Într-un restaurant din Sibiu, aproape totul se gătește la cuptor.
Intră în culisele unuia dintre cele mai iubite localuri din Transilvania și află – chiar de la manager – mai multe despre arta bucatelor făcute pe lemne și jar.
De la un cuptor pe roate, la un restaurant în toată regula
Povestea „La Cuptor” a început cu un food truck, care era prezent la toate târgurile și festivalurile din Transilvania. Cu ce anume?
Cu plăcinte tradiționale (ni s-a șoptit că cele cu varză și ceapă erau ceva… de nedescris!), coaste de porc și ciolan de purcel.
În 2014, echipa a decis să ducă povestea la un alt nivel și să găsească un loc în care să primească oaspeți după bunul plac. Un an mai târziu, a apărut în Sibiu restaurantul La Cuptor. Îi găsești pe strada 9 mai, numărul 7.
„Cuptorul pe roate, care ne-a fost ajutorul de bază la toate festivalurile și târgurile la care am participat, e acum pe terasă. Pe acela îl folosim în special vara. În interior, am luat un altul, mai mare, pe care-l folosim în sezonul rece.”
– manager restaurant
Burgerul și coastele controversate
Restaurantul mizează pe ingrediente de calitate. Asta, în combinație cu mâncarea gătită la cuptor cu lemne, îi face să fie speciali.
„Noi am fost printre primii din Sibiu care am aplicat conceptul de „meniu de sezon”. Avem câteva preparate consacrate, pe care oaspeții le găsesc mereu „La Cuptor”, dar avem grijă ca în fiecare primăvară-vară și toamnă-iarnă, să venim cu farfurii și arome noi, de sezon.”
– manager restaurant

Cele mai iubite preparate de la restaurantul sibian sunt:
- Măduva la cuptor, cu sare Maldon, servită cu felii crocante de pâine;
- Rasolul de miel la cuptor, cu piure de cartof dulce cu lapte de cocos, și sos brun;
- Ciolanul de purcel la cuptor, îmbăiat în muștar dijon și ulei de tarhon, servit cu mămăligă afumată și mix de salată.
„Câteva dintre preparatele noastre sunt controversate. Coastele ar fi unul dintre ele. Asta pentru că nu sunt prefierte. Le marinăm și le punem la cuptor crude. Un alt preparat care stârnește „și iubire, și ură”, e burgerul. Asta pentru că rețeta e de fapt o reinterpretare a ciolanului cu fasole. În chifla artizanală punem ceafă și ciolan de porc gătite lent, facem o spumă de fasole și un sos de hrean de casă. E total altceva față de burgerii obișnuiți.”
– manager restaurant
10% reducere pentru mesele mai mari de 6 persoane
Fiind în peisaj de 8 ani deja, restaurantul are o clientelă fidelă. Oaspeții revin pentru mâncarea extrem de bună, iar cei care ajung la ei pentru prima dată o fac în urma recenziilor de pe Google și Tripadvisor.
Restaurantul are nenumărate beneficii. Clienții fideli și oaspeții cazați la anumite hoteluri și pensiuni din zonă beneficiază de carduri de reducere. Mai mult, grupurile de minimum 6 persoane primesc un discount de 10% la bonul final.
„La Cuptor” are în interior și un salon dedicat clienților care vin cu animale de companie. Singurele condiții sunt ca acestea să fie de talie mică sau medie, și să-i anunți dinainte. Pe terasă, sunt binevenite toate, fără niciun fel de problemă.
Degustări de meniu și evenimente private

„La Cuptor” găzduiește în fiecare sezon o cină prin care anunță noul meniu. Timp de 4 ore, clienții degustă mâncărurile care vor fi vedete în următoarele luni, alături de vinuri și muzică live.
„Chef Damien Brunet e cel care, din septembrie 2022, își pune amprenta pe câteva dintre noile preparate. Aromele și gusturile incitante sunt reinterpretări ale unor rețete românești-franțuzești și reprezintă esența fine dining-ului.”
– manager restaurant
Restaurantul organizează și degustări de vin și evenimente pentru ocazii speciale, în care clienții au parte de fel și fel de surprize (cum ar fi un desert dublu, de Valentine’s Day). „La Cuptor” organizează și petreceri private restrânse, cu maximum 40 de invitați.
Trebuie să ajungi „La Cuptor”, măcar pentru burgerul sau coastele care au stârnit atâta vâlvă. Dacă vrei să le faci o vizită, rezervă-ți o masă în avans cu Bookingham, pentru că restaurantul e mai mereu plin!