„Alba Iulia e un oraș cu renume istoric. Am vrut să întărim legătura cu originile, așa că am creat un concept unic în România: un restaurant care pune în scenă suprarealismul italian și arta lui Giorgio de Chirico.”
- Liviu Dodoc, manager restaurant
Népo e noul restaurant din Alba-Iulia, deschis pe 30 noiembrie 2023. Numele și designul inedit au un numitor comun: Giorgio de Chirico. Pictorul italian emblematic al secolului al XX-lea era supranumit Népo. În această idee, tot restaurantul îi emană misterul și opera.
Află ce trebuie să încerci din meniul lor, cum își impresionează fiecare client prin modern și digitalizare, și de ce e obligatoriu să-ți rezervi o masă la Népo în avans.
Valentin Oltean e în top 10 designeri din România. El a fost cel care a orchestrat conceptul Népo
Designerul din Sibiu se remarcă prin idei îndrăznețe, contrabalansate de ritm și armonie. Exact asta a făcut și în proiectul de la Népo.
„Am început să lucrăm la concept la sfârșitul lui aprilie 2023 și l-am finalizat de abia în noiembrie. A fost nevoie de foarte mult studiu pe opera lui de Chirico și de foarte multă muncă pentru a-i putea reproduce opera în cadrul Népo.”
- Liviu Dodoc, manager restaurant
De Chirico a fost una dintre figurile reprezentative ale artei enigmatice și ale suprarealismului italian în secolul al XX-lea. Cele mai cunoscute lucrări ale sale prezintă adesea arcade romane, umbre lungi, manechine, trenuri și perspective ilogice. Vei observa că și la Népo sunt surprinse aceleași elemente.
Picturile sunt reproduse chiar de designerul Valentin Oltean, pe tapet sau pe plăci de ceramică de 3 metri. Una dintre ele e cusută manual, cu fibră naturală, pe un tapet special. Sunt foarte multe bolte, corpuri de iluminat pe rotund, piese de mobilier în același ton și, ca să completeze aerul italian, pe jos e un mozaic din piatră cubică ce te trimite cu gândul la drumurile Romei.
„Pentru piesele de mobilier, am vrut să colaborăm cât mai mult cu producători din Alba Iulia, pentru că susținem ce e local. Unele mese sunt din sticlă, altele din lemn, handmade, realizate de Urban Woods – un furnizor foarte cunoscut de la noi din zonă.”
- Liviu Dodoc, manager restaurant Tweet
În cadrul evenimentului de deschidere, designerul Valentin Oltean le-a făcut un tur tuturor clienților, prezentându-le conceptul și povestea localului.
Restaurantul e format din sală principală, separeu VIP, sală de evenimente și terasă, având aproximativ 200 de locuri
Népo e în centrul orașului, pe Tudor Vladimirescu, 13. E deschis zilnic, între orele 9:00 și 00:00.
Prima oară dai cu ochii de o terasă mare care, pe timpul verii, e deschisă. În sezonul rece, se închide, prin acționarea unor ghilotine de sticlă. La intrare, e pupitrul de primire, unde te întâmpină hostessele. Tot acolo e și holul principal, unde sunt dressingurile pe post de cuiere și vitrinele imense cu vinuri și carne.
„În vitrinele vei vedea și vită americană, calitatea Choice. Suntem singurul restaurant din Alba Iulia care oferă așa ceva.”
- Liviu Dodoc, manager restaurant
Sala principală are 80 locuri. Mai este un salon VIP, cu baie privată, care are 16 locuri, iar la subsol, e Metafizic: o sală dedicată evenimentelor private, cu 46 de locuri.
Restaurantul acceptă și animale de companie.
Chef Flaviu Tothăzan îmbină stilul franțuzesc molecular cu bucătăria locală
Specificul de la Népo e internațional. Deci vei găsi și platou de brânzeturi românești, și ton cu arome asiatice, și pizza, și burger.
„Ne dorim să colaborăm cât de mult posibil cu micii fermeri din zonă. Până acum, am reușit să facem un parteneriat pentru lactatele de la Colțești și peștele de la Păstrăvăria Transalpină din Șugag.”
- Liviu Dodoc, manager restaurant
Chef Flaviu Tothăzan e specializat în bucătăria franțuzească, dar la Népo, a reinterpretat-o astfel încât s-o îmbine cu ingredientele de sezon și cu gusturile localnicilor. Restaurantul se definește drept „un lux accesibil”.
Deși e deschis de numai 2 săptămâni [*momentul redactării articolului: 13 decembrie 2023], câteva preparate au devenit deja populare la Népo:
1. Top seller e ceafa de porc Gratin, gătită la jar, servită lângă cartofi gratinați cu brânză maturată și ceapă prăjită, cu varză înnăbușită și sos de struguri.
Alte farfurii care merg bine sunt:
2. Pieptul de rață maturat 7 zile, cu sos Morel și Pave de cartofi.
3. Caracatiță în stil mediteranean la grătar, cu ulei de măsline, usturoi și chili, servită cu salată de cartofi, măsline, capere și pătrunjel.
4. Fritto misto: creveți argentinieni, tentacule și inele de calamar prăjite în semolina, servite cu salată și lămâie.
5. Burger cu vită maturată, servit în chifla casei, alături de cartofi prăjiți și sos Népo.
Cel mai apreciat desert e lava cake-ul cu dulceață de pere și înghețată, urmat de Tarte Tatin, un dulce franțuzesc cu banane caramelizate, măr, înghețată de vanilie și sos de caramel sărat. Cel mai interesat e „Lavanda și Yuzu” – un fel de cheesecake cu brânză de Ibănești, aromatizată cu lavandă, cu un interior cremos de lămâie japoneză și miere, și glazură de ciocolată albă.
Clienții beneficiază de discount-uri și atenții cu ocazii speciale
„Punem foarte mare accent pe fidelizarea celor clienților. De exemplu, în primele 3 zile de la deschidere, am oferit din partea casei un pahar de prosecco tuturor. Ba mai mult, cei care au fost alături de noi la evenimentul de deschidere din 30 noiembrie, au avut 10% discount și vor beneficia în 2024 de o reducere de 5% la fiecare notă de plată.”
- Liviu Dodoc, manager restaurant
Restaurantul își propune să-și țină clienții aproape cu atenții și oferte speciale. De exemplu, de Sfântul Nicolae, sărbătoriții, dar și cei care le erau alături la masă, au primit un desert special din partea casei.
Deși localul e spațios, se recomandă să-ți rezervi o masă în avans. Dacă ajungi pe la ei, scrie-ne pe Facebook sau Instagram și spune-ne cum ți s-a părut experiența la Népo!