Restaurant Merlot a găzduit unul dintre evenimentele de inaugurare ale Capitalei Europene a Culturii. Într-o singură zi, restaurantul a încântat peste 1250 de oameni prin preparatele și vinurile lor. Află de ce Merlot se numără printre localurile din Timișoara în care trebuie să ajungi.
Numele restaurantului înseamnă o experiență completă: un pairing între vin și mâncare
Restaurantul e în peisaj de 9 ani de fapt.
„Fostul Merlot era cunoscut de public drept un local de fine dining, cu un interior extrem de elegant și prețuri destul de… piperate.”
– Bogdan Durlă, manager și owner restaurant
Când Bogdan și Daniel l-au preluat, în 2020, au schimbat câteva lucruri. În primul rând, designul restaurantului – o să observi că e mult mai relaxat; mai apoi meniul – o să găsești preparate în funcție de sezon, care se bazează pe colaborările cu producători locali, și prețurile – în prezent, sunt mult mai accesibile.
Ce a rămas la fel a fost numele de „Merlot” și încărcătura pe care o are.
„Pentru noi, e foarte importantă paritatea mâncare-vin. Credem că orice masă bună are nevoie de un vin bun, deci dacă vii la Merlot, n-o să fii dezamăgit de asocierile pe care le ți le propunem.”
– Bogdan Durlă, manager și owner restaurant
Merlot se află pe Splaiul Nistrului, nr. 1, deci nu-i găsești în zona centrală. Cu toate acestea, oamenii merg la ei pentru calitatea serviciilor pe care le oferă. Familii, oameni de afaceri, localnici sau turiști – publicul e foarte variat. Inclusiv animalele de companie sunt binevenite atât în interior, cât și pe terasă.
Meniul se schimbă o dată la 3 luni. Chef Cheregi are în plan și un meniu de degustare
Chef Daniel Cheregi a compus un meniu format din preparate internaționale clasice și reinterpretări ale farfuriilor tradiționale.
„Mizăm foarte mult pe ingredientele de sezon și apelăm la producători locali. De exemplu, nu demult am avut la meniul de prânz o mâncare ce ne amintește de copilărie – parizer prăjit – și pentru asta, am apelat la o măcelărie binecunoscută din oraș. Tot de la ei ne procurăm și vita Black Angus și vita Wellington, care se numără printre preparatele noastre cele mai vândute.”
– Bogdan Durlă, manager și owner restaurant
Restaurantul Merlot își va schimba meniul o dată la 3 luni, în funcție de sezon. Chef Daniel Cheregi are în plan și un meniu pentru degustare, care să conțină între 5 și 8 feluri de mâncare.
Mai au ceva aparte: meniul de prânz. O dată la 2 săptămâni, Merlot propune 5 startere și 5 preparate de bază, pe care le poți comanda de luni până vineri. Tu îți alegi un aperitiv și un fel principal, la prețul de 50 lei.
„E foarte îndrăgit de publicul nostru. Vindem între 50 și 70 de meniuri de prânz pe zi.”
– Bogdan Durlă, manager și owner restaurant
„4 hands” – Evenimentul care presupune invitarea unui alt chef și crearea unui meniu unic
Timișoara a fost desemnată „Capitala Europeană a Culturii” în 2023. Merlot a fost una dintre gazdele evenimentului de deschidere, servind 1265 de oameni într-o singură zi.
„După ce totul s-a încheiat și după multe lacrimi, am spus „Oau, ce ușor!”. A fost o satisfacție uriașă pentru noi. Un alt moment în care am simțit așa ceva a fost când am auzit feedback-ul unor clienți străini – „No pizza, no burgers… yea, this is a restaurant.”
– Bogdan Durlă, manager și owner restaurant
La Merlot, se organizează și evenimente. „4 hands” de exemplu, presupune invitarea unui chef din afara, care să gătească alături de chef Daniel Cheregi. Acum că au reamenajat terasa, planifică seri cu muzică live. Interiorul are o capacitate de 100 locuri și 2 săli de conferință, deci îi poți contacta și pentru un eveniment privat.
Află cât de bună poate fi mâncarea, cu un vin pe măsură. Mergi la Merlot. Rezervă cu Bookingham.