De aici, e originar „vinul de stâncă”. Și tot de aici, se obține și unul dintre cele mai bune spumante din România. Dacă ar fi să facem o „hartă crame România”, cele din Crișana și Maramureș n-ar putea lipsi, datorită istoriei podgoriilor și calității vinurilor. Alături de cramele din Moldova, cramele din Transilvania, cramele din Muntenia, cramele din Banat, cele din Dobrogea și cele din Oltenia, City Insider by Bookingham îți pune la dispoziție un ghid pentru turismul viticol din România.
Ce analizăm?
- Scurt istoric al cramei
- Regiune și climă
- Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
- Turul cramei: Pachete și prețuri
Pivnițele Birăuaș
Crama boutique situată în inima Minișului, Crișana, își atestă primele origini încă din secolul al XI-lea. Câteva sute de ani mai târziu, sfârșește prin a produce unul dintre vinurile preferate ale Curții Imperiale de la Viena.

În prezent, unele dintre cele mai bune vinuri din România se obțin din 5 ha de vie situate pe locul celebrelor domenii Domány, de pe care, la începutul secolului al XIX-lea, se obținea „vinul de stâncă” (cunoscut și sub numele de „steinwein” sau „sziklabor”). Soiurile plantate în prezent sunt Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Burgund Mare, vinul fiind caracterizat prin colorație intensă, aciditate ridicată (comparativ cu recoltele din sud), corpolență (datorită conținutului ridicat în extract de glicerol) și echilibru – rezultatul fiind un gust catifelat.
Sigur că poți să-i și vizitezi, alegând unul dintre cele trei pachete:
- Pachetul basic: 50 LEI/persoană
Acest pachet se aplică pentru minimum 24 de persoane și include 4 vinuri premium (3 Reserva, 1 Grand Cru), platouri cu brânzeturi și mezeluri de la producătorii locali, pâine de casă și apă la discreție. Întreaga cramă e prezentată profi.
- Pachetul Reserva: 89 LEI/persoană
Turul se realizează pentru cel puțin 12 persoane și, în plus, invitații mai pot degusta încă un Grand Cru și pot încerca vinul de noix/grappa, distilat din tescovină.
- Pachetul Grand Cru: 120 LEI/persoană
Prețul mai ridicat e pe măsura experienței. În grupuri de 8 persoane, oaspeții pivnițelor Birăuaș pot vizita întreaga vie și crama, ghidați de un expert într-ale vinificației. Degustarea include 6 vinuri premium (Reserva, Reserva specială și Grand Cru), plus proba de baric, în pivniță, cu un vin maturat. Și vinul de noix e pe listă. Toate acestea pot fi savurate alături de un aperitiv – platouri tradiționale -, gulaș de vițel cu găluște, pâine de casă cu ulei de măsline gourmet, precum și un desert surpriză.
Fort Silvan
În top crame România se află și Fort Silvan. În Cămar, la poalele Măgurii Șimleului, sunt 33,5 ha care găzduiesc soiuri de struguri precum: Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Traminer, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră și Cadarcă. Climatul răcoros de la limita nordică a viticulturii permite strugurilor care ajung la maturitate să capete arome mult mai lent. Rezultatul? Vinuri echilibrate, complexe, cu un caracter mineral accentuat și o aciditate ridicată. Crama are o estetică unică, în formă de U, fiind construită din piatră și acoperită cu pământ.

Gazdele s-au gândit bine și au creat 3 pachete, pentru a satisface orice wine lover:
- Curiozitate: 50 LEI/persoană
Dacă ești un novice într-ale turismului viticol, acest pachet e pentru tine. Include o plimbare prin vie și vizitarea cramei, unde se degustă cel puțin 3 butoaie de vin și 6 vinuri îmbuteliate, servite alături de pogăci coapte-n casă. Dacă vremea permite, experiența poate fi organizată și pe terasă, în aer liber. Turul durează o oră și se organizează pentru 10 persoane.
- Explorator: 70 LEI/persoană
Pentru curioșii mai pricepuți, există pachetul explorator, care prezintă și trecutul viticol al zonei Camărului, turul cramei și al viilor din împrejurimi. Degustarea celor 9 vinuri îmbuteliate și din butoaie se face alături de platouri de brânzeturi atent selecționate. Întreaga experiență durează o oră și jumătate și se organizează pentru 10 persoane.
- Gourmet: 90 LEI/persoană
Pe lângă activitățile mai sus prezentate, pachetul Gourmet propune și o cină (gulaș la ceaun sau platou Kemsilvanium), iar contra cost, se poate asigura și muzica live. Experiența e creată pentru 10 persoane și durează între 2 și 3 ore.
Programul standard pentru vizitare este de luni până vineri, între orele 8:00 și 17:00, și sâmbătă, de la 9:00 la 15:00. Prin acord prealabil și achitând un cost suplimentar de 300 lei, crama Fort Silvan primește grupuri și în weekend, de sărbători, sau pentru evenimente speciale.
Carastelec

… pentru iubitorii vinurilor spumante. Crama Carastelec are cheia: climatul răcoros, precipitațiile moderate și diferențele semnificative de temperatură zi/noapte, chiar înainte de perioada de recoltare, oferă strugurilor o coacere mult mai lentă, astfel încât vinurile obținute să aibă o aciditate ridicată și o aromă intensă.
Cartea topografică iozefină arată că încă din 1770 s-au cultivat struguri în Carastelec, Crișana. În prezent, soiurile plantate (triplete folosite și în regiunea Champagne, Feteasca Regală și Rieslingul de Rhin, Pinot Noir) au drept scop producerea preponderentă a vinurilor spumante, petiante și liniștite, de calitate superioară.
Pentru ca toate condițiile să fie îndeplinite corespunzător, procesul de prelucrare trebuie să se realizeze în imediata apropiere a viei. Vinificarea spumantelor – de la prima și a doua fermentație, până la maturarea în sticlă, remuaj, degorjare și etichetare – se petrece în crama proprie. Clădirea funcționează cu energie verde, încălzirea și răcirea fiind asigurate cu pompe geotermale, iar consumul de energie fiind atenuat cu panouri solare.
Dacă vrei să vizitezi una dintre cele mai speciale crame România, ai nevoie de o programare făcută în prealabil, de luni până vineri, între orele 10:00 și 16:30, sau sâmbătă și duminică, pentru grupuri de minimum 10 persoane. Pentru mai multe informații, îi poți contacta la numărul de telefon 00 40 740 040 777, sau pe emailul @carastelecwinery.com. Atât turul, cât și degustarea, durează aproximativ 2 ore.
Familia Hetei
În anul 1730, contele Karolyi Sandor a colonizat Beltiugul cu șvabi aduși din Germania, cărora le-a dat posibilitatea de a practica viticultura timp de doi ani, fără a le cere dijmă. Suprafețele plantate cu viță de vie au crescut în timp, ajungând la sfârșitul secolului al XX-lea, la sute de ha în zona Beltiug – Rătești. Crama e orașul în miniatură. În urma unui incendiu în 1862, cele peste 370 de pivnițe au adăpostit familiile de localnici. Ceea ce se vede în prezent e crama – reconstruită acum 100 de ani. Aici se maturează vinurile roșii și o parte dintre cele albe, în butoaie din stejar românesc și francez.

Soiurile de struguri vinificați diferă în funcție de climat și zonă. Pe dealul Hagău, chiar deasupra pivnițelor, se plantează Syrah, Cabernet Franc, Feteasca Neagra, Riesling de Rhin, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Furmint, Pinot Gris, Tămâioasă Românească și Fetească Regală. Într-o altă zonă a Beltiugului, pe Dealul Nou, se cultivă soiurile roșii: Pinot Noir, la baza pantei, Merlot și Cabernet Sauvignon, pe coama dealului.
Una dintre cele mai spectaculoase crame România poate fi vizitată încă din 2012. Având o capacitate de până la 40 de persoane, degustarea include o masă cu aperitiv, fel principal și desert. Bineînțeles, gama variată de vinuri e (*joke alert*)… un „must”! Familia Hetei e recunoscută pentru ospitalitatea sa, deci întreaga experiență va fi personalizată pentru fiecare vizitator.