Domenico Bellantoni a fost numit în 2015, de către Guvernul Siciliei, „Bucătar Ambasador al Siciliei în Lume”. Diploma onorifică a atras și mai multe priviri și vizite în restaurantul pe care îl deținea deja de 2 ani în București – Belli Siciliani.
Cum se diferențiază specificul sicilian de bucătăria italiană, sau de alte regiuni ale Italiei? Află din interviul nostru cu Amalia Bellantoni, proprietar și manager local.
Unul dintre cele mai instagramabile restaurante din București
„L-am deschis în 2013 și de atunci, Belli Siciliani a rămas singurul restaurant sicilian autentic din România. De la rețete, până la cele mai mici detalii de design, totul „emană” Sicilia.”
- Amalia Bellantoni, proprietar și manager
Chiar și încăperile din restaurant poartă numele autostrăzilor din sudul Italiei: Messina, Catania, Siracusa, Palermo și Agrigento. Fiecare dintre ele e decorată diferit și are o capacitate de aproximativ 20-30 de persoane. Pereții au fost pictați manual, la fel și farfuriile care au emblema restaurantului. Mesele sunt făcute din piatră lavică, de la vulcanul Etna – un alt element tradițional din lumea siciliană. De asemenea, toate ornamentele provin tot din sudul Italiei.
Terasa e printre cele mai instagramabile din București. E diferită de la un colț la altul datorită bucăților de ceramică unice, pictate cu motive siciliene. Muzica de pe fundal e din aceeași regiune, iar singurul post de televiziune care se urmărește, e cel național italian.
„Se poate spune că Belli Siciliani e un experiment pentru cei care vor să ajungă în Sicilia, și o reîntoarcere pentru cei cărora le e dor de ea.”
- Amalia Bellantoni, proprietar și manager
Un meniu ca o carte de bucate siciliană. Peste 100 de pagini de rețete autentice
Chef Domenico Bellantoni a creat un meniu exclusiv sicilian, cu rețete adunate de la membri familiei sale și de la alte nume importante din industrie.
„Nu facem paste cacio e pepe, spaghete all'Amatriciana sau risotto alla milanese. Toate rețetele noastre sunt siciliene, la fel și practicile din bucătărie. Gătim totul pe loc, de aceea timpul de așteptare variază între 45 și 60 de minute/comandă. În Sicilia, mâncarea nu se conservă de pe o zi pe alta. Pizza e cu blat subțire și nu are mai mult de 3 ingrediente. Nu o ducem la masă tăiată, pentru că nu vrem să producem o dezarmonie a ingredientelor, și nici nu avem nici ketchup sau sosuri. Singura derivație e uleiul aromatizat cu busuioc. Așa se procedează în Sicilia, și așa procedăm și noi.”
- Amalia Bellantoni, proprietar și manager
Ingredientele fie sunt aduse din Sicilia, fie sunt produse de ei în ferma proprie, la „Sicilian Village”. Acolo cresc vaci, capre, porci, oi, măgari, acolo produc brânzeturile pentru pastele cu 30 de tipuri de brânză, la fel și ricotta pentru cannoli și cassata.
Laptele de măgăriță e vedeta cappuccino-ului, pentru că măgarul e foarte important în cultura siciliană. La ei, cafeaua se servește în moka pot, la fel ca în casa oricărei bunici din sudul Italiei.
Cele mai comandate preparate de la Belli Siciliani sunt:
- Pasta al cartoccio di mare imperiale – paste făcute în casă, cu fructe de mare
- Pappardelle 30 formaggi – paste cu 30 de tipuri de brânză, toate făcute în casă
- Misto di ganziri – fructe de mare trase la tigaie, cu ulei de măsline
La capitolul deserturi, găsești regele și regina siciliană. Chef Domeni Bellantoni a fost pionierul cannoli-ului în București, preparat considerat regele dulciurilor din Sicilia. Poți alege din mai multe opțiuni – ricotta cu vanilie, fistic etc. Cassata siciliană e regina deserturilor siciliene. Fresh și gustoasă, e decorată cu fructe confiate în formă de coroană.
Un omagiu adus Siciliei și seriei „The Godfather”. Limoncello, granita și caponata, din partea casei
Belli Siciliani e pentru cei care vor să „guste” sudul Italiei, pentru familiile mari, în amintirea celei din „The Godfather”, chiar și pentru cele care au animale de companie.
„Am avut și aici tot felul: cățeluși, pisici, hamsteri, broaște țestoase, iepuri, pui de rață sau papagali. Oaspeții erau încântați să vină și ei cu ale lor, mai ales vara, pe terasă.”
- Amalia Bellantoni, proprietar și manager
De asemenea, au grijă mare de clienții lor. Oferă din partea casei limoncello făcut de ei, cu lămâi siciliene, și granita – un fel de sorbetto din fructe congelate și pasate. E ca o înghețată, dar nu conține lapte, deci și-o pot comanda și veganii sau vegetarienii.
Când au evenimente, oferă biscuiți sicilieni cu un pahar de vin făcut din migdale. Fac și degustări de caponata uneori; un fel de zacuscă siciliană, servită pe bruschete.
„Dorim mereu să le deschidem apetitul clienților pentru produse noi, pe care n-ar avea unde altundeva să le încerce.”
- Amalia Bellantoni, proprietar și manager
Te-am făcut curios să încerci experiența siciliană? Rezervă-ți masa cu Bookingham și scrie-ne pe Facebook sau Instagram ce ți-a plăcut cel mai mult la ei!