Titlul nu e ales la întâmplare. Nu poți trece peste „vin” și „bucătărie italiană” fără să nu dai un click.
Iar acum că ești aici, descoperă alături de noi cele mai bune dish-uri italienești, dar și tipul de vin care le scoate în evidență fiecare calitate – de la texturi, până la arome. Pentru asta, am apelat la Buongiorno – Cucina Fiorentina, unul dintre restaurantele din Cluj, cu specific italian. Ei ne-au povestit despre magia bucatelor italienești, dar ne-au ajutat și cu informații prețioase în ceea ce privește asocierea vinurilor cu preparatele italiene. Și dacă nu ești un iubitor de vinuri, află cum să asociezi berea cu mâncarea!
Carnea roșie & vin roșu, sec, bogat
Vom începe cu ceva epic: bistecca alla fiorentina. Cotletul de vită este unul dintre cele mai populare alegeri când vine vorba de o cină în stil italian. De asemenea, e și recomandarea chef-ului de la Buongiorno – Cucina Fiorentina, care are grijă să-l pregătească pentru oaspeții săi, conform clasicei rețete florentine. Aroma și textura cărnii pot fi savurate la maximum alături de un pahar de vin roșu, sec. Etalonul restaurantului Buongiorno pentru acest tip de preparat e vinul Brunello Di Montalcino Campogiovanni.
Antricotul de vită cu rucola și parmezan e un alt dish care te face să te îndrăgostești de bucătăria italiană. Consistența, și în același timp frăgezimea cărnii, completate de aroma puternică a brânzei și de frunzele de rucola, fac ca acest preparat să fie alegerea perfectă pentru o cină light. Restaurantului Buongiorno îți recomandă să-l combini cu vinul roșu, bogat, Amarone, care prinde viață în podgoriile din Valpolicella. Savurează antricotul în prezența unui pahar de Amarone della Valpolicella Castelforte.
Peștele sau fructele de mare & vin alb, sec, franțuzesc
Probabil ne citesc și mulți iubitori de fructe de mare, așa că dacă te afli printre ei, restaurantul Buongiorno vine cu cele mai delicioase combinații pentru a te ospăta cum se cuvine. Dorada la cuptor e unul dintre cele mai populare preparate ale localului. Cu o garnitură de chips-uri din cartori, roșii cherry și măsline, dish-ul cuprinde toți macronutrienții de care ai nevoie la o masă.
Salata cu fructe de mare, salata de caracatiță și cartofi sau fructele de mare prăjite sunt doar câteva dintre preparatele pe care le puteți regăsi în meniul lor, la partea de antreuri. La toate acestea, se potrivește de minune un vin care seduce prin notele sale intense de fructe exotice și citrice. O alegere bună ar fi vinul alb, sec, Domaine Horgelus, Sauvignon – Gros Manseng, originar din Franța. Mineralitatea ridicată face ca asocierea sa cu pește sau fructe de mare să fie extrem de echilibrată.
Pastele & vinuri corpolente
Dacă am stabilit unde găsești cele mai bune paste din Cluj, hai să vedem ce ne recomandă experții de la Buongiorno. Pennele cu sos toscan sunt la mare căutare printre iubitorii bucătăriei italienești. Aici poți degusta rețeta autentică, sosul fiind gătit pe îndelete, la foc mic. Pastele al dente, făcute în casă, îmbrăcate în parmezan, sunt un deliciu garantat.
Fiind unul dintre restaurantele cu loc de joacă pentru copii, Buongiorno le propune celor mici, alături de pennele cu sos toscan, un suc natural de la producătorii locali: de mere cu afine, zmeură, coacăze sau căpșuni, sau de mere cu sfeclă roșie. Și uite-așa, ai bifat și o masă plină de vitamine pentru piticul tău!
Adulții pot alege un vin roșu, corpolent, și asta pentru că sosurile pe bază de tomate sunt acide. Îți recomandăm un pahar de Cabernet Sauvignon sau un Zinfandel. Un pairing bun ar face și cu pappardellele cu carne de mistreț sau cu o porție de ravioli cu sos toscan de carne.
Tagliatellele cu creveți, roșii cherry și busuioc sau spaghetele cu fructe de mare au nevoie de un vin alb, mediu. Comandă un pahar de Chardonnay Verdicchio, Muscadet, Chablis sau Pinot Grigio, pentru a nu copleși savoarea și prospețimea fructelor de mare.
Tiramisú & vin dulce, de desert
Am ajuns și la partea noastră preferată: desertul. Mai mult ca sigur, ai mâncat în multe locuri acest dulce specific italian, probabil ai încercat să-l gătești și acasă, dar… dacă ești prin Cluj și ai nevoie de un motiv pentru care să-ți faci o rezervare la Buongiorno, acum l-ai descoperit: mult râvnitul tiramisú. Gândit conform rețetei tradiționale, desertul e compus din ingrediente simple, dar de înaltă calitate: pișcoturi cu iz nobiliar, mascarpone adus tocmai din Italia, ouă proaspete direct de la producătorii locali, și cafea aromată, cu iz îmbietor. Pentru a desăvârși acest dulce, cei de la Buongiorno presară fericire pe deasupra, sub formă de ciocolată mărunțită. La final, tiramisu-ul vine într-un borcănaș special, demn și el de Instagram.
Deserturile italienești sunt extrem de bune în combinație cu vinurile albe, de desert. Dulce și fresh, perfect echilibrat, cu parfum de struguri, salvie, portocale sau soc, vinul Carlin de Paolo – Moscato d’Asti e companionul perfect pentru tiramisú.
Ai încercat vreuna dintre combinațiile de mai sus? Dă-ne de veste care sunt preparatele tale italienești preferate, și cu ce tipuri de vin le asociezi. Iar acum… unde îți rezervi o masă pentru cină?