Crame Dobrogea. Ce trebuie să vizitezi neapărat ca iubitor de vinuri, în 2023?

de

Sabina Nisioi
Crame Dobrogea

Spre deosebire de celelalte regiuni din România, cramele din Dobrogea au doi ași în mânecă: solul nisipos și briza mării. Cei doi factori climatici conferă strugurilor umiditatea și nutrienții necesari unei bune dezvoltări. Podgoriile dobrogene găzduiesc atât soiuri autohtone, cât și soiuri internaționale, scopul final fiind unicitatea și calitatea vinului.

Sigur că și celelalte crame România au atuurile lor. Descoperă-le răsfoind articolele de pe City Insider by Bookingham, unde intrăm în detalii pe fiecare-n parte: crame Oltenia, crame Transilvania, crame Moldova, crame Muntenia, crame Banat și crame Maramureș și Crișana.

Ce analizăm?

  • Scurt istoric al cramei
  • Regiune și climă 
  • Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
  • Turul cramei: Pachete și prețuri

Vinuri de Măcin

Vinuri de Măcin

via Explore

Crama dobrogeană este furnizorul oficial al Casei Regale a României, încă din anul 2011.

Fiind cea mai veche podgorie din regiune, Sarica Niculiţel a găzduit castrele romanilor încă din secolul al II-lea: Arrubium (localitatea Măcin), Noviodunum (Isaccea), Aegesius (Tulcea) și Troesmis (Turcoaia). Legătura strânsă dintre pământ și fructele sale dă naștere vinurilor de Măcin: Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin și Trei Brațe sunt brandurile promovate și comercializate. Soiurile cultivate pentru a le produce sunt: Aligoté, Fetească regală, Fetească albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, Riesling italian, Chardonnay,Viognier, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Shiraz, Fetească neagră și Băbească neagră. 

Pentru a descoperi magia uneia dintre cele mai vechi crame România, te poți programa la o degustare. Pe parcursul vizitei, vei afla totul despre istoria vinului de Măcin – cum se identifică soiurile, tehnicile de fabricație, cum se servesc vinurile și cum se asociază cu mâncarea. Experiența are loc în Crama Dobrogeană și în Pivnița lui Terente. Pasionații pot asculta poveşti despre celebrul bandit și pot degusta şi cumpăra vinuri din podgoria Sarica Niculiţel. 

Familia Vlădoi

Crama Familia Vlădoi

via Paradis Verde

Pe colinele Murfatlarului, se întind domeniile Familiei Vlădoi: 19 ha care cuprind atât soiuri autohtone, cât și soiuri internaționale, pentru vinuri albe – Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Fetească Regală, Riesling Italian – și pentru vinuri roșiiMerlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Syrah. Totul a început în 1924, când bunicul Niculae Vlădoi și-a pus dragostea pentru vița de vie în prima plantație cu soiuri hibride și nobile. De atunci, pasiunea s-a transmis în familie, crescând. În prezent, crama familiei Vlădoi are o capacitate de procesare de 200 de tone de struguri și de stocare a 80.000 litri de vin în cisterne de inox, fiind dotată cu toate echipamentele tehnologice moderne.

Comorile din cramă se cer descoperite direct la sursă! Dacă le faci o vizită, vei afla povestea a 100 de ani de vinuri excelente. Pentru asta, ai 3 opțiuni, fiecare aplicabilă pentru grupuri de câte 10 persoane: 

  • Degustare de vinuri: 50 LEI/persoană

Descoperă plantația Familiei Vădoi și crama în care se produce magia. Degustă 5 sortimente de vin, alături de pâine de casă, lipii, ulei de măsline și brânzeturi, care vor completa întreaga experiență. 

  • Degustare de vinuri: 90 LEI/persoană

Cea de-a doua opțiune include, pe lângă turul cramei și al plantației, 7 vinuri, o gustare rece (300g/persoană) și cafea sau apă plată.

  • Degustare de vinuri: 135 LEI/persoană

Totul începe cu o băutură aperitiv – o palincă sau o vișinată – și continuă cu vizitarea cramei și a viței-de-vie. Degustarea celor 8 tipuri de vin se face în prezența unor platouri reci, urmate de un preparat de bază tradițional (poți alege între pui, porc, vită sau miel), desertul casei, și cafea sau apă plată. 

La cerere, crama dobrogeană poate organiza evenimente. Pentru mai multe detalii, îi poți contacta pe adresa de email ancamariavladoi@gmail.com

Clos des Colombes

Vinurile Clos de Colombes sunt vinuri de nișă, care pun accent pe calitate și autenticitate. 

Viile plantate în 2007 și 2008 pe terra rossa dau naștere unor struguri marcați de solul terroir, în care rădăcinile se înfig adânc și lent, căutând umiditatea și nutrienții necesari unei bune dezvoltări. Soiurile cultivate sunt: Viognier, pentru vinurile albe, și Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Syrah, pentru cele roșii. Procesul de prelucrare este artizanal și tradițional, accesul fiind pus pe unicitatea gustului.

Crama Clos de Colombes te așteaptă în vizită. Ai nevoie de o oră pentru a vizita crama și pivnițele, și pentru a degusta 3 sau 4 tipuri de vin, sub atenta îndrumare a unui specialist. Grupurile pot fi de la 2 până la 30 de persoane. 

Crama Clos des Colombes

via Go-Mio

În funcție de buget și preferințe, degustarea vinului se poate face în compania mâncărurilor. 

  • Terra Alba cu brânză de capră gratinată, terrine de iepure, sau calamar sote.
  • Viognier cu creveți cu lapte de cocos, pui cu ciuperci, sau foie gras.
  • Gourmand cu prosciutto cu sparanghel, mini tarte cu roșii și brânză, sau ton roșu cu sos de soia.
  • Terra Rossa cu boeuf bourguignon, porc în caramel, brioșă cu ciocolată și fructe de pădure.

Poți opta și pentru un weekend întreg în care să te bucuri de experiența Clos de Colombes, sau poți face un cadou unic – 1, 2, 3 sau 6 sticle de vin, în cutie de lemn. 

Crama Rasova

Crama Rasova

via Crama Rasova Facebook

Crama Rasova își propune să transforme Dobrogra într-un Provence al României: mult rosé și multă energie modernă. Soarele, solul nisipos și briza adusă de Dunăre sunt exact ce trebuie pentru a hrăni soiurile de struguri cultivate: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Fetească albă, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Fetească neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah, plus 2 soiuri locale – Columna și Mamaia.

Magia celor mai bune vinuri din Dobrogea o descoperi numai la fața locului.

  • Turul cramei: 20 LEI/persoană

Află povestea creării vinului pe malul înalt al Dunării de la specialiști. Turul se realizează în grupuri de maximum 20 de persoane. 

  • Degustare lejeră: 20 LEI/persoană

Optează pentru o degustare light, în care savurezi 3 vinuri la alegere, din gamele La Plage, Riviera și Craft. Tinere, aromate și proaspete, albe, roșii sau rosé, seci sau demidulci, liniștite sau spumante – toate născute din soarele Dobrogei și terroir-ul de Murfatlar.  

  • Degustare curioasă: 30 LEI/persoană

Gamele Sur Mer și Nud sunt pentru exploratori. Experiența senzorială se datorează soiurilor de la granița vestică a podgoriei Murfatlar: Chardonnay, Pinot Gris, Fetească neagră și Mamaia rosé, sau Syrah și Cabernet Sauvignon. 

  • Degustare serioasă: 75 LEI/persoană

Pentru experimentați, vinificatorii Răzvan Macici și Antonio Lafata pun la dispoziție 6 vinuri, dintre care 2 baricate, din gamele limitate Sur Mer Pinot Noir, Tortuga, Imperfect sau Dulce Nebunie. Experții promit o experiență senzorială de neuitat. 

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area