București e orașul cu cele mai mult restaurante de fine dining din România. Deci să te faci remarcat în 2023 poate fi o adevărată provocare. Cum reușește Noeme? Află totul chiar de la Carmen Diaconu, chef și proprietar de restaurant.
De la scenaristică de film, în bucătărie
Povestea Noeme începe în 2016 și o are drept protagonistă pe Carmen Diaconu.
„La bază, sunt specialist în scenaristică de film, dar bucătăria a fost mereu parte din sufletul meu. Obișnuiam să gătesc pentru familie și prieteni, iar prin 2012-2013, am și organizat câteva evenimente pentru ei. La sugestia Lăcrămioarei, sora mea mai mare, am făcut cursul Horeca Culinary School, la Cristina Van Der Schaaf.”
– Carmen Diaconu, head chef
Și așa, lucrurile au devenit serioase. Pe lângă Lăcrămioara, care e specialista familiei când vine vorba de vinuri, Carmen mai are o soră – Alice, care e as la deserturi și patiserie. De aici, până la a face un joint venture, n-a durat mult.
În ghidul Gault & Millau, la 2 luni de la deschidere
„Am cumpărat Bistro Guxt, de la Radu Popovici, și în 2 luni ne-am format toată echipa. Am avut un noroc fantastic cu fostul bucătar, care ne-a ajutat enorm la început.”
– Carmen Diaconu, head chef
2 decembrie 2017 a marcat data primului service de la Bistro Guxt, în noua formulă. La 2 luni de la deschidere, surorile Diaconu au primit un e-mail de la Gault & Millau, prin care au fost anunțate că a fost un inspector în vizită, le-a plăcut tare mult ce a văzut și gustat la ele, iar Bistro Guxt a fost adăugat în ghidul gastronomic franțuzesc.
„Noema” = „suflet”, „gând”, „idee”
N-a durat mult, iar localul a devenit neîncăpător.
„La începutul lui 2019, am găsit un spațiu în Anton Pann. Era la stadiul de gri, așa că ne-am gândit că e ocazia perfectă pentru a face un rebranding localului nostru. Atunci s-a născut Noeme.”
– Carmen Diaconu, head chef
Numele provine din greaca veche și înseamnă „suflet”, „gând”, „idee”.
Părinții – sculptori tâmplari – au contribuit la design, la fel și Carmen și Alice, care au făcut un perete cu un aer fake vintage, făcut cu patină și antichizare.
„De vină” pentru popularizarea pieptului de rață în București
Noeme aduce în prim plan conceptele de „bistro”, „farm to table” și „wine pairing”. Meniul e scurt; conține 3 startere, 5-6 feluri principale și 3 deserturi. Totuși, în funcție de sezon, apar și farfurii off-menu.
„Lucrăm cu producători locali pentru legume, fructe și flori. Avem preparate cu leurdă, flori de liliac, bujori și magnolie.”
– Carmen Diaconu, head chef
Carmen Diaconu spune că e „vinovată” pentru popularizarea pieptului de rață în București.
„Dacă în 2017, găseam cu ușurință piept de rață, acum e aproape imposibil.”
– Carmen Diaconu, head chef
Cele mai iubite preparate de la Noeme sunt:
- Piept de rață, rulou de frunze de grădină cu cremă de susan cu miso, duck jus cu flori de liliac murate, cremă de alune de pădure, cremă de păstârnac, caramel sărat, tuile de susan și mac, petale de magnolie murate.
- Tentacul de caracatiță, cremă de mazăre cu roiniță, ridiche coaptă, cremă de ceapă roșie, tartă cu țelină, spanac, brânză maturată Torockoi și nucă, ulei alge, reducție de caracatiță.
P.S. Clienții fideli primesc mici atenții din partea casei!
Degustări de vin, evenimente private și corporate
Noeme găzduiește și evenimente private (cununii civile sau botezuri restrânse, petreceri aniversare), și evenimente corporate (conferințe, simpozioane, Christmas party-uri, lansări de diverse tipuri), în cadrul cărora se pot face și meniuri pentru copii .
Mai mult decât atât, restaurantul organizează constant degustări de vinuri, unde un oenolog alege 5-6 vinuri reprezentative pentru o anumită cramă, iar Carmen face farfurii personalizate pentru fiecare în parte.
La Noeme, sunt bineveniți toți cei care vor să afle cum arată o experiență de „casual fine dining”. Ba mai mult, localul e și pet-friendly. Rezervă în avans cu Bookingham.