Top 3 lucruri pe care, odată ce le-ai aflat, te-au făcut să simți că toată viața ta a fost o minciună:
- French fries nu sunt tare… French. Își au originile în Belgia, de fapt.
- Cheesecake-ul nu e american; e grecesc.
- „Sărut, femeie, mâna ta” nu e piesa lui Fuego, ci a lui Ian Raiburg.
Uhm, nu, stai:
3. Fish and chips-ul nu e un dish cu specific britanic, ci provine tocmai din… Portugalia. Rămâi cu noi pentru a afla totul despre un „comfort food” celebru.
Fish and chips: Din Portugalia, în toată lumea
La fel ca în cazul altor mâncăruri, și originea fish and chips-ului e cunoscută în mod greșit. Dacă nu ne crezi, gândește-te la asta:
- Dacă te-ai întoarce în timp acum 200 de ani, în Insulele Britanice, nimeni n-ar ști de fish and chips.
- În schimb, dacă ai merge în secolul al XV-lea, în Portugalia… ai fi surprins.
Peștele pane
Istoria ne spune că evreii, musulmanii și creștinii au trăit în pace, începând cu secolul al VIII-lea, în Portugalia. Pe atunci, regiunea era cunoscută sub numele de Gharb al-Andalus și se afla sub dominație maură.
Lucrurile s-au schimbat în secolul al XV-lea, când Inchiziția Spaniolă a început persecutarea evreilor și i-a expulzat pe aceștia atât din Spania, cât și din Portugalia. Pe măsură ce violența religioasă a devenit tot mai acerbă, evreii au emigrat pe întregul continent, purtând cu ei și tradiții culinare.
Având drept ocupație de bază comerțul, aceștia au început să vândă pește prăjit, la tarabe, în stradă. O carte de bucate din anul 1781 menționează că evreii erau capabili să conserve și să pregătească peștele în tot felul de moduri.
Prima rețetă de fish and chips apare în cartea lui Alenis Soyer, în 1845, sub numele de „Fried Fish, Jewish Fashion”: pește dat prin făină și apă, și mai apoi prăjit.
Cartofii prăjiți
Aici avem de-a face cu o dilemă, pentru că nimeni nu poate spune cu exactitate când a devenit cartoful parte din dieta europeană. Se spune că a fost adus din America în Anglia, în secolul al XVII-lea, de către Sir Walter Raleigh.
În ceea ce privește originea cartofilor prăjiți, e o adevărată luptă între belgieni și francezi. Primii vin cu o legendă care datează tocmai din 1680. Se spune că iarna acelui an a fost atât de geroasă, încât râul belgian Meuse a înghețat. În lipsa peștilor, o femeie a tăiat cartofii în forma lor și i-a prăjit în ulei, pentru a-și amăgi și hrăni copiii.
Nu se știe nici când au ajuns cartofii prăjiți în Anglia, dar ce e sigur e că primul pub cu fish and chips a apărut în 1860. Până în 1930, erau mai mult de 35 000 de astfel de localuri, în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Astăzi, mai sunt 10 500 de pub-uri, care servesc 360 de milioane de porții de fish and chips, în fiecare an.
Fish and chips: Rețeta autentică
Nimic mai simplu: o bucată zdravănă de cod prăjit, pe un munte de chips-uri de cartofi. Asta în Anglia. În America, se preferă cartofii prăjiți. Fie că îl mănânci acasă, cu furculița și cuțitul, fie îl mănânci ca pe vremuri, direct în fața pub-ului, dintr-un con de ziar, nu uita să adaugi un praf de sare și un strop de oțet.
Cum se mănâncă fish and chips-ul, în diferite colțuri ale lumii?
- Australia e renumită pentru pairing-ul cu sos tartar (Atenție! Nu-l confunda cu ingredientele din biftecul tartar!) Și nici nu e de mirare, căci e delicios și așa îl găsim și în multe restaurante din România.
- Americanii sunt în echipă cu australienii aici. Tot sos tartar e și alegerea lor.
- Englezii renunță la sosuri grase ori condimente și îl asociază cu oțetul.
- Scoțienii, în schimb, nu-l văd cu altceva decât cu un sos brun. Chef Hădean ne învață cum să-l facem.
- Belgienii preferă un fish and chips cu maioneză.
- În Danemarca, se asociază cu remoulade. E similar cu un sos tartar, tot pe bază de maioneză, dar se adaugă și curry și murături mărunțite. Unii pun și capere, paprika sau hrean.
Cu ce băuturi poți asocia un fish and chips?
1. Un lager rece sau un ale light
Într-un alt articol de pe blog, vorbim despre cum să combini berea cu mâncărurile, iar fish and chips-ul nu face excepție. O altă alegere bună ar fi și o bere craft, locală, deci răsfoiește meniul sau întreabă ospătarul. E o băutură perfectă, mai ales dacă afară sunt multe grade-n termometru.
2. Un vin alb, acid
Vinurile albe, revigorante, sunt un alt pairing perfect pentru pește pane și cartofi prăjiți. Crusta codului și cartofii crocanți sunt echilibrați de gustul fresh al vinului. Poți merge și pe un vin rosé, fructat, dar recomandarea noastră rămâne Sauvignon-ul Blanc.
3. Ceai negru
Englezii au făcut celebru ceaiul negru, și tot englezii au făcut celebru ceaiul negru alături de fish and chips. Asta e o combinație ideală pe timp de iarnă. Ceaiul trebuie să fie aromat și dulce. O opțiune ar fi să înlocuiești aici cartofii prăjiți cu un piure de mazăre. Thank us later!
4. Băuturi acidulate
Pentru cei care nu au împlinit încă 18 ani sau pentru șoferii care n-ar bea ceai negru, băuturile acidulate sunt o alternativă tare bună. Limonada cu apă minerală se îmbină perfect cu gustul sărat și crustele crocante din farfurie.
Unde mănânci un fish and chips bun?
Fish and chips București
Fish and chips Cluj
Fish and chips Iași
Fish and chips Brașov
Fish and chips Timișoara
Fun facts!
- Fish and chips-ul a fost mâncarea de căpătâi a clasei muncitoare, fiind extrem de accesibilă.
- În timpul Războaielor Mondiale, fish and chips-ul se servea în conuri din ziare.
- Se spune că, în cel de-al II-lea Război Mondial, soldații englezi se foloseau de fish and chips pentru a se identifica. Dacă unul striga „fish”, celălalt trebuia să răspundă „chips”.
- Ziua Internațională a Fish and Chips-ului se celebrează în prima vineri, a lunii iunie.