Nu poți spune „vinuri românești” și să nu-ți zboare gândul la regiunea Moldovei. De mai bine de 2 milenii, izvoarele istorice atestă viticultura drept una dintre principalele îndeletniciri ale traco-geților. De atunci până în prezent, podgoriile Moldovei au continuat să ofere unele dintre cele mai bune vinuri românești, recunoscute și la nivel mondial. Află totul despre particularitățile climatice ale regiunii, despre soiurile de struguri vinificate, producție, branduri comercializate, dar mai ales despre magia din cramă.
City Insider by Bookingham nu se oprește la cramele din Moldova. Descoperă pe blogul nostru și obiectivele turistice viticole din celelalte regiuni ale țării: care sunt cele mai vechi crame din Muntenia, unde se găsesc cele mai bune vinuri din Transilvania, care sunt particularitățile pivnițelor din Maramureș și Crișana, cum se face vinul în Oltenia, sau care sunt cele mai emblematice crame ale Banatului.
Ce analizăm?
- Scurt istoric al cramei
- Regiune și climă
- Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
- Turul cramei: Pachete și prețuri
Cotnari
N-am putea face un top crame Moldova fără să vorbim despre Cotnari. Arta vinului moldovenesc a prins contur acum mai bine de 2.000 de ani, pe Dealul Cătălina, unde traco-geții cultivau viță-de-vie și produceau „aur lichid”. Două milenii mai târziu, Podișul Moldovei găzduiește una dintre cele mai renumite crame Iași. Recunoașterea la nivel internațional datează încă din perioada lui Alexandru Ioan Cuza, când vinurile Cotnari au fost apreciate pentru autenticitatea și calitatea lor.
Când spui „crame Moldova”, spui „Cotnari”, „tradiție” și „acasă”. Un vin moldovenesc al mărcii Cotnari vine din soiuri tradiționale albe (Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească și Feteasca Albă), soiuri vinificate rosé (Busuioaca) și soiuri roșii (Feteasca Neagră). Acestea se întind pe o suprafață de 1.750 ha, care îmbină clima prietenoasă și know-how-ul producătorilor. Ce face specială podgoria Cotnari e densitatea mică a plantelor și distanța mare dintre rânduri, care permit buna circulare a aerului și eficiența proceselor de lucru cu utilaje moderne.
În cramele Cotnari, vinul se maturează în tihnă, până la 2 ani de zile, în butoaie de stejar. Mai apoi, acesta e păstrat în vinotecă sau îmbuteliat, în funcție de scopul său. Una dintre cele mai mari crame Moldova – Cotnari – poate găzdui până la 20.000.000 litri de vin, iar vinoteca sa dispune de 1.000.000 de sticle, dintre care cea mai veche e păstrată încă din anul 1956.
Casa de Vinuri Cotnari
Casa de Vinuri Cotnari a luat naștere în 2007, când cea de-a doua generație a principalilor acționari de la Cotnari a decis să intre și în sfera HoReCa. Astfel, aceștia au completat sortimentația de vin de la momentul respectiv, cu vinuri premium roșii albe sau rosé, seci sau demiseci, destinate restaurantelor și magazinelor specializate.
Societatea Casa de Vinuri Cotnari are în prezent sediul la Castelul Vlădoianu și deține două crame în Iași: Crama Vlădoianu și Crama Axinte. Casa de Vinuri Cotnari mizează pe o combinație între modernitate (designul sticlelor, al etichetelor și metodele de producție) și tradiție (istoria podgoriei, soiurile vinificate autohtone).
GRAMMA Wines
Dacă ești un iubitor de vinuri, trebuie să treci și pragul celor de la GRAMMA Wines. 1992 marchează începutul unei noi crame în Moldova, odată ce familia Olteanu profită de meleagurile Iașiului pentru a planta viță-de-vie. Astfel, a început exploatarea potențialului oenoviticol al satului Vișan.
Cele 60 ha au găzduit la început numai 3 soiuri de struguri (Aligoté, Fetească Regală şi Fetească Albă), dar suficient pentru a apărea în industria HoReCa, în anul 2010, cu 100.000 de sticle de vinuri albe – seci sau demidulci. Din dorința de a crea vinuri de calitate, strugurii sunt culeși în lăzi mari, de 18 kg, pentru ca boabele să rămână întregi până la cramă, unde sunt băgate în presa pneumatică. Fermentația controlată și tehnologia inovativă fac ca GRAMMA Wines să fie una dintre cele mai apreciate crame Moldova.
Pentru o experiență unică, oenologii îți recomandă un pahar de Fetească Regală cu brânzeturi sau fructe de mare. Soiul semi-aromat, cu intensitate medie, are o aciditate ridicată, care dă prospețime preparatelor alături de care e savurat.
Crama Gîrboiu
Se definește prin unicitatea solului de sud-est al Moldovei, bogat în minerale, care servește drept bază pentru unele dintre cele mai bune vinuri românești. Cele 170 ha situate în regiunea viticolă Cotești se bucură de condiții climatice favorabile pentru cultivarea soiurilor de viță-de-vie autohtone (Șarba, Plăvaie, Fetească Regală, Fetească Albă, Fetească Neagră) și internaționale (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).
Povestea a început în 2005, când familia Gîrboiu a pus pe roate una dintre cele mai speciale crame Moldova. Cu timpul, s-a investit în tehnologie și calitate, astfel încât crama Gîrboiu a ajuns să aibă o zonă de procesare a strugurilor de 1.750 m², în care se pot stoca până la 2.2 milioane de litri, dintre care 15 hl vin spumant. Cele mai bune vinuri românești roșii sunt maturate în butoaie de stejar franțuzesc, de la 6 luni, până la 2 ani. Pentru a obține un buchet cu arome de vanilie, cele mai bune vinuri românești albe sunt fermentate și maturate „sur lie”, între 6 și 10 luni, cu batonaj zilnic.
Pentru a vizita Crama Gîrboiu, poți opta pentru unul dintre pachetele Basic, Standard sau Premium.
- Pachetul Basic: 65 LEI/persoană (grupuri mai mari de 4 persoane) și 95 LEI/persoană (grupuri mai mici de 4 persoane)
În mai puțin de o oră, descoperi frumusețile domeniului Gîrboiu. Gazdele te întâmpină cu un spumant Cuartz din partea casei, iar mai apoi îți prezintă domeniul. Experiența include 3 tipuri de vinuri, plus grisine și apă. Grupurile de minimum 6 persoane pot degusta vinuri selectate de experții cramei, în vinotecă, pentru un cost extra de 20 LEI/persoană. Mai mult decât atât, poți asocia vinul cu gastronomia, pentru experiența completă. Un platou cu brânzeturi românești și străine, fructe confiate și nuci costă 45 LEI, pentru 4 persoane. Turismul viticol chiar și-a pus amprenta pe crama Gîrboiu, întrucât experiența e disponibilă în română, italiană și engleză.
- Pachetul Standard: 90 LEI/persoană (grupuri mai mari de 4 persoane) și 140 LEI/persoană (grupuri mai mici de 4 persoane)
Poți vizita una dintre cele mai frumoase crame Moldova și, totodată, poți degusta 5 dintre vinurile lor, în timp ce spumantul e din partea gazdelor. Și acest pachet e disponibil în limba română, engleză și italiană, și dispune de extra beneficii, cum ar fi degustarea din vinotecă alături de oenologi, și selecția de brânzeturi fine.
- Pachetul Premium: 130 LEI/persoană (grupuri mai mari de 4 persoane) și 200 LEI/persoană (grupuri mai mici de 4 persoane)
O oră și jumătate pentru a vizita podgoria Gîrboiu și pentru a te delecta cu un pahar de spumant Cuartz, 7 vinuri din colecții diferite, acompaniate de brânzeturi autohtone și străine, fructe și nuci. Apa și grisinele sunt din partea casei, iar pachetul e disponibil și în limba engleză și italiană.
Crama Hermeziu
Tot în categoria celor mai populare crame Moldova se află și podgoria Hermeziu. Aici, Busuioaca de Bohotin, Cabernetul Sauvignon, Chardonnay-ul, Feteasca Albă, Neagră, Regală și Riesling-ul de Rhin se transformă în vinuri moldovenești de calitate, care atrag prin arome unice. Crama Hermeziu le propune iubitorilor de licori următoarele game: Răvașe, Hermeziu, Scrisori, C`est Soir, Petiant, Vladomira, Thrubilo.
Fie decizi să le faci o vizită pentru a vedea podgoria scăldată în soare cu ochii tăi, fie preferi să faci un tur virtual, Crama Hermeziu e deschisă publicului larg, atât live, cât și online. Mai mult decât atât, poate deveni locul în care să celebrezi evenimentele speciale din viața ta. Crama Hermeziu îți pune la dispoziție salonul și pontonul, precum și nenumărate preparate sofisticate și – bineînțeles – vinuri premiate la nivel internațional.