Poftiți la papanași! Și, contrar aparențelor, la Casa Doamnelor sunt bineveniți și bărbații!

de

Sabina Nisioi

Doamna Viluța Brătfălean ne-a spus că „tradiția, ruralul și întoarcerea în timp” sunt cuvinte cheie pentru restaurantul său. Intră în bucătăria ardelenească și află mai multe despre Casa Doamnelor, localul bistrițean deschis de mai bine de 10 ani.

Casa Doamnelor, Bistrita - Papanasi

Casa Doamnelor are o poveste care a început de mai bine de 10 ani. Restaurantul bistrițean e renumit printre localnicii care vor să mănânce ca la mama acasă, iar pe noi ne interesează mesele pline și clienții fericiți! 

Am vrut să aflăm mai multe despre Casa Doamnelor – de unde până unde acest nume, care sunt preparatele de neratat și ce primesc clienții casei. Am mers direct la țintă și i-am luat un interviu proprietarei, Viluța Mihaiela Brătfălean.

Din 2013 și până acum, Casa Doamnelor și-a mai deschis o locație și și-a dublat capacitatea

„Casa Doamnelor e o prăvălie de familie. Eu, soțul și fiica ne ocupăm de ea cum știm mai bine. Când am pornit pe drumul ăsta, nu am știut cu ce se mănâncă. Am făcut-o pentru că am fost nevoită să mă reorientez profesional. Scopul meu a fost dintotdeauna să mulțumesc clientul; că are 90 de ani, că are 2 ani, singura mea preocupare e să plece mulțumit și sătul.”

Restaurantul e pe pietonala Liviu Rebreanu 16 și are program zilnic, între 10:00 și 23:00. De când au deschis și până acum, Casa Doamnelor și-a dublat capacitatea, având 2 locații cu baruri separate, dar cu bucătărie comună. Designul emană „tradiție, rural și întoarcere în timp”. Parcă intri într-o casă bătrânească, lucru ce face experiența culinară cu atât mai autentică.

Casa Doamnelor, Bistrita
via Casa Doamnelor Facebook page

În interior, capacitatea e de aproximativ 60 de locuri, dar vara, au în jur de 250 de locuri, pentru că deschid 3 terase.

O terasă plină ochi de femei

„Numele a fost o chestie așa… de râsu’-plânsu. Într-o zi, nu la mult timp după ce am deschis, a venit un bărbat și ne-a întrebat „Ce terasă mai e și asta?!”, iar eu m-am întors și am văzut cum terasa noastră era pliiiină de femei. De-abia dacă vedeai 1-2 bărbați. Așa că i-am răspuns domnului „E Terasa Doamnelor, nu vedeți că-s doar femei?!”. Și de atunci, așa i-a rămas: Casa Doamnelor.”

Sigur că e binevenită toată lumea, bărbați, femei, cu mic cu mare. Ba chiar și animalele de companie. Restaurantul se numără printre preferatele clienților care vin însoțiți de căței sau pisici, pentru că personalul mereu are grijă să le ofere ceva bun. 

Un meniu care îi mulțumește și pe iubitorii de garniță, și pe iubitorii de paste Carbonara

Meniu Casa Doamnelor, Bistrita
via Casa Doamnelor Facebook page

Meniul e preponderent ardelenesc, cu bucate din Câmpia Transilvaniei, unde proprietara-și are rădăcinile. 

„Eu nu am lucruri sofisticate în meniu. Am adus rețete tradiționale, din zona rurală, și le-am adaptat. Mă ajut foarte mult cu producătorii locali, pentru că altfel iese mâncarea când iei castraveții, hribii și afinele direct din mâna țăranului.”

Cele mai populare preparate de la Casa Doamnelor sunt:

  • Ciorba de burtă servită cu smântână și ardei iute
  • Ceafa țigănească, servită lângă slăninuță friptă, cartofi tăntăliți și muraturi
  • Platourile calde ale lăturenilor de pe câmpie – Mixuri de ceafă cu slănină, cotlet, aripioare, ficăței, coaste afumate, cârnat, cartofi răntăliți, murături asortate și ceapă roșie
  • Garnița cu mămăligă – Carne friptă la borcan

„Și pentru că sunt foarte atentă la nevoile clientului, am adăugat în jur de 10 feluri de mâncare la cererea lor. Ciorba rădăuțeană și ficățeii de pui la tigaie, cu întinsoare, pireu și murături au fost foarte râvnite, așa că le-am făcut și le servim zilnic. Vrei să-i facem pe plac oaspetelui. Dacă vrea ceva ce nu e în meniu, dar avem ingredientele în magazie, gătim. Dacă vrea vegetarian, facem vegetarian. Avem un cuplu de nepalezi care vin la noi de ani de zile și care nu mănâncă porc. Le servim altceva. Dacă avem clienți care vor fructe de mare sau burger, ne-am înțeles cu un restaurant vecin să ne ajute cu astfel de comenzi. La fel și ei, dacă au nevoie vreodată de mâncare tradițional românească, noi ne ocupăm de asta”

Există opțiuni și pentru cei care nu sunt mari fani ai bucătăriei tradiționale. La Casa Doamnelor găsești și pizza, și paste. Și ca dovadă că-s excelente, spaghetele lor Carbonara sunt cele mai comandate pe delivery. 

La capitolul „deserturi”, vedetele sunt papanașii cu smântână și dulceață de afine. Și clătitele cu brânză de vaci, miere și nuci sunt la mare căutare, și găluștele cu prune

Casa Doamnelor oferă carafe de vin grupurilor și dau atenții din partea casei clienților fideli

Cele mai multe promoții sunt la mâncarea livrată. Transportul e gratuit la comenzi de peste 150 de lei și mai mereu trimit un suc sau o bere gratis. 

„Clienților fideli din restaurant avem grijă să le oferim atenții din partea noastră – o afinată sau o pălincă înainte de masă, sau un desert cu ocazii speciale. Când avem mese mai mari, oferim o carafă de vină gratis. Ne place să-i vedem veseli și vrem să-i ținem aproape.”

Restaurantul organizează și evenimente private restrânse, în interior – botezuri, zile de naștere sau cununii de maximum 60 de persoane.

 

Dacă te-a cucerit Casa Doamnelor și vrei să le faci o vizită, rezervă-ți masa în avans cu Bookingham

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area