Conceptul de „taproom” nu e foarte cunoscut în România. La fel cum nu sunt foarte populare nici berile artizanale… încă.
Spunem „încă” pentru că The Brewhouse (+ alți pasionați din industrie) fac ceva în direcția asta. Taproom-ul clujean are mereu 16 beri artizanale la draft (*Spoiler alert: mereu altele) și lucrează constant la educarea publicului în ceea ce privește un alt stil de bere.
Am vrut să aflăm mai multe despre interesul oamenilor față de berea artizanală, dar și despre comunitatea producătorilor din România, așa că am mers direct la sursă – la The Brewhouse, în Cluj-Napoca.
Există viață și după Lager
Povestea The Brewhouse a început în august 2021, când 3 pasionați de bere artizanală au gândit un taproom pe o străduță din inima Clujului.
„Am descoperit câteva etichete de bere artizanală prin 2017 și așa am ajuns să devin foarte interesat de asta. Am aflat că există și altceva în afară de Lager. Pe atunci, nu erau foarte multe beri artizanale prin România, dar am citit mai multe și, ulterior, am devenit berar în localul în care lucram la vremea respectivă. Acasă am experimentat și conceptul de homebrewing, și așa am testat mai multe rețete. Am făcut internship-uri la Hophead și Kutuma și, în 2021, am devenit parte din echipa The Brewhouse.”
– Marius Vîjdea, manager The Brewhouse
În timpul săptămânii, îi găsești pe Inocențiu Micu Klein 11, de la 17:00, iar în weekend, de la 16:00. Vara, e foarte greu să-i ratezi, pentru că măsuțele de pe terasă devin neîncăpătoare. Când e rece afară, te poți bucura de experiența unui taproom în interior. Design-ul e minimalist, cu multe plante ce completează de minune cromatica gri-galben.
Berea artizanală încă nu are o linie de distribuție în România, așa că producătorii trebuie să se descurce pe cont propriu
Fenomenul berii artizanale a apărut în America prin anii ‘70-’80. La noi, interesul a apărut acum 5-10 ani.
„Prin 2017, lumea a devenit curioasă și au început să apară microberăriile artizanale. Existau doar câteva stiluri de bere – un India Pale Ale, un Ale – tipuri mai clasice și mai ușor de înțeles.”
– Marius Vîjdea, manager The Brewhouse
Comunitatea microberarilor artizanali din România e una extrem de unită. Colaborează atât pentru a educa și informa publicul în legătură cu surprizele berii artizanale, cât și pentru a-și reface stocurile din tap-uri și frigidere. Cea din urmă e cauzată de faptuli că în România, încă nu există o linie de distribuție pentru berile artizanale. Astfel, localurile de profil sunt nevoite să se descurce pe cont propriu ca să intre în posesia berilor craft.
La Brewhouse, găsești beri unicate de la Blackout Brewing – cea mai mare berărie artizanală nomadă din țară
La The Brewhouse, o să găsești mai mereu 5-6 beri de la Blackout Brewing.
„Noi suntem „the home of Blackout Brewing”, brandul de bere artizanală făcut pe conceptul de „gypsy brewing”. Practic, Adi, owner-ul Blackout Brewing și asociatul nostru, e un „berar nomad”, care își face toate etichetele în diferite fabrici de bere din România. Blackout Brewing e cel mai mare producător gypsy din țară, iar unele dintre berile lor pot fi găsite exclusiv în locația noastră de pe Inocențiu Micu Klein 11.”
– Marius Vîjdea, asociat și manager The Brewhouse
În afară de ele, se mai iau butoaie de la alte berării din țară – Hop Hooligans, Wicked Barrel, Hophead, Kutuma, și… doar nu te gândești că ți le spunem pe toate acum. Îți spunem doar care stiluri de bere sunt cele mai populare:
- NEIPA – juicy și fructat. Crowd Control (Hop Hooligans) e de departe preferata clienților de la The Brewhouse;
- Lager – mai apropiat de gustul clasic de bere;
- Sour – acrișor și atipic, adesea cu adiție de fructe sau condimente. Lumea începe să aprecieze tot mai mult stilul ăsta, așa că la The Brewhouse o să găsești mai mereu 2 variante la tap – un sour mai tradițional și unul mai fructat.
„Sigur, avem și beri „de sipping”. Astea au un conținut mai ridicat de alcool, dar avem clienți pe care-i încântă foarte tare. De asta noi încurajăm comanda la bar. Pentru că vrem să interacționăm cu oamenii; vrem să-i facem să experimenteze, să guste și să descopere tipurile de bere perfecte pentru ei, dar și să încerce altceva.”
– Marius Vîjdea, asociat și manager The Brewhouse
Nu au de mâncare, dar poți să-ți comanzi de la orice restaurant din Cluj
Dacă ești șofer sau nu vrei bere, au și cafea, și soft drinks. Dacă vrei un snack, poți alege între niște interesănțenii de alune și mai multe sortimente de chips-uri din malț. Nu servesc mâncare, DAR îți poți comanda de oriunde altundeva și poți să mănânci acolo. Ba chiar găsești meniul de la Garlic – bites & tales, un restaurant din Cluj, care e fix lângă The Brewhouse și are de la burgeri și coaste, până la paste, dish-uri vegetariene, papanași sau clătite.
La The Brewhouse au loc și animalele de companie. Deci dacă-ți plimbi cățelul prin zonă, poți intra liniștit, pentru că The Brewhouse e unul dintre localurile pet-friendly din Cluj-Napoca. Și patrupedul primește și un bol cu apă!
Evenimentul „Beer & sweets” sparge mitul care spune că berea nu merge cu deserturile
The Brewhouse organizează constant evenimente de pairing – „Beer & sweets” – în care încearca să spargă mitul conform căruia berile nu merg cu dulciurile. Merg! Și încă foarte bine! Mai ales cu cele vegane!
Foarte frecvent sunt și evenimente de tipul „Tap takeover”, unde un berar vine cu X etichete, iar cei de la The Brewhouse le pun pe tap-urile lor. Astfel, microberăriile își vând berea , iar iubitorii de bere artizanală sunt puși la curent cu ultimele noutăți din industrie. Win-win! Există și seri cu DJ și, pe viitor, localul are în plan să organizeze evenimente dedicate unui stil de bere anume și tasting-uri de bere.
The Brewhouse este o experiență unică pentru bere artizanală în România. Rezervă cu Bookingham.