După 9 luni de la deschidere, Kaiamo a fost inclus în ghidul Gault & Millau la categoria top 3 cele mai bune restaurante din România. Chef Radu Ionescu ar fi putut deschide un local în Londra, dar a ales să se întoarcă acasă. Surprinzător, publicul nu l-a primit din start cu brațele deschise.
Află cum a fost văzută inițial bucătăria experimentală în București, cum a evoluat percepția oamenilor, dar și care sunt cele mai renumite preparate de la Kaiamo.
Chef Radu Ionescu a absolvit institutul culinar „Le Cordon Bleu” din Londra
„Mama-mi zice că pasiunea pentru bucătărie s-a transformat treptat într-o obsesie. Nu pot s-o contrazic. Am plecat în Londra în 2010 pentru studii. Am făcut marketing și business acolo, dar am început să fiu tot mai interesat de gătit. Aam făcut cursul Le Cordon Bleu și am lucrat în restaurante de cartier, de hoteluri, chiar și în restaurante cu stele Michelin, până când mi-am dat seama că vreau să deschid ceva al meu.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
Inițial, planul ar fi fost un restaurant în Londra. Familia l-a susținut, pe motiv că civilizația culinară e mai puternică acolo.
„Totuși, a venit din interior să aleg România. Ai mei nu au fost de acord, dar am făcut cum am simțit. M-am întors în țară și am creat conceptul Kaiamo.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
„La început, oamenii aruncau cu roșii în geam și îmi spuneau să mă întorc înapoi în Londra”

Ideea lui Radu Ionescu nu a fost bine primită de toată lumea. În 2018, oamenii nu erau obișnuiți cu meniuri de degustare la restaurant sau cu primirea unor preparate surpriză.
„Am fost primul local din București care a avut meniu de degustare – cu 9, 11 sau 20 de preparate – și tot primul care a explorat conceptul de carte blanche. Asta înseamnă că oaspetele nu are nici cea mai mica idee ce i se va servi și se lasă complet pe mâna bucătarului. Având atât de multe elemente noi, au fost persoane care ne-au iubit din prima și persoane care ne-au urât din prima. Mi se spunea să mă întorc în Londra și îmi aruncau cu roșii în geam pentru că aveam închis la prânz, nu aveam pizza sau nu aveam meniul afișat în local. Totuși, nu m-am abătut de la concept fiindcă România e acasă, cu bune, cu rele.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
Kaiamo e un restaurant dinamic, care dorește să reprezinte România prin tot ceea ce face. Nu doar prin preparate, ci și prin sezonalitate, producători locali, sustenabilitate și design.
Radu Ionescu a lucrat cu mai multe case de arhitectură, dar a sfârșit prin a călători prin România de unul singur, descoperind o țară pe care nu o știa.
„Am găsit oameni cu mâini muncite și am adus la Kaiamo piesele artizanilor români care nu și-au pierdut harul și iubirea pentru meșteșug. Acum, designul de la Kaiamo poate fi descris în câteva cuvinte: tradițional, enigmatic, modern, armonios și unic.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
Fiecare farfurie de la Kaiamo e un tribut. Parizerul cu muștar și castraveți murați se numea „1989” și marca trecerea de la comunism la democrație
Radu Ionescu lucrează îndeaproape cu producătorii locali, în încercarea de a descoperi noi combinații de impact. Promovează constant colaborarea cu micii fermieri și îi ajută pe cât posibil.
„Pentru a fi sustenabil și pentru a păstra activ interesul clienților, există trei factori cheie: prospețimea preparatelor, temperatura optimă de servire și constanță în calitatea serviciilor oferite.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
The World’s 50 Best Restaurants a încadrat Kaiamo la bucătăria românească experimentală.

„Fiecare preparat are o poveste și stârnește emoție. Am avut farfurii care erau un tribut adus familiei, nostalgiei sau războiului din Ucraina. Unul dintre cele mai faimoase preparate a fost parizerul panetat cu muștar și castraveți murați. Așa mi-l pregătea bunica. L-am servit pe ziarul Scînteia din 22 decembrie 1989, care anunța trecerea de la comunism la democrație.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
Un alt preparat iubit de la Kaiamo, care încă e cerut, e bumbacul comestibil. De fapt, e o vata de zahăr servită într-o foaie de bumbac. În perioada verii, acest preparat ar fi imposibil de oferit fiindcă s-ar topi instant din cauza căldurii.
Și bibanul de captură cu sos de icre și leuștean a mers foarte bine. Farfuria a fost un tribut pentru profesorul său de la institutul culinar din Londra.
Experiența unui meniu de degustare durează între 2 și 5 ore, iar copiii trebuie să aibă cel puțin 7 ani

Kaiamo e pentru curioși; pentru cei care vor să descopere noi combinații de gusturi, din ingrediente locale, de calitate. Copiii trebuie să aibă cel puțin 7 ani pentru a lua parte la experiența culinară, fiindcă un meniu de degustare de 2-5 ore necesită răbdare și înțelegere.
„Cel mai frumos compliment e când oamenii revin la noi. Pentru ei am făcut Kaiamo Golden Guest. Oaspeții casei primesc invitații la evenimente pe plan local sau internațional, au prioritate când avem lansări de meniu și ținem legătura printr-un newsletter lunar. Avem cu toții privilegiul să facem parte din călătoria Kaiamo.”
– Radu Ionescu, head chef & owner Kaiamo
Restaurantul organizează evenimente private sau corporate și nu se abate de la concept. Ideologia gastronomică specifică e aceeași, fie că vorbim de un standing dinner, un paring dinner, TIFF food sau finger food canapés.
Dacă vrei să încerci experiența Kaiamo, e recomandat să-ți faci o rezervare în avans. Restaurantul e pe Ermil Pangrati 30A și e deschis de marți până sâmbătă, între orele 18:30 și 23:00. Sâmbăta, localul are program și în timpul zilei, de la 12:00, la 16:00. Nu uita să ne trimiți o poză pe Instagram, să ne spui cum a fost!