La Rod, chef Alex Strugari aduce în centrul atenției producătorii locali

de

Sabina Nisioi

Sparanghelul de Sălaj, cartofii de Râșca și roșiile din Feleacu sunt doar câteva exemple de produse românești, prezente în bucătăria Rod în plin sezon. Află mai multe despre experiența la un restaurant bazate pe ingrediente locale, chiar de la Alex Strugari, head chef, și Krisztina Timar, specialist în resurse umane.

„Gusturile de la Rod n-o să se obțină niciodată de la o roșie din Turcia, o ceapă din Olanda sau un usturoi din China. La Rod mergem pe ingrediente care sunt în plin sezon în România, și le gătim astfel încât să obținem ce-i mai bun din ele.”

– Alex Strugari, head chef

Sunt mai multe motive pentru care restaurantul clujean a ales să se îndrepte spre producători locali: gustul rezultatului final e net superior față de orice-ai obține cu ingrediente de import sau de la marii furnizori, costurile de achiziție pentru materia primă sunt mai mici, iar promovarea fermierilor înseamnă susținerea și încurajarea economiei locale și naționale. 

Intră în bucătăria Rod și află de la chef Alex Strugari de ce producătorii locali fac diferența pentru aromele, prospețimea și culorile din farfuria ta.

Întregul meniu se bazează pe ingrediente aflate în plin sezon

E o provocare să colaborezi cu producători locali și, tocmai de aceea, numărul restaurantelor din România care fac asta e destul de mic. 

„Principala dificultate când lucrezi cu producători locali e că nu ai constanță. Colaborarea asta presupune: să: fii la curent cu ce produse sunt în sezon, să afli la cine le găsești, să vezi să fie oameni serioși, să te gândești cum să ajungă marfa la tine în timp util și să te sincronizezi cu planurile meniului tău, și multe, multe altele. Ar fi mult mai simplu să alegem câțiva furnizori mari, să dăm 2-3 telefoane și să ne vină dimineața mașina cu tot ce avem nevoie. Dar asta înseamnă comoditate. Și comoditatea costă.”

– Alex Strugari, head chef

Colaborarea cu producători locali e dificilă, dar compensează prin costuri mai mici de achiziție la materia primă. Acest lucru cântărește enorm în contextul creșterii ratei inflației, în special când vorbim despre prețurile alimentelor. 

Pe lângă avantajele economice, vorbim și de gust. Rezultatul final e net superior față de preparate realizate cu ingrediente de la marii furnizori, pentru că tot ce stă la baza mâncării de la Rod sunt produse aflate în plin sezon, exact când sunt cele mai delicioase. 

De unde își procură Rod ingredientele?

  • Cartofii sunt de la Râșca, din Cluj, de la domnul Nelu. Tot el le aduce și rădăcinoase în sezonul toamnă-iarnă.
  • Carnea de vită e de la Bistrița. Producătorul Turma are peste 3000 de capete de vaci și oi.
  • Mangalița e de la o fermă din Baia Mare.
  • Pe parte de legume, discută cu 3 ferme: Pachetul Verde din Iclod, Legume din Feleacu și domnul Zoltan, pentru salate.

Dacă vrei să deguști mai multe, încearcă platourile lor: cel cu brânzeturi maturate, sos de măceșe, servit cu turte, sau mezelurile și brânzeturile românești, servite cu murături și turte.

Se vând cel puțin 30 de porții de coaste în fiecare zi

Restaurant Rod, Cluj - Meniu, coaste

Am vrut să aflăm și care sunt cele mai iubite preparate de la Rod. 

„De departe, coastele sunt cele mai populare. Vindem cel puțin 30 de porții în fiecare zi.”

– Krisztina Timar, Resurse Umane

Sunt glazurate cu sos barbeque și sunt servite cu dulceață de ardei iute și cartofi copți în jar. Alte farfurii foarte comandate sunt ceafa de mangaliță cu terină de cartofi și sos de muștar, și midiile în Josper

„Josper-ul e de fapt vedeta la noi. E un cuptor închis asemenea unui seif, care funcționează pe bază de cărbuni românești. Dă mâncării un gust puternic de afumat și îl folosim pentru a găti majoritatea preparatelor din meniul nostru. De la vită și porc, până la sparanghel și cartofi.”

– Alex Strugari, head chef

Chef Alex Strugari profită la maximum de materia primă care i se oferă. Nu folosește doar mușchiulețul de vită sau ceafa de mangaliță, ci creează preparate și din bucățile secundare ale animalelor. De exemplu, pentru șnițelul de vită se folosește carne din pulpa din față, iar pentru papricașul de pui, se face supă din carcasa de pui, care folosește drept bază pentru sosul de la papricaș.

La capitolul dulce, au un patiser șef care face minuni. Se mizează pe întoarcerea în copilărie, totodată reinterpretând tradiționalul românesc. 

  • Lapte de pasăre
  • Amandină
  • Bezea cu mere coapte și spumă de alune caramelizate
  • Înghețată de popcorn cu ciocolată și porumb prăjit

Restaurant Rod, Cluj - Meniu, desert

Un restaurant cu 220 de locuri și cu o parcare pe măsură

„Mizăm foarte mult pe interacțiunea client-ospătar, iar oamenii noștri sunt pregătiți să le ofere o experiență completă celor care ne trec pragul. De la așezarea la masă, până la prezentarea dish-urilor de sezon și sugerarea pairing-urilor de mâncare-băutură, suntem atenți la fiecare detaliu. De exemplu, în luna mai, avem o supă de salată reinterpretată și un sparanghel de Sălaj minunat, făcut la Josper.”  

– Krisztina Timar, Resurse Umane

Mai mult decât atât, clienții fideli primesc diverse din partea casei: un pahar de vin, o cafea, chiar și un preparat din noul meniu, înainte ca acesta să fie lansat.

Și dacă mergi cu cei mici, care nu vor să audă de nimic altceva în afară de pizza, sau dacă ție ți-e pofta de un burger bun în Cluj, tot la Rod trebuie să mergi. La ei găsești și pizza, și burger, iar restaurantul are o capacitate de 220 locuri, deci poți merge liniștit cu întreaga familie sau cu un grup mai mare de prieteni. Animalele de companie sunt și ele binevenite, dar pe terasă.

Pentru evenimente private, restaurantul organizează petreceri într-o locație dedicată, deci contactează-i dacă urmează o ocazie specială pe care vrei s-o sărbătorești în Cluj. În rest, Rod organizează seri de muzică live sau degustări de vin în locația lor de pe Calea Turzii 160. Rezervă-ți masa în avans, cu Bookingham.

Restaurant Rod, Cluj - Evenimente

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area