Când zici „aperitive”, gândul îți fuge la platourile care încarcă mesele de sărbători – mezeluri și brânzeturi, legume proaspete, de sezon, uneori și fructe care, deși riscă să rămână neatinse, măcar… dau bine în story-ul de pe Instagram. Dar știm cu toții că platourile astea au nevoie de: ingrediente pe care să le cumperi (deci timp ca să treci pe la supermarket), mai apoi răbdare (deci timp să le asamblezi), iar de vasele pe care trebuie să le speli după… mai bine nu mai zicem, că numai te întristăm.
Partea bună e că dacă râvnești la un aperitiv ca la mama acasă, o mulțime de localuri din Cluj au așa ceva în meniu. Și dacă vrei să încerci altceva… ai și opțiunea asta, pentru că unele restaurante vin cu niște aperitive cu adevărat inedite. Și ingredientele sunt speciale, dar și combinațiile sunt interesante. Rămâi cu noi pentru a descoperi ce aperitive din Cluj merită să le-ncerci.
- Aperitive tradiționale, în Cluj
- Aperitive internaționale, în Cluj
- Aperitive vegane și vegetariene, în Cluj
- Aperitive și platouri de Crăciun la comandă, în Cluj
Ce restaurante din Cluj au aperitive tradiționale?
Restaurant Nativ ar fi prima oprire. Situați în Piața Muzeului, cei de la Nativ sunt cunoscuți pentru faptul că folosesc ingrediente de sezon, de la producătorii locali. Asta se vede (și mai ales, se simte) și la capitolul aperitive. Poți opta pentru platoul cu brânzeturi maturate și mezeluri locale, servite cu legume de sezon fermentate și fagure de Transilvania, sau pentru pateul de creier de porc și untul Torockoi aromatizat, care merg numai bine cu pâinea artizanală cu maia, din făină de la Moara cu Pietre. Dacă îți place pateul, e musai să-l încerci pe cel de la Visuin. Ficatul de pui e aromatizat cu cimbrișor, brandi și vin de Porto, iar rezultatul final e servit cu pâine proaspătă.
La Roata, mănânci ca la mama acasă… mai ales dacă mama e din Ardeal. Cel mai iubit aperitiv de la ei e platoul ardelenesc cu mezeluri tradiționale (slăninuța, chiftele, jumeri, cârnați, caltaboș, tobă), brânzeturi (telemea, caș) salată de vinete, zacuscă și legume de sezon.
În aceeași notă gustoasă și românească e și restaurantul Valachia. Platoul casei cuprinde jumări, cârnat afumat de casă, din producție proprie, pastramă de porc, brânzeturi maturate, zacuscă, vinete, legume proaspete și, bineînțeles, nu putea lipsi palinca.
Restaurant Rod își arată „dorul față de originile românești” și prin selecția de aperitive. Una dintre opțiuni e platoul cu mezeluri de mangaliță, brânzeturi maturate, dulceață de roșii, pastă de hrean și focaccia. Pentru iubitorii de brânză, e și opțiunea care cuprinde numai brânzeturi maturate de capră, oaie și vacă, servite cu roșii zdrobite, ulei de măsline și pâine de cristal.
Unde găsești restaurante cu aperitive din gastronomia internațională?
Dacă vrei să tragi cu ochiul în bucătăria orientală, Zaki Oriental Cuisine îți propune un aperitiv cald, format din: frigărui de pui, kebab de vită și oaie, cartofi prăjiți, legume la grătar, salată și sosuri.
A Camponeza e restaurantul cu specific portughez, de pe Émile Zola 2. Poți merge pe un clasic – platoul de cașuri – sau poți opta pentru combinația de „pata negra & melone” – șuncă uscată din porc iberic negru, cu pepene. Alte opțiuni pot fi și platoul cu chorizo de porc iberic, servit cu pâine proaspătă, ulei de măsline și oregano, sau una care le include pe toate: platoul cu mix de șuncă uscată, chorizo de porc iberic și caș (la fel, servit cu pâine proaspătă, ulei de măsline și oregano).
Toulouse e în Piața Unirii și „diversitate” e cuvântul care îi caracterizează când vine vorba de startere. „Eat the heat” e un combo din chicken fingers, inele de ceapă, jalapeno poppers, pachețele de primăvară și creveți în panko – toate, alături de trei sosuri la alegere. „Cheese plate” e aperitivul dedicat iubitorilor de brânzeturi. Mixul e pentru două persoane și conține brânză de capră, Camembert, parmezan, Blue cheese, nuci, caise confiate, mere și struguri. Platoul lor italienesc e foarte generos: prosciutto crudo, parmezan, salam italian, mozzarella di Buffala, rucola, pancetta, bruschette, măsline și roșii. Au și un aperitiv arăbesc, cu hummus, falafel, tabbouleh, baba ghanoush și muhammara – toate, servite cu lipie arăbească.
Gandhi e raiul gastronomiei indiene. Pe lângă faptul că e unul dintre restaurantele accesibile din Cluj, la ei găsești și un aperitiv fantastic pentru 2 persoane, format din onion bhajia, pachețele de primăvară cu creveți, chilli chicken și naan.
Livada are două opțiuni la capitolul aperitive, și una e mai interesantă ca alta. Prima constă într-o selecție de brânzeturi produse la Torockoi-Colțești și mezeluri de la Carmangeria maramureșeană, Toto. Deguști ceafă afumată de mangaliță, gorgonzola, parmezan, brie, prosciutto crudo, bresaola și grisine. A doua opțiune e „Trei gustări în farfurie” și e formată din hummus cu ardei copți și lavandă, pate de mangaliță cu parmezan și zacuscă de ghebe.
Un starter rapid și sățios găsești și la Bistro Engels. Engletele din meniul lor sunt de fapt niște baghete proaspete, cu sos béchamel și topping de bacon sau porumb.
În apropierea Parcului Central, poți mânca un aperitiv Cluj bun la Euphoria Biergarten. Mixul de bruschette – cu roșii, busuioc, usturoi, pătrunjel, prosciutto crudo, vinete și hummus – e servit cu salată de sezon. Dacă simți nevoia de ceva mai consistent, comandă „Charcuterie and cheese board”, format din mai multe tipuri de mezeluri – prosciutto crudo, coppa, ventricina piccante, salsiccia dolce – brânzeturi, și struguri, smochine și nuci.
Buratta și salam artizanal găsești în platoul rece al celor de la Cimbru Restaurant. Pe lângă bunătățile de la Carmangeria Pasini, ai șansa să le încerci și humusul, și focaccia celebre.
Unde în Cluj găsești aperitive vegane și vegetariene?
Din fericire, Clujul nu duce lipsă de restaurante cu opțiuni vegane și vegetariene, iar aperitivele nu fac excepție. La Samsara, poți alege între popcornul din conopidă, hummusul cu rodie, mentă și lime, salata de vinete cu maioneză vegană, sau guacamolele cu pico de gallo și chipsuri de mălai.
Vegetarienii pot da o fugă la Marty. Au „Feta whipped” – o cremă de brânză din feta, ulei de măsline, mentă, usturoi și smântână dulce. Tot o cremă de brânză interesantă au și cei de la Visuin – un mix de grana padano, anghinare, maionezi, brânză de vaci și baby spanac – totul gratinat, și servit cu pâine proaspătă. Tot la Visuin, mai găsești și morcovii caramelizați, cu ricotta, alune și ulei de mărar, dar și salata de vinete, cu tomato miso, ceapă coaptă, smoky mayo și ulei de trufe.
Și Marhaba e o opțiune bună pentru vegetarienii care caută un aperitiv bun. Restaurantul are în meniu o mulțime de bunătăți libaneze: de la baba ganoush, vinete și diferite sortimente de hummus, până la mouhamara și labneh cu măsline sau cu mentă și usturoi. Tot pe acolo se situează și Zaki Oriental Cuisine, care are un platou rece format din hummus clasic, hummus picant, mouhamara, baba ganoush și labneh.
De unde comanzi platouri de Crăciun din Cluj?
Restaurantele din Cluj pregătesc în perioada sărbătorilor platouri cu aperitive, pe care ți le livrează direct la ușă. Găsește ce-ți place și comandă-ți din timp de la:
- Livada
- Zebra Restaurant
- Restaurant Europa
- Inizio Bistro
- Restaurant Valachia
- Casa Goia
- Moldovan
- Vila Tușa
- Big Belly
Noi stăm cu ochii pe restaurantele din Cluj și, în cazul în care mai apare vreunul cu aperitive de-li-cioa-se, avem grijă să-l adăugăm. Tu fii cu ochii pe Instagramul și Facebook-ul nostru, pentru că acolo te ținem la curent cu localurile și bunătățile din orașul tău!
Și nu uita să rezervi cu Bookingham data viitoare când ieși în oraș.
#Discover #Book #Benefit