Vié este al treilea restaurant din grupul Tamara și este primul deschis în România. Primele două – Tamara și Nellu – sunt în Paris.
După ce s-au lansat în HoReCa din vestul Europei, Andreea Barroca și soțul ei au decis să deschidă ceva unic în București. Află totul despre arta vinului artizanal, ce înseamnă conceptul de „predesert”, dar și cum arată un eveniment de „buffet & mingling”.
Angajații Vié au oportunitatea de a face schimb de experiență cu restaurantele din Franța
„Eu și soțul meu venim din lumea software. La un moment dat, am început să călătorim și să fim interesați de vinuri și bunătățuri. În 2019 am decis să înființăm grupul Tamara, pe care să-l dedicăm mediului HoReCa. Așa am deschis primul nostru restaurant în Paris, în 2020: Tamara. Doi ani mai târziu a apărut și Nellu, tot acolo. Totuși, mereu am avut o legătură strânsă cu țara noastră și ne-am dorit să facem ceva în București. În 2022, am deschis Vié.”
– Andreea Barroca, proprietar
Locația e pe strada Nerva Traian 27-33 și are o capacitate de 30 de oameni la interior, și 20 de oameni pe terasă. E deschis de marți până sâmbătă, între orele 17 și 23, și se recomandă rezervarea unei mese în avans.
„Ne mândrim cu faptul că echipa Vié este una feminină: chef Cristina, sous-chef-a, managera de sală și cu mine. Toate vrem să arătăm cât de bine merg lucrurile când există competență și calitate într-un grup condus de femei.”
– Andreea Barroca, proprietar
Deși echipa e mică, fetele sunt într-o strânsă legături cu chefii și somelierii din celelalte restaurante din grupul Tamara. Mai mult, există un avantaj și pe parte de recrutare. Angajații unui restaurant se pot muta de la un local la altul, pentru dezvoltare profesională. Fostul sous-chef de la Vié lucrează acum într-unul dintre restaurantele din Franța.
Oportunitățile vor fi cu atât mai mari cu cât grup Tamara va deschide un nou local, în ianuarie 2024. E vorba despre Olina, în Tokyo.
Vinurile de la Vié sunt artizanale. Adică sunt făcute manual, în cantități mici și cu respect față de natură
Numele restaurantului din București face trimitere la podgoriile de vin, iar accentul e o aluzie la originile franțuzești. Toate vinurile din localurile Tamara Group sunt artizanale și sunt realizate in-house.
E un proces riguros la mijloc. După selecția atentă a producătorilor, se fac vinurile și se degustă. Totul se realizează manual, în cantități mici, cu minimum de intervenție și cu respect față de natură și față de bune practici.
Proprietarii grupului Tamara au dezvoltat și proiectul Living Wine, pe care l-au dedicat exportului de vinuri craft. Momentan, Living Wine distribuie etichete în Japonia și SUA.
„Fenomenul de vin artizanal este deja ceva frecvent întâlnit în Europa de Vest și mai ales în țările nordice, care sunt avangardiste în lumea gastronomiei. În România însă, fenomenul e întârziat. Apar totuși câțiva producători timizi și observăm o oarecare dinamică, dar vrem să participăm și mai mult la a crește nivelul de informare al publicului cu privire la vinurile craft.”
– Andreea Barroca, proprietar
Designul localului e realizat de arhitectul Justin Baroncea, profesor la Universitatea din Barcelona și București
Justin Baroncea este doctor în arhitectură, și predă la Universitatea Politehnică din Barcelona și la Facultatea de Arhitectură din București. El a fost autorul proiectului de amenajare interioară de la Vié și tot el s-a ocupat și de localurile din Paris.
„Designul de la de la Vié e inspirația lui Justin, bazată pe poveștile noastre. Locul l-a inspirat: îngust, de tip vagon, cu un tavan foarte înalt. Am mizat pe o nuanță de bleumarin, pe care am îmbinat-o cu lemn, ca să inspire căldură. Pe pereți, avem portrete cu producătorii noștri de vin. Pozele sunt făcute chiar de noi, pentru că ne-am dorit să punem o față etichetelor de vin pe care oamenii le aleg. Cele mai impresionante elemente de decor sunt chiar rafturile de vin de la intrare: înalte, până în tavan.”
– Andreea Barroca, proprietar
Bucătăria e „instinctivă”. Se naște din ingredientele de sezon și din inspirația chef-ului
La baza meniului de la Vié stă o strânsă legătură cu producătorii locali.
„Căutăm produse cât mai proaspete, de calitate, iar asta nu e deloc ușor în România. Cristina Mălai, head chef-ul de la Vié, are o rețea de producători locali și artizanali pe care îi știe, dar suntem într-o permanentă căutare. Cea mai mare provocare o reprezintă peștele. Asta pentru că, în România, nu există o logistică bine pusă la punct pe partea asta. Paradoxal, ajunge mai rapid peștele din Grecia sau din Bulgaria.”
– Andreea Barroca, proprietar
- „Domnul Tavi” are o fermă mare în apropierea Bucureștiului, și e responsabil pentru legumele gustoase din preparatele de la Vié;
- RomFerm are vită crescută la sol și e principalul colaborator la acest capitol;
- Comalact livrează lactatele.
Meniul evoluează incremental, în funcție de produsele care se află în sezon.
Cele mai vândute preparate de până acum, sunt:
- Sfecla coaptă cu cireșe marinate în oțet și vanilie, și cremă de urdă cu flori de soc;
- Pieptul de rață cu piure de țelină, sos demiglace, gel de caise și gulie confiată;
- Sparanghelul ars, cu emulsie de lapte și pătrunjel;
- Obrazul de vită gătit încet, cu un cotor de varză murată și piure de păstârnac;
- Fileul de lup de mare, cu ragu de stafide.
Vié are și meniu de degustare ce conține 2 startere, 2 feluri principale, predesert și desert. Conceptul de predesert nu e foarte întâlnit în România.
„Îl propunem în meniul de degustare înaintea desertului. Încă ești în zona gurmandă, sărată, dar prin acest preparat, îți pregătești palatul pentru zona de dulcețuri. Ultimul nostru predesert a fost un gâteau, peste care am pus camembert românesc topit și miere de la un producător local. Un deliciu.”
– Andreea Barroca, proprietar
Meniurile de degustare pot fi servite alături de 5 vinuri artizanale și pot fi adaptate pentru vegani sau vegetarieni. Echipa de la Vié lucrează și la un meniu de degustare servit cu băuturi non-alcoolice. Acestea ar consta în infuzii de tip kombucha și alte tipuri de fermentare.
Vié organizează evenimente private de maximum 60 de persoane
Toate evenimentele de la Vié respectă conceptul restaurantului. Preparatele și vinurile sunt propuse de local. Până acum, au avut loc evenimente de tipul „buffet & mingling”, în care mâncarea e pe principiul de bufet suedez, iar oamenii socializează.
Din toamna acestui an [momentul redactării articolului este august 2023], localul își propune să organizeze:
- Workshopuri în jurul vinurilor artizanale, unde sunt invitați producători care să spună povestea vinurilor lor;
- Evenimente de tipul „4 mâini”, cu chefi din comunitatea lor și cu alți chefi locali;
- Seri cu DJ.
„Vié e despre debarasarea stilului de mâncare comunist – foarte tradițional și copios. E o abordare modernă, în care împletim preparate inedite cu vinuri artizanale. E pentru curioși. E pentru cei care au călătorit și au cunoscut alte culturi, dar și pentru cei care vor să încerce ceva diferit acum.”
– Andreea Barroca, proprietar
P.S. Clienții fideli primesc din partea casei farfurii care încă nu sunt în meniu, sau li se oferă vinuri noi de degustare!
Tu ai fost la ei? Scrie-ne cum ți s-a părut experiența și dacă ai recomanda-o unui prieten!