Probabil ai tot auzit termenul de „Stea Michelin”, sau de restaurantele sofisticate şi scumpe de peste tot din lume, unde cei mai buni bucătari transformă mâncarea în artă. Aceștia se luptă să obţină cele mai mari premii şi distincții culinare din gastronomie.
Experienţa, creativitatea, dar şi imaginaţia pot fi elemente cheie atunci când vine vorba de răsfăţul pe care ţi-l poate oferi un preparat bun, alături de o atmosferă pe măsură. Dar, mai întâi de toate, te-ai întrebat vreodată ce înseamnă stelele Michelin?
Ce sunt stelele Michelin ale unui restaurant şi cum se acordă?
Termenul de “Stea Michelin” a apărut în anul 1900, după numele lui Édouard și André Michelin – producători de anvelope. Probabil acum te întrebi ce legătură are asta cu restaurantele. Ei bine, cei doi au distribuit gratuit un ghid prin care doreau să ajute şoferii să găsească, pe parcursul călătoriei, cele mai bune locaţii în care să mănânce și înnopteze.
Treptat, fraţii Michelin au angajat inspectori care aveau ca misiune explorarea sub anonimat a localurilor şi restaurantelor unde se găsea cea mai bună mâncare, pentru a dezvolta și mai mult ghidul. În timp, stelele Michelin au fost atribuite doar restaurantelor cu cele mai delicioase şi rafinate mâncăruri.
Topul Stelelor Michelin
Un restaurant poate primi de la 1 până la 3 stele Michelin, în funcţie de performanţele culinare. Acestea se acordă în urma unor evaluări stricte, realizate de către cei mai pricepuţi oameni din domeniul gastronomic. Se iau în calcul calitatea ingredientelor, creativitatea chefului, tehnica acestuia, dar şi raportul calitate-preț.
- O stea Michelin este cel mai de jos rating, însă semnalează un restaurant unde vei găsi gastronomie de calitate şi mâncare de top. Oraşul cu cele mai numeroase localuri care au obţinut o stea Michelin este Tokyo.
- La restaurantele cu două stele Michelin găseşti mâncare excelentă, gătită de unii dintre cei mai buni bucătari chefi din întreaga lume. Printre restaurantele cu două stele Michelin se numără La Gavroche din Londra şi Noma din Copenhaga.
- Trei stele Michelin conferă unui restaurant statutul de cel mai bun loc pe zona de fine dining, aparţinând celor mai cunoscuţi chefi din domeniul culinar. Aceste restaurante îţi oferă experienţe unice din punct de vedere gastronomic. Există o cerere mare pentru astfel de localuri, iar la unele se fac programări chiar şi cu ani înainte.
Topul celor mai scumpe restaurante din lume
Restaurantele care au obținut stele Michelin servesc drept cea mai scumpă opțiune pentru cei care îşi doresc o experienţă culinară cu adevărat revelatoare.
Un studiu realizat de Chef’s Pencil și-a propus să analizeze prețurile a aproape 500 de restaurante cu stele Michelin, localizate în unele dintre cele mai scumpe orașe. În urma acestui studiu, aceștia au realizat un top al restaurantelor cu cele mai scumpe meniuri de degustare (top tasting menu).
Meniul de degustare de top conţine de obicei între 8 şi 12 feluri servite la cină, unele restaurante oferind mai multe meniuri, care pot avea prețuri extrem de diferite. Pentru acest studiu a fost selectat cel mai complet meniu de degustare, care pentru unele restaurante poate fi cu până la 300 USD mai scump decât alte meniuri.
1. Sublimotion (Ibiza, Spania)
Top tasting menu: 1.740 USD/persoană (1.500 Euro)
Înainte de a deschide orice ghid de călătorie despre Ibiza, știm că este unul dintre cele mai extravagante locuri din Europa. Printre sutele de baruri și cluburi și-a făcut însă loc și cel mai scump restaurant din lume, Sublimotion. Restaurantul oferă oaspeților săi acces într-o lume virtuală. Așa se face că fiecare preparat este gătit în fața clienților de către un cyber-bucătar.
Deși Sublimotion nu a primit încă nicio stea Michelin, cheful restaurantului are două la activ. Pe lângă asta, în 2014, restaurantul a primit premiul Best Innovation Food & Beverage.
2. Ultraviolet de Paul Pairet (Shanghai, China)
Top tasting menu: 1.422 USD/persoană (8.888 CNY)
Călătoria culinară ne poartă în celălalt colț al lumii, întocmai până în China. Similar cu Sublimotion, Ultraviolet îmbină gastronomia și tehnologia pentru a crea un mix de simțuri. Restaurantul oferă clienților un meniu occidental sofisticat, dar păstrează atmosfera asiatică. Diferite imagini și proiecții înconjoară mesele pe care preparate intrigante își așteaptă degustătorii.
Restaurantul își propune să se ridice la nivelul prețurilor lăsând simțurile clienților săi să se delecteze cu un răsfăţ al gusturilor, mirosurilor şi imaginilor.
3. Kitcho Arashiyama Honten (Kyoto, Japonia)
Top tasting menu: 910 USD/persoană (100.000 Yen)
Poate te-ai aștepta ca Japonia să inoveze domeniul HoReCa prin intermediul tehnologiei, însă acest resturant din Kyoto merge pe făgașul opus. Ambianţa tradițională, alături de cele mai bune mâncăruri cu specific japonez, conving clienții să treacă pragul restaurantului și pentru a doua oară. Arhitectura uimește la rândul ei, fiecare dintre cele șapte săli de mese având vedere la o grădină japoneză întreținută cu meticulozitate. Laitmotivul naturii se reflectă și în meniul care se bazează pe ingredientele proaspete de sezon, de la ridichi sălbatice, până la homar ise-ebi.
4. Azabu Kadowaki (Tokyo, Japonia)
Top tasting menu: 825 USD/persoană (90.750 Yen)
La Azabu Kadowaki, tehnicile gastronomice moderne se unesc cu ingredientele internaționale, ducând standardele gătitului tradițional japonez la un cu totul alt nivel.
Aici, gătitul devine un adevărat show. În timp ce oaspeții îşi ocupă locurile la o tejghea din lemn de hinoki, bucătarul pregătește bucatele pe un grătar încins cu cărbune – totul în mireasma ingredientelor de lux, proaspăt gătite. Trufele albe sau controversatele aripioare de rechin sunt doar unele dintre vedetele meniului. Bucătarul șef de clasă mondială, Toshiya Kadowaki, oferă clienților săi cea mai inedită experiență, servind fiecare masă în vase japoneze de ceramică, pictate cu motive tradiționale.
5. Masa (New York City, SUA)
Top tasting menu: 800 USD/persoană
În orașul care nu doarme niciodată, poți lua o cină târzie de care să îți amintești luni întregi. Masa este întruchiparea celor mai bune (și celor mai scumpe) preparate japoneze din New York City.
Bucătarul șef Masayoshi Takayama a lucrat de mic copil la afacerea cu pește și fructe de mare a familiei sale din Japonia, motiv pentru care are gătitul tradițional în sânge. Acesta și-a adus pasiunea pentru preparatele de mare și în New York, unde oferă clienților săi creații rafinate de sushi, pe farfurii realizate de el însuși.
6. Joël Robuchon (Tokio, Japonia)
Top tasting menu: 637 USD/persoană (70.000 Yen)
Un alt exemplu de îmbinare a culturilor este Joël Robuchon, unde gusturile bucătăriei Japoneze se dezlănțuie într-un decor franțuzesc. Aici, fiecare client are ocazia de a savura masa în stilul aristocrației europene. Sub candelabrele de cristal, pe mese, se aștern combinaţiile de reţete europene cu elemente subtile japoneze.
7. Kikunoi Honten (Kyoto, Japonia)
Top tasting menu: 637 USD/persoană (70.000 Yen)
Un meniu la fel de costisitor ca cel de la Joël Robuchon, întâlnim tot în Japonia, la Kikunoi Honten din Kyoto, un restaurant care combină ingrediente fine occidentale, cu delicatese japoneze. Bucătarul-șef Yoshihiro Murata a lucrat la bordul unei ambarcațiuni de pescuit, unde a învățat arta de a selecta fructele de mare perfecte pentru a garanta clienților săi cea mai proaspătă mâncare. Restaurantul se prezintă ca un muzeu al culturii japoneze, amplasat în grădina unui templu antic.
8. Gion Maruyama (Kyoto, Japonia)
Top tasting menu: 637 USD/persoană (70.000 Yen)
Kyoto pare să domine lumea rafinată a gastronomiei întrucât un al treilea restaurant din acest oraș își face loc în acest top. Gion Maruyama se remarcă prin talentul bucătarilor de a pune accent pe aromele și ingredientele naturale.
Meniul se schimbă în fiecare sezon, ceea ce oferă vizitatorilor și mai multe motive pentru a se întoarce: mugurii de bambus serviți primăvara, știuca hamo servită vara, ciupercile Matsutake servite toamna și crabii de zăpadă sau peștii puffer serviți iarna.
9. Guy Savoy (Paris, Franța)
Top tasting menu: 615 USD/persoană (530 Euro)
Guy Savoy din Paris oferă o priveliște cu adevărat spectaculoasă pentru ochi datorită mâncărurilor sale colorate și a artei contemporane care împodobește pereții celor șase camere ale sale. Elementele unice ale decorului, alături de unele dintre cele mai variate meniuri din lume, oferă clienților o experiență rafinată pe râul Sena.
10. Piazza Duomo (Alba, Italia)
Top tasting menu: 580 USD/persoană (500 Euro)
Piazza Duomo, primul restaurant italian de pe această listă, combină florile franțuzești ale decorului cu aromele italiene. Restaurantul deține propria grădină „biodinamică”, de unde bucătarii își aleg legumele și verdețurile chiar înainte de a realiza preparatele. Situată în regiunea Piemont, Piazza Duomo setează standardul și servește drept exemplu în lumea bucătăriei italiene.
Sursă studiu: Chef’s Pencil