Prima interacțiune cu Maimuca Restaurant a fost pe Instagram. Și nu a fost cu masa VIP, cu tarta cu smochine și ciocolată neagră sau cu chef-ul așezând caracatița lângă căpșuni. Prima interacțiune a fost cu… geamul lor. N-ai crede că un simplu element de decor poate transmite atât de mult din energia unui restaurant. Ei bine, geamul de la Maimuca e unul dintre elementele definitorii pentru „cârciuma punkistă” din București, așa cum își zic ei. Dacă îi cunoști, știi la ce ne referim. Dacă nu, îți dăm doar un spoiler mic și îți spunem că e… total diferit de tot ce ai văzut până acum.
Află mai multe despre un local unic în România, din interviul nostru cu Flore Miclăuș, manager restaurant.
Un restaurant care trebuia să se deschidă în New York, s-a deschis în București. Conceptul? Caterincă și mâncare bună
„Chef își propusese să deschidă un restaurant în New York, în 2021. Toată aparatura și ustensilele de bucătărie fuseseră comandate fix cu scopul ăsta: să fie de cea mai bună calitate ca să facă față competiției de acolo. Pandemia i-a dat un pic planurile peste cap, așa că Maimuca nu s-a mai deschis în State, ci în București, pe Edgar Quinet, nr.7. Conceptul a fost special gândit ca să fie unic în România.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Ei își spun „cârciumă punk” și, după ce am văzut designul și am povestit mai multe cu Flore, ne-am dat seama și de ce. Echipa e formată din chef Dragoș Tudoran, bucătar din anii ‘80-’90, 2 băieți srilankezi care se ocupă de curățenie și Flore, pe management și „toate celelalte”. Toți sunt foarte deschiși și puși pe glume. Și ca să-ți faci o idee despre umorul lor, gândește-te că chef Dragoș și-a înscenat moartea pe Instagramul de la Maimuca, postând o poză alb-negru cu o coroană.
Designul e industrial-punk. Minimalist, cu elemente negre, pereți care dau impresia de rugină și multe plante. Mușamaua de pe mese e cu maimuțe, iar lămpile de la intrare au și ele niște maimuțe atârnânde. În total, sunt 5 mese, dar dacă ești client de-al casei, stai la VIP. Deasupra, sunt niște boxe imense, deci vezi tu dacă vrei să devii client fidel ori ba.
„Acolo e o statuie cu 2 care tocmai s-au căsătorit – un moș și o tipă tânără. E gândită anume ca să ia la mișto cuplurile din ziua de azi.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Nici toaleta n-a fost neglijată la capitolul „caterincă”. Pe lângă faptul că arată ca un WC din pușcărie, mai vezi și un tablou cu Ceaușescu.
Geamul e probabil cel mai reprezentativ element de la Maimuca.
„Îl rescriem tot timpul și mereu e câte o bălărie. Fie facem caterincă de bârfe de moment, fie desenăm prostii. Geamul îi face pe oameni curioși, vrând să intre să vadă despre ce-i vorba. Paul de la Cărturești ne face poeziile și studenții de la arhitectura ne mai pictează geamul. Pentru asta, noi le dăm cafea gratis.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Localul în care mama ta ți-a spus să nu intri
„The punk place that your mom probably will tell you not to enter” – așa se promovează Maimuca Restaurant. De ce? Pentru că la ei n-o să găsești o hostesă la intrare care să te ducă la masă și nici n-o să fii înconjurat de ospătari al căror singur scop în viață e să-ți îndeplinească ție nevoile. O să găsești în schimb mâncare excelentă, muzică bună, glume și o atmosferă relaxată.
„De multe ori, oamenii intră pentru că-s atrași de geam, dar nu știu la ce să se aștepte; dacă e cafenea, bar, restaurant și vor să știe unde-s ospătarii. Multora li se pare ciudat că nu există serviciile obișnuite de la restaurant, dar totul se schimbă când gustă mâncarea. Sunt dați pe spate. Noi nu ne întrebăm dacă le-a plăcut la noi. Știm ce facem și știm că suntem buni la asta, deci cui îi place, bine, cui nu, tot bine.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Meniul îmbină fine dining-ul creativ cu miștouri de tip „caviar în pateu”

Punk-ul nu lipsește nici din meniul de la Maimuca. Restaurant se promovează ca un „fine dining free hand” tocmai pentru că elementele speciale sunt creativitatea și… caterinca.
Meniul se schimbă săptămânal sau chiar și de 2 ori pe săptămână. Depinde ce e în sezon. Au de la rață și pește, până la porumbel, iepure și fructe de mare. Se adaptează și în funcție de clienți – copii sau vegani.
„Legumele și fructele ni le luăm de „la babe”. Asta e piața de lângă noi. Tot de acolo ne luăm și mierea. Pentru fructele de mare, apelăm la un furnizor din Franța care ni le aduce proaspete. Homarul, de exemplu, ne ajunge viu.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Cele mai bune feluri principale de la Maimuca sunt:
- Caracatița cu smochine și căpșuni
- Creveții cu șofran
- Pieptul de rață cu sos de vin roșu și fructe de pădure
- Pastele cu sos roșu și fructe de mare
- Supa ramen
La capitolul deserturi, mergi la sigur cu:
- Banoffee pie
- Tarta cu smochine și ciocolată neagră cu fistic
- Tourtière – foietaje cu unt și fructe confiate
Acum că am vorbit de meniul de fine dining free hand, trebuie să vorbim și de partea mai… punk.
„Uneori, luăm la mișto pretențiile. Băgăm caviarul în pateu, înmuiem mici în caviar, îi punem cartofii foiță de aur, facem preparate cu parizer. Pe toate astea le postăm pe social media ca să ne distrăm și ca oamenii să-și facă o idee despre cum e la Maimuca.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Meniul de băuturi e relativ scurt. Majoritatea sunt vinuri pentru că merg bine cu fructele de mare. Au și cocktailuri standard. Și dacă ai nevoie de un shot de cofeină, să știi că au cafea de specialitate.
Când vine vorba de prețuri, un bon mediu, pentru 2 persoane, e în jur de 400-500 lei. Asta înseamnă feluri principale, deserturi și băuturi. Dacă mergi singur, te încadrezi în 200 lei. Grupurile mari pot ajunge și până la 2000 lei.
Ai toate șansele să dai peste Ana Morodan sau Irinel Columbeanu
La Maimuca, vin frecvent influenceri, oameni de televiziune, artiști și alte vedete din România. Atmosfera e foarte relaxată și nimeni nu e „mai cu moț”.
„Chef obișnuiește să ofere atenții din partea casei – vin, stridii. Cei care sunt clienți fideli se pot servi și singuri.”
– Flore Miclăuș, manager restaurant
Restaurantul face evenimente constant. Au DJ care le sunt prieteni și care vin și pun muzică, fac petreceri punk cu diverse tematici și fac evenimente cu degustări de vin și pairing cu mâncare. La cerere, fac și evenimente private.
Maimuca are în jur de 30 de locuri. Terasă nu au deocamdată, dar e în plan. Presupunem că ți-ai dat seama cât e de important să-ți faci o rezervare în avans, cu Bookingham.
P.S. Nu-ți uita animalul de companie.
