Top 8 condimente ESENȚIALE pentru bucătăria ta

de

Alessia Mereuta

Ghimbirul și scorțișoara erau considerate produse de lux în Europa Medievală. Află totul despre condimente: cum au apărut, câte tipuri există, dar și care sunt beneficiile lor.

condimente

Indiferent de cum sau ce anume ai găti, condimentele sunt printre cele mai importante elemente care se află în bucătăria ta, fiind o modalitate rapidă de a adăuga o aromă puternică la absolut orice îți propui să pregătești. Totuși, când vine vorba despre ele, acestea reprezintă o categorie vastă – care tipuri sunt cu adevărat condimente și care nu, ar putea reprezenta un întreg tratat filozofic. Sarea contează? Zahărul? Dar vanilia?

Este în regulă să fii copleșit de ce anume să cumperi, cât de mult și de unde. Vestea bună este că nu ai nevoie de multe condimente diferite pentru a începe să gătești și îți poți construi colecția în mai multe direcții, în funcție de ceea ce îți place să prepari.

Scurt istoric despre condimente

Condimentele au fost recunoscute în Roma antică, Grecia antică și China antică, devenind un simbol indispensabil al luxului, deoarece erau produse rare. Există un mit conform căruia, înainte ca tehnicile de conservare a alimentelor să se răspândească, condimentele clasice și cele picante erau folosite pentru a face mâncarea mai gustoasă, însă această afirmație nu este susținută de o dovadă istorică.

Romanii făceau condimente precum garum și liquamen, zdrobind măruntaiele diverșilor pești și apoi fermentându-le în sare, rezultând un lichid care conținea acid glutamic, potrivit pentru a potența aroma alimentelor. Mai mult, popularitatea acestor sosuri a condus la o industrie înfloritoare a condimentelor.

Plante aromatice, mirodenii și condimente

Un condiment este un preparat care se adaugă în alimente, de obicei după gătire, pentru a conferi o aromă specifică sau pentru a spori aroma preparatelor. Plantele aromatice reprezintă frunze, flori sau tulpini ale plantelor folosite pentru aromatizare sau ca garnitură, fie proaspete, fie uscate. Mirodeniile reprezintă semințe, fructe, rădăcini, coji sau oricare altă substanță vegetală, și sunt folosite pentru aromatizarea și colorarea alimentelor. Pot fi disponibile în mai multe forme: proaspete, uscate întregi sau uscate pre-măcinate. 

1. Piper

condimente - piper

Dacă gătești acasă, te vei trezi că folosești foarte mult piper negru, pentru aproape fiecare fel de mâncare savuroasă. Totuși, cumpărarea boabelor de piper întreg înseamnă că uleiurile din interior nu se descompun la fel de repede, păstrând aroma conservată mai mult timp.

Există și boabe de piper alb și roz, pentru niveluri avansate de condimentare, însă boabele de piper negru simplu sunt absolut minunate și vitale pentru orice fel de mâncare prepari.

2. Chimion

condimente - chimion

Știi acea notă pământoasă, aromată, cu gust ușor de nucă pe care o primești într-o tigaie cu ardei iuți (chili)? Aceasta provine deseori din chimion, un condiment incredibil de versatil. Este minunat dacă poți face rost de chimion întreg și apoi să-l macini dacă este necesar- se păstrează mai mult timp în acest fel.

Chimionul este un ingredient esențial în multe amestecuri de condimente, cum ar fi pudra de curry și pudra de chili. Totuși, dacă nu ai timp sau energie să creezi aceste amestecuri, o sticluță de chimion măcinat este o alegere bună pentru mâncăruri precum legume la grătar sau conopidă prăjită.

3. Paprika

condimente - paprika

Dacă ești fan al mâncărurilor condimentate și al senzațiilor tari, poți folosi paprika în orice formă dorești: pudră, fulgi de ardei iute sau ardei iuți întregi uscați. Fulgii de ardei roșu zdrobiți sunt cei pe care îi vezi în olivierele din pizzerii și sunt făcuți dintr-un amestec de ardei, cel mai folosit fiind cayenne.

Există o gamă largă de ardei iute uscat, deci caută-le pe cele care au un nivel de căldură care îți e confortabil. 

4. Semințe de muștar

condimente - mustar

Recunoști aroma fierbinte pe care o obții de la o sticlă de muștar brun? Acesta provine din semințele de muștar, un alt condiment pe care este vital să îl ai la îndemână. Semințele de muștar sunt divine în murături în oțet și diverse fripturi.  

De asemenea, sunt delicioase prăjite, măcinate și combinate cu mâncăruri cu brânză precum macaroane cu brânză sau într-un vas cu legume.

5. Foi de dafin

condimente - foi de dafin

Unul dintre elementele de bază ale bucătăriei franceze, frunzele de dafin pot fi misterioase. Până la urmă, sunt frunze întregi uscate pe care le poți adăuga aproape la fiecare preparat. Nu sunt otrăvitoare, dar pot provoca disconfort la mâncat,, deoarece sunt destul de ascuțite. Frunzele de dafin proaspăt uscate au un aspect frumos și o aromă erbacee.

Le poți adăuga la mâncăruri cu sosuri, cartofi, la supe sau tocănițe. Totuși, dacă nu ești suficient de sigur că frunzele tale sunt proaspete, iată un sfat: rupe o frunză în jumătate și începe să o miroși. Ar trebui să fie un miros plăcut, picant, floral, iar dacă nu, probabil este o frunză mai veche.

6. Oregano

condimente - oregano

Oregano uscat este un condiment de bază în multe feluri de mâncare mediteraneană și latino-americană. Aroma este caldă și ușor amară, ceea ce îl face să fie un condiment minunat pentru multe mâncăruri precum creveții la grătar, puiul prăjit sau doar presărat peste cartofii prăjiți.

7. Cimbru

condimente- cimbru

Îl vei folosi destul de des pentru diferite feluri de mâncare, deoarece intensifică celelalte condimente folosite, rumenește frumos fripturile și oferă o aromă deosebită pentru multe cărnuri. Își are originile în zonele mediteraneene, dar și în zone ale Africii. Îl poți folosi sub formă de crenguțe proaspete sau pulbere.

8. Busuioc

condimente - busuioc

Acesta joacă un rol esențial în multe bucătării mediteraneene și în special italiene. Este recunoscut ca bază pentru pesto și pentru aroma sa distinctivă la salate, pizza, paste și alte feluri de mâncare. De asemenea, busuiocul se regăsește pe lista de condimente în bucătăria indoneziană, thailandeză și vietnameză.

Condimente – Cum le păstrezi în bucătărie?

Condimentele pot fi scumpe, dar vestea bună este că ele durează un timp îndelungat atunci când sunt depozitate într-un loc răcoros și întunecat. Iar când te gândești la cât de multe condimente ai nevoie, ajungi să salvezi mulți bani și să nu faci risipă. În plus, vei păstra aroma intensă și proaspătă mult mai mult timp.

  • Încearcă pe cât posibil să ferești condimentele de soare, de orice altă sursă de căldură din bucătărie sau de umezeală. Altfel, riști să pierzi intensitatea aromelor și culoarea lor specifică, necesară pentru anumite mâncăruri. 

  • De asemenea, le poți depozita în recipiente special destinate condimentelor, care se închid etanș. Nu uita să le așezi într-un loc întunecat și răcoros.

  • Optează pentru condimente întregi, pe cât posibil. Astfel, ele își păstrează timp îndelungat proprietățile și aromele. În plus, le poți măcina oricând este necesar, păstrându-le prospețimea.

Beneficii condimente

Condimentele sunt minunate, iar dacă le și folosești împreună cu mâncărurile tale preferate, devin un adevărat curcubeu culinar. Dar ce spui de faptul că ele vin la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta? Haide să le luăm pe rând.

  • Piper – are un conținut scăzut de calorii și este încărcat cu o nutriție bună. Toate soiurile sunt surse excelente de vitamina A și C, potasiu, acid folic și fibre.
  • Chimion – poate fi util pentru persoanele care încearcă să-și gestioneze greutatea corporală, dar este util și pentru diabet, stres și pierderi de memorie.
  • Paprika – conține capsaicină, un compus găsit în ardei, care s-a dovedit a avea o gamă largă de beneficii pentru sănătate. De exemplu, are proprietăți antioxidante, poate ajuta la reducerea riscului de cancer și boli de inimă, la îmbunătățirea imunității și chiar la atenuarea gazelor.
  • Muștar – este bogat în proteine, fibre, vitamina C și multe dintre vitaminele din complexul B. Există mai multe beneficii ale muștarului pentru organism, cum ar fi ameliorarea durerilor musculare și a tulburărilor respiratorii. De asemenea, acesta ajută și la tratarea cancerului și a diabetului.
  • Foi de dafin – cele mai impresionante beneficii pentru sănătate ale frunzelor de dafin includ capacitatea lor de a detoxifia organismul, de a încetini procesul de îmbătrânire, de a accelera vindecarea rănilor, de a proteja organismul de infecțiile bacteriene și de a gestiona diabetul.
  • Oregano – conține substanțe chimice care ar putea ajuta la reducerea tusei și a spasmelor. Oregano poate ajuta și  digestia, prin creșterea fluxului de bilă și lupta împotriva unor bacterii, viruși, ciuperci, viermi intestinali și alți paraziți.
  • Cimbru – conține, de asemenea, o varietate de minerale și vitamine care promovează sănătatea. Cimbrul este plin de vitamina C pentru sprijinul imunitar, potasiu pentru celulele sănătoase și mangan pentru dezvoltarea oaselor și coagularea sângelui.
  • Busuioc – este o sursă excelentă de vitamina K și mangan, dar și o sursă foarte bună de cupru, vitamina A și vitamina C. S-a demonstrat că oferă protecție împotriva dezvoltării bacteriene nedorite. În plus, busuiocul poate fi un aliment important pentru persoanele cu probleme de sănătate inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă sau boli inflamatorii intestinale.

Curiozități despre condimente

  • Se suspectează că originile pudrei de chili datează de pe vremea vagoanelor de frontieră. Prima pudră de chili comercială a fost vândută la sfârșitul anilor 1800. Pudra de chili este un amestec care conține de obicei ardei iute, ceapă, usturoi, chimen și alte condimente.

  • În timp ce ambele provin din planta de dafin, frunzele de dafin din California și frunzele de dafin turcesc au arome distincte diferite datorită climei și atmosferei în care sunt cultivate. Soiul turcesc este mai blând, în timp ce frunzele de dafin din California sunt mai puternice, cu note asemănătoare eucaliptului.

  • Chinese Five Spice este un amestec tradițional, numit NU după numărul de ingrediente, ci după cele cinci arome (acru, amar, sărat, dulce, înțepător). Combinația acestor arome este gândită pentru a crea echilibru.

  • Piperul negru, scorțișoara, cuișoarele și chiar ghimbirul se găseau greu și erau scumpe, fiind considerate de lux în Europa Medievală.

Dacă articolul ăsta și toate aromele de care am pomenit te-au dus cu gândul la fel și fel de bunătăți, nu e cazul să-ți pui pofta în cui. Fă o rezervare online cu Bookingham la restaurantul tău preferat, sau încearcă ceva nou.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area