Cofeels e un loc special, cu o poveste și o misiune aparte. Lucian Butnaru a deschis prima cafenea socială din Cluj-Napoca în 2021, donând 90% din venituri cauzelor nobile. Proiectul a devenit posibil după ce tânărul antreprenor a câștigat un plan de afaceri de 100.000 € în cadrul „Acceleratorului de întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Est”, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital European 2014-2020.
Am vrut să aflăm ce înseamnă mai exact conceptul de „cafenea socială” și cu ce se diferențiază Cofeels de alte cafenele din Cluj.
Bucurie și liniște – Asta vrea să-ți transmită Cofeels prin fiecare ceașcă de cafea
Numele cafenelei vine dintr-un mix între cafea și emoție („coffee” & „feelings”). Întrebat ce a contat mai mult pentru el, Lucian ne-a răspuns:
„Cafeaua a fost mereu cea mai importantă. Ulterior, ne-am propus ca prin intermediul cafelei, să transmitem bucurie și liniște.”
- Lucian Butnaru, proprietar
Îi găsești pe Gheorghe Șincai 9, de luni până vineri, între 7:30 și 20:00, iar sâmbăta și duminica, între 9:00 și 18:00.
Toată lumea e binevenită la Cofeels – studenți, părinți, copii, persoane cu dizabilități sau animale de companie.
„Publicul nostru e foarte omogen. De obicei, avem de-a face cu oameni implicați în activități de voluntariat; persoane care au o afinitate pentru cauzele sociale. Iar partea bună acum e că ideea de „cauză socială” a încetat să mai aibă o conotație negativă. Tot mai mulți încep să înlocuiască sentimentul de milă, cu cel de empatie, iar asta ne bucură enorm.”
- Lucian Butnaru, proprietar
Cafeaua e de la MABO Coffee Roasters, din București. Prăjitoria e a lui Bogdan Georgescu, vicecampion mondial la prăjit cafea
Comanda la Cofeels se face la bar, iar în zilele în care nu e aglomerat, Lucian și echipa se angajează să le povestească persoanelor cu dizabilități ce e în meniu și cum are loc întreg procesul de pregătire a cafelei.
De asemenea, echipa are în plan să dezvolte un meniu digital care să fie accesibil și persoanelor nevăzătoare, întrucât o mare parte din publicul lor are deficiențe de vedere.
„Am descoperit că există două tipuri de cafenele: cele care au cafea de specialitate și cele care au cafea de origine, în stilul Starbucks. Noi ne numărăm printre cafenelele de specialitate care îți oferă totuși și alternative pe bază de arome, ce seamănă mai degrabă cu un desert decât cu o cafea. Chestia interesantă e că atunci când ni se termină aromele, oamenii încearcă adevărata cafea de specialitate și se îndrăgostesc de ea involuntar. Când se întâmplă asta, ne dăm seama că ne-am îndeplinit scopul.”
- Lucian Butnaru, proprietar
La capitolul mâncare, momentan găsești doar produse de patiserie – croissanți și pain au chocolat – care se coc la ei în locație. Deci închipuie-ți cum miroase în cafenea dimineața!
„Aducem și biscuiții Linzer, cu magiun și nucă, de la brutăria Claudia, dar avem planuri mari pe viitor. Vrem să colaborăm cu un laborator, ca să extindem meniul de dulciuri. Recent, am participat la Chefi la Cuțite, cu un mousse de ciocolată și cafea, pe care l-am intitulat „Mousse de 3 cuțite”. L-am făcut într-o cantitate de 12kg chiar după apariția la TV și s-a vândut ca pâinea caldă! Îmi doresc să-l includ și pe acesta în viitorul meniu.”
- Lucian Butnaru, proprietar
La 5 cafele, a 6-a e gratis, iar clienții fideli primesc mici atenții din partea casei
Cofeels îți da un card de fidelizare, iar la 5 cafele, a 6-a e din partea lor. Mai sunt și alte surprize dacă ești client de-al casei: uneori ți se oferă o ceașcă din V60-ul zilei, iar alteori poți primi câțiva fulgi de ciocolată belgiană, folosiți în prepararea ciocolatei lor calde.
„Ne place să ne surprindem clienții fideli în fiecare zi. Depinde mult de cât de aglomerat este și de ce bunătăți avem la îndemână.”
- Lucian Butnaru, proprietar
„Cofeels s-a născut din durere”
Lucian Butnaru și-a dorit o cafenea încă de când s-a îndrăgostit de cafeaua de specialitate și frecventa Espresso Studio și YUME. Înainte să încerce să-și deschidă propria afacere, a fost sfătuit să lucreze într-o cafenea, să vadă despre ce e vorba.
„Nu mi-a fost deloc ușor să-mi găsesc un loc de muncă, fiind o persoană cu dizabilități. Dar asta m-a ambiționat și mai mult pentru că m-a făcut să-mi doresc să nu mai simtă nimeni durerea mea. Am vrut să deschid un local unde să fie angajate cu ușurință persoanele cu dizabilități și să fie binevenite și ele, și animalele de companie care le sunt sprijin. Și a mai fost cineva care m-a motivat să deschid o cafenea socială: o ospătăriță dintr-un restaurant, care avea probleme grave de auz, dar care reușea totuși să ia comenzile citind pe buzele clienților.”
- Lucian Butnaru, proprietar
După o perioadă în care a lucrat în domeniu, și-a scris planul de afaceri și a câștigat 100.000 de euro printr-un accelerator cofinanțat prin Programul Operațional Capital European 2014-2020. În 2021, s-a deschis Cofeels, prima cafenea socială din Cluj.
„Ne dorim să demontăm mitul prin care oamenii asociază „cafenea socială” cu ideea de „cantină socială”, și au impresia că găsesc cafea la un preț extrem de accesibil. Cofeels servește cafea de specialitate, cu prețuri pe măsura produselor, raportate la calitatea pe care o oferă.”
- Lucian Butnaru, proprietar
Tu ai ajuns la Cofeels? Scrie-ne pe Facebook sau Instagram ce te-a impresionat cel mai mult din meniul sau povestea lor! Rezervă-ți cu Bookingham ieșirile în oraș!