Unde te oprești la un pahar de vin și un platou brânzeturi în Alba-Iulia?

de

Sabina Nisioi

SOMM Wine & Cheese e renumit pentru diversitatea de vinuri românești și internaționale, și pentru brânzeturile locale cu busuioc, cărbune, kurkuma și chimen. Sunt pe bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 111, și Alin Bărăștean te așteaptă cu cele mai bune recomandări. Află totul despre SOMM chiar de la el, owner și manager local.

SOMM, Alba-Iulia

SOMM. Dacă prima oară te-ai gândit la filmul lui Jason Wise, nu ești departe. Tot de acolo s-a inspirat și Alin Bărăștean când a ales numele localului său din Alba-Iulia. 

SOMM Wine & Cheese e un must pe lista ta (*pun intended, ținând cont că strugurii sunt punctul lor forte) dacă ești în căutarea unui vin bun, combinat cu un platou cu brânzeturi locale, salumerie românească și spaniolă, nuci și fructe confiate.

Cu o experiență de peste 20 de ani în HoReCa, în țară și în afară, proprietarul localului ne povestește de ce a ales să se întoarcă în Alba pentru a-și îndeplini visul, și de ce SOMM e unic în Transilvania.

În 2023, SOMM s-a redeschis ca un wine bar care servește doar platouri reci

„Am început în 2003 ca ospătar și, din prima zi, mi-am dorit un local al meu. Cu timpul, am învățat mai multe și am lucrat și ca chef, și ca somelier, în țară și în afară. Vinurile au devenit pasiunea mea de suflet.” 

– Alin Bărăștean, owner și manager local

Ultimul job al lui Alin a fost în Irlanda, unde era manager pe 3 restaurante și avea în subordine 80 de oameni. În 2019, a câștigat un proiect de fonduri europene – „Diaspora se întoarce acasă” – și așa a reușit să pună bazele a ce avea să fie SOMM Tapas & Wine.

„Multă lume m-a sfătuit să aleg un oraș mai mare din România, dar a fost o ambiție personală să deschid SOMM în Alba-Iulia și să-l fac să meargă. E un oraș în curs de dezvoltare și merită o șansă. Plus că, de atâtea ori m-am rupt de locuri și am încercat în alte țări, încât acum vreau să rămân acasă, în orașul meu, cu familia mea.”

– Alin Bărăștean, owner și manager local

În mai 2019, s-a deschis SOMM Tapas & Wine, un local cu specific internațional care avea și meniu à la carte, și carte de vinuri. În martie 2021, au fost nevoiți să elibereze locația, așa că au fost închiși până anul acesta [mai, 2023], când au găsit un alt spațiu, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 111. 

„Pentru că noua locație e semnificativ mai mică (are 29 de locuri și câteva butoaie în care se făcea vin acum 70 ani, și care servesc drept mese pentru terasa din față), am fost nevoiți să renunțăm la meniul de mâncare și să ne repoziționăm drept SOMM Wine & Cheese. Așa am devenit singurul wine bar din Transilvania care servește doar preparate reci.”  

– Alin Bărăștean, owner și manager local

Sunt chiar în centru, într-o zonă foarte populată, deci nu ai cum să-i ratezi. SOMM e deschis de marți până duminică, între orele 17:00 și 00:00.

De amenajarea localului s-a ocupat Vica, designer interior. Stilul e industrial, cu elemente din lemn, fier beton și multe piese manuale, făcute de proprietari – Alin și soția sa – și aduse de la vechea locație, SOMM Tapas & Wine.

La SOMM e o comunitate și toată lumea e bine primită; adulții, cu recomandări de vin, copiii, cu limonadă și dopuri de plută, iar cățeii, cu boluri de apă

SOMM, Alba-Iulia

Alin mizează pe oferirea unei experiențe diferite în localul său. 

„Dacă oamenii din Alba sunt obișnuiți să bea vin alb demisec, eu le spun că am și de ăla, dar am primit și câteva vinuri roșii bune sau spumante de de la un producător din Ciumbrud. SOMM e pentru curioșii care vor să încerce noi gusturi.

– Alin Bărăștean, owner și manager local

Atmosfera din wine bar e foarte relaxată. Adulții se bucură de un pahar de vin, în timp ce copiii se pot răcori cu o limonadă. 

„Și lor le place vinul, dar nu la fel ca părinților… zic asta pentru că cei mici iubesc să se joace cu dopurile de plută ale sticlelor de vin, ba chiar le dăm și acasă.”

– Alin Bărăștean, owner și manager local

SOMM e pet-friendly și are boluri cu apă pentru animalele de companie. 

Comunitatea s-a format datorită abordării lui Alin, care pune mult accent pe cunoașterea clienților săi. Consideră că e esențial să reții numele clienților tăi, să știi ce au comandat ultima oară, să știi ce le place și ce nu le place, să le oferi lucruri din partea casei; cu alte cuvinte, să le oferi servicii pe care nu le-ar găsi în altă parte, și să le ceri și asculți feedback-ul.

„Când văd un client fidel, nu merg la masă cu meniul. Merg eu și îl întreb de ce are chef azi și așa îi recomand ce cred că i s-ar potrivi cel mai bine. Deși suntem wine bar, la cererea oaspeților noștri, am inclus și 2 tipuri de bere la draft: o irlandeză, Guinness, și o franceză, Kronenbourg Blanc. Merg foarte bine și ele cu salumeria, chipsurile de cartofi sau grisinele.”

– Alin Bărăștean, owner și manager local

La SOMM, nu e presiune nici cu bacșișul.

„Dacă văd un client stânjenit că trebuie să lase bacșiș sau că nu are cash, îi spun că prezența lui e ciubucul meu. Vreau ca oamenii să se simte ca la ei acasă și acasă, nu trebuie să dai bacșiș dacă ți se aduce un pahar de apă.” 

– Alin Bărăștean, owner și manager local

SOMM promovează brânzeturile și salumeria locală, și vinurile românești 

SOMM, Alba-Iulia

O să găsești 2 platouri de brânzeturi locale. Unul e cu produse de la Colțești, o localitate aflată la 40km de Alba Iulia. Toate brânzeturile sunt maturate și au denumiri de vârfuri de munți din Apuseni. Un altul combină brânzeturi de la Târgu Mureș: cu busuioc, chimen, kurkuma sau cărbune. 

Un platou se numește „Manifestul aromelor” și conține 4 tipuri de brânză și 4 tipuri de mezeluri, inclusiv un fuet din Marbella.

„Pentru fiecare îmbucătură de pe platou, avem vinul perfect. Noi promovăm producția românească. Fiind chiar pe „drumul vinului”, principalii noștri furnizori sunt din Ciumbrud și Jidvei. Aducem vinuri produse de țărani pasionați, care asta au făcut toată viața lor. Sigur că avem și etichete internaționale, dar mereu o să încep recomandările cu lista vinurilor noastre.”  

– Alin Bărăștean, owner și manager local

Au și vin fără alcool, deci e o opțiune și pentru șoferii sau femeile însărcinate care vor să treacă pe la SOMM.

În perioada următoare, localul își propune să se extindă și să aibă din nou un meniu cu mâncare gătită. [*articol redactat în octombrie 2023] 

Localul organizează constant degustări de vin și evenimente cu muzică live

Evenimente SOMM, Alba-Iulia

SOMM e specializat în evenimente cu degustări de vin. Chiar pe 6 octombrie 2023 urmează unul, pe vinuri portugheze. *Spoiler alert: se va mânca pește!

În afară de acest gen de evenimente, mai fac și seri cu muzică live, dar și evenimente private. Ei pun la dispoziție vinurile și platourile reci care conțin brânzeturi, icre, salumerie, nuci și fructe proaspete și confiate.

SOMM e unul dintre localurile din Alba-Iulia ce propun o experiență diferită. Lasă-te pe mâna lui Alin Bărăștean și intră câteva ore în lumea vinurilor. Rezervă-ți masa în avans, cu Bookingham. 

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area