul de flexibilitate poate fi crescut.

De ce yoga?

Tinerețea noastră stă în sănătatea coloanei.

Andreea Cîra, yoga teacher & life coach
Ten curat, luminos, revitalizat

Yoga creează o armonie între fizic și psihic.

 • Corectează postura corporală, în special a coloanei vertebrale;
 • Crește gradul de flexibilitate;
 • Îmbunătățește circulația sanguină;
 • Detensionează musculatura. Practica de yoga e excelentă atât pentru sportivii care desfășoară activitate fizică solicitantă, dar și pentru persoanele care petrec mult timp așezați în aceeași poziție (la birou, în mașină);
 • Tonifiază întregul corp;
 • Te revitalizează. Yoginii susțin că există anumite tehnici de respirație care, practicate câteva luni de zile, îți modifică fizionomia, reduc ridurile și îți aduc un plus de tinerețe.

Începător în yoga? Iată de ce ai nevoie

Din fericire, yoga nu e o practică deloc costisitoare. Optează pentru o îmbrăcăminte cât mai comodă, astfel încât să te simți confortabil în timp ce adopți diferite poziții. Dacă faci yoga acasă, ai nevoie și de o saltea sau de un izolir, pentru a nu aluneca și pentru a evita posibilele accidente. Dacă mergi la studiourile de yoga, acolo vei găsi deja saltele speciale pentru acestă practică, deci nu trebuie să-ți faci griji cu achiziția uneia. Blocurile, curelele și cercurile sunt accesorii necesare pentru îmbunătățirea anumitor posturi. Andreea le recomandă în momentul în care vrei să accesezi anumite asane, însă starea de relaxare nu e deplină și ai nevoie de accesorii care să-ți deschidă mai mult anumite părți ale corpului.

Cum știi că ai depășit nivelul de începător?

Armonia trup-minte-suflet te duce spre niveluri mai adânci ale conștiinței și te translatează de la un nivel începător, la cel intermediar și avansat. Ești începător atunci când privești yoga drept gimnastică, adică posturi. Odată ce conștientizezi – aproape automat, în viața de zi cu zi – toate senzațiile din corpul tău și îți poți controla emoțiile prin intermediul tehnicilor de respirație, ai mai urcat o treaptă. Să crești în yoga vine prin practică și consecvență. Se spune că ai dobândit cu adevărat cunoașterea unei asane abia atunci când o menții timp îndelungat, chiar și zeci de minute, într-o stare de relaxare. Aceia sunt yoginii avansați.

Andreea Cîra, yoga teacher & life coach
Instructor yoga
Sursa: Andreea Cîra

În Hatha yoga, există 5 stagii ale practicii:

 • Metodele de purificare ale corpului (shatkarmas);
 • Posturile (asanele);
 • Exercițiile de respirație (pranayama);
 • Sigiliile aplicate pentru a reține energia (bhandas);
 • Gesturile care redirecționează energia (mudre).

Andreea ne zice că toate acestea devin integrate în practică, pe măsură ce treci de la un nivel la altul – începător, intermediar, avansat. Un instructor e esențial în această descoperire a sinelui. El va știi când e momentul să deschizi noi uși ale devenirii și înțelegerii tale din perspectiva filosofiei yoga.

Recomandări pentru începători

Pe final, i-am cerut Andreei și câteva sfaturi pentru cei curioși, dar și pentru cei care vor să avanseze în călătoria de redescoperire a sinelui.

Clasă de yoga
 1. Nu te compara cu ceilalți. Conform științei Ayurveda, există 3 tipuri de personalitate în yoga – cele 3 Doshas: Vata, Pitta și Kapha – care integrează predispoziții fizice și mentale, precum și combinații de nevoi nutriționale. Astfel, cu toții avem nativ înclinații spre anumite stiluri de viață și suntem dotați cu un anume grad de flexibilitate. E esențial să îți înțelegi modul de funcționare al corpului tău și să privești punctele tari pe care le deții. În niciun caz nu trebuie să te compari cu instructorul din fața ta sau cu persoana de pe salteaua alăturată.
 2. Ascultă-ți respirația. Andreea ne zice că „Mintea controlează asanele, iar respirația controlează mintea”. Respirația e o ancoră în practica yoga și poate deveni una și în viața de zi cu zi. Respiră conștient, adânc, profund, lent.
 3. Fii consecvent. Ca începător, minimum 15 minute pe zi de yoga sunt mai valoroase decât o clasă intensă odată la 2 săptămâni. Fără să sari etape, cu multă consecvență, îți vei cultiva starea de concentrare pentru a atinge punctul suprem – Ekagra.
 4. Apelează la un instructor. Chiar și online, dacă nu reușești să ajungi la un studio sau la clase private. Rolul profesorului de yoga e de a te învăța posturile corect, de a ajusta verbal și tactil asanele, astfel încât tu să le refaci în timp la fel de bine, datorită memoriei interne a mușchilor. Mai mult decât atât, un instructor îți va ghida conexiunea cu tine, cu grupul și cu întreg universul, și te va ajuta pe parcursul schimbărilor fizice, emoționale și spirituale întâlnite odată cu evoluția în practica yoga.
 5. Nu pica în fanatismul spiritual. Narcisismul spiritual se referă la cei care se consideră superiori, pentru că ei au găsit iluminarea și își conștientizează simțurile, în timp ce restul lumii nu face asta. Ego-ul viclean trebuie înlăturat, deoarece practica spirituală are ca scop atingerea maturității, a înțelepciunii, a compasiunii și a respectului necondiționat față de ceilalți, încercând neîncetat să fii martor al minții, al emoțiilor și al comportamentelor tale.
 6. Fii autentic. Fii tu, exprimă-te liber și (re)descoperă-te practică după practică, pentru ca în fiecare zi să fii mai aproape de tine, de sinele nostru, atman.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Similare.

Trending.

Autentificare
Business Area