Crame din România: Care sunt cele mai frumoase și ce experiențe oferă?

de

Sabina Nisioi

Turismul viticol începe să atrage un public tot mai mare. Cramele din România propun tururi ghidate ale podgoriilor și pivnițelor sale, degustări de vin combinate cu mâncăruri locale, chiar și spectacole cu muzică live sau evenimente culturale. Află care sunt cele mai populare crame din România și ce experiențe oferă!

Crame Romania

România are o moștenire viticolă remarcabilă, confirmată de statisticile realizate de International Organization of Vine and Wine. Deși turismul în domeniu a câștigat mult în popularitate în ultimii ani în întreaga lume, conceptul încă e la început la noi. 

Cramele din România oferă experiențe precum: tururi ale podgoriei și cramei în care se explică și observă procesul de vinificare, degustarea etichetelor renumite sau în ediție limitată, mese unde se combină vinurile cu mâncăruri, picnicuri în vie, ba chiar și participarea oaspeților la procesul de recoltare a strugurilor.

În acest articol, îți vom prezenta: 

Conceptul de turism viticol 

Istoria turismului viticol are ca punct de plecare începutul secolului al XIX-lea, când podgoriile au devenit puncte de interes în timpul călătoriilor. La mijlocul anilor 1800, vinul a început să fie un motiv principal pentru care oamenii se deplasau dintr-o regiune în alta sau dintr-o țară în alta. În acest context, zonele cu potențial viticol au devenit atracții turistice majore. 

În Europa, începând cu anii 1920, principalele „drumuri oficiale” ale vinului erau în Germania și în regiunile Alsacia, Burgundia și Champagne din Franța. România propune terroir-uri unice pentru cultivarea strugurilor și producerea vinurilor. Terroir-ul reprezintă condițiile climatice și geografice ale zonei unde se plantează via. Include: altitudinea, tipul de sol, cantitatea de precipitații, vânt și lumină solară, apropierea de râuri, lacuri sau mare, temperatura și variațiile de la zi la noapte, dar și cele sezoniere. Caracteristicile terroir-urilor din România face ca țara noastră să concureze cu cele mai bune regiuni din lume. 

Vinuri produse în România, în funcție de regiune

Regiunile din România vin cu o gamă diversă de vinuri, fiecare cu propriul caracter și profil de aromă. Află mai multe despre fiecare dintre ele, din articolele noastre dedicate. Găsești informații despre istoricul cramei, caracteristicile geografice ale zonei, procesul de vinificare (soiuri de struguri cultivați, tehnologie folosită și etichete comercializate), dar și detalii despre experiențele oferită de cramă (pachete și prețuri).

  • Cramele din Crișana și Maramureș: Regiunile Crișana și Maramureș, situate în Nord-Vestul țării, sunt renumite pentru solurile predominante argiloase și climatul moderat. Cei doi factori favorizează cultivarea soiurilor Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Grasă de Cotnari. 
  • Cramele din Dobrogea: Dobrogea e regiunea din Sud-Estul României, cunoscută pentru clima mediteraneană și solurile nisipoase. Aici, se dezvoltă cel mai bine soiurile de struguri Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Cramele din Dobrogea oferă vinuri robuste, cu arome intense de fructe roșii și negre.
  • Cramele din Banat: Banatul e în Vest și e renumit pentru diversitatea terroirului. Aici, solurile pot fi nisipoase, argiloase sau calcaroase, ceea ce permite cultivarea unei game variate de struguri. Vinurile de aici – făcute din Grasă de Cotnari, Pinot Noir sau Traminer – sunt apreciate pentru arome bogate și complexitate. 
  • Cramele din Transilvania: Transilvania, regiunea situată în centrul țării, are soluri variate și climă temperată. Condițiile de mediu favorizează cultivarea soiurilor precum Fetească Neagră, Grasă de Cotnari și Riesling. 
  • Cramele din Moldova: Moldova e cea mai mare regiune viticolă din țară. Solurile variază de la argiloase la calcaroase, permițând cultivarea unor soiuri precum Fetească Albă, Neagră și Rară Neagră. Cramele din Moldova pun accent pe tradiție, dar sunt deschise la inovație, creând vinuri care îmbina autenticitatea cu tehnologiile moderne. 
  • Crame Muntenia: Aflată în Sud, Muntenia are soluri argiloase și calcaroase, potrivite pentru strugurii de tip Chardonnay, Pinot Noir și Fetească Neagră.
  • Crame Oltenia: Oltenia e în Sud-Vestul României și e renumită pentru vinurile sale puternice. Acest lucru e posibil datorită solurilor nisipoase sau argiloase, care permit cultivarea strugurilor Cabernet Sauvignon, Merlot și Tămâioasă Românească. 

Ce presupune experiența la o cramă de vinuri?

Crame Romania

Cramele din România propun tururi ghidate ale podgoriilor și pivnițelor, cu explicații despre procesul de producție a vinului. Degustarea e o parte esențială a experienței, unde încerci diferite etichete și înveți despre caracteristicile distincte ale vinului.

Unele crame din România oferă și experiențe culinare, în care vinul e completat de antreuri, preparate principale sau deserturi. Altele organizează spectacole de muzică live, ateliere despre aprecierea și producția vinului sau chiar evenimente culturale care se întind pe mai multe zile.

De regulă, tururile se fac în grupuri și cu programări în avans. Cramele au program special de sărbători, deci informează-te înainte să le faci o vizită.

Cele mai populare crame din România și experiențele pe care le oferă

1. Crama Avincis 

Crame Romania - Crama Avincis

Via avincis.ro

Crama Avincis, din inima regiunii viticole Dealu Mare, scoate în evidență terroirul unic al Văii Dunării. Vizitatorii se pot bucura de tururi informative despre vin și pairing-uri de vin și mâncare. Mai mult, există și opțiunea de a merge la picnic în vie.

2. Cramele Recaș 

Crame Romania - Cramele Recas

Via wallstreet.ro

Domeniile Recaș atestă prezența vinului în Banat încă din anii 1400. În prezent, cramele Recaș sunt renumite pentru abordarea inovatoare în producția vinului. 

În cadrul experienței, oaspeții pot explora facilitățile de ultimă generație ale cramei și pot învăța despre practicile de producție sustenabilă a vinului. Crama oferă tururi ghidate, degustări de vin și chiar oportunitatea de a participa la recoltarea strugurilor, oferind o experiență practică pentru amatori și pasionați.

3. Crama Murfatlar 

Crame Romania - Crama Murfatlar

Via vila2mai.ro

Situată în regiunea Dobrogea, de-a lungul coastei Mării Negre, Crama Murfatlar este una dintre cele mai vechi și renumite crame din România. 

Vizitatorii pot face tururi prin pivnițele impresionante, degusta vinuri excepționale și admira vederi panoramice ale podgoriilor. Crama oferă și cine tematice, cu asocieri de vin și mâncăruri, și evenimente pentru grupuri, fiind o destinație ideală pentru turismul viticol.

4. Crama Prințul Știrbey

Crame Romania - Crama Printul Stirbey

Via stirbey.com

Crama Prințul Știrbey e în Dealurile Olteniei și are o experiență de peste 300 de ani în domeniul viticol. 

În grupuri de 5-15 persoane, vizitatorii pot lua tururi ghidate ale domeniului istoric, pot explora podgoriile și pot savura vinuri elegante, inclusiv nativul Grasă de Cotnari. Crama organizează și evenimente private și ateliere tematice despre vin.

5. Crama La Salina

Crame Romania - Crama la Salina

Via cramalasalina.ro

Una dintre cele mai renumite crame din Transilvania – La Salina – e în Turda, într-o zonă cu tradiție în viticultură încă din vremea Imperiului Roman. Crama organizează degustări de vinuri și evenimente private la cerere, pentru grupuri mari de persoane. Acestea includ vizite în cramă și în podgorie alături de oenologi (specialiști în vinificație și produsele derivate ale viei și vinului).

Bookingham te ține la curent cu cele mai bune restaurante din România și cu experiențe care explorează și arta culinară. Dacă ești pasionat de vinuri sau vrei să încerci o altfel de vacanță, pune cramele din România pe listă!

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area