Știai că există sute de tipuri diferite de cafea?
Bineînțeles, nimeni nu le-ar putea cunoaște pe toate, dar dacă ești un iubitor de cafea, atunci cu siguranță ți-ar plăcea să explorezi cât mai multe sortimente.
Cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată cu neplăcuta situație de a găsi meniul unui restaurant plin de preparate despre care nu am auzit niciodată. Află că o cafenea te-ar putea pune într-o situație similară, însă prin acest articol, vom încerca să te pregătim pentru asta.
Tipuri de cafea
Cafeaua este un stimulent al zilei, o modalitate bună de a începe o conversație și un element care îți poate îmbunătăți dispoziția. Ca iubitor de cafea, trebuie să vrei să știi mai multe despre cele mai faimoase tipuri de cafea din lume, despre numeroasele sale beneficii, dar și despre posibilele dezavantaje.
Cafea Arabica
Boabele Arabica provin din zonele de sud-vest ale Etiopiei și sunt responsabile pentru producerea a până la 60% din producția de cafea la nivel mondial.
Majoritatea boabelor de cafea pe care le vezi la magazinele alimentare, magazine de cafea și cafenele sunt arabica. Unele mărci producătoare pot amesteca boabe de cafea arabica și robusta. Dar, în majoritatea cazurilor, este vorba de boabe arabica.
Cafeaua arabica de înaltă calitate are o aromă puțin mai dulce, cu o ușoară notă de ciocolată, caramel și nuci. De asemenea, poți simți note de fructe și fructe de pădure.
Cafea Robusta
Când vine vorba de producția mondială, boabele de cafea Robusta sunt pe locul doi ca popularitate în lume. Datorită gustului de ars sau cauciuc, cafeaua robusta nu este la fel de populară precum cea Arabica.
În comparație cu boabele Arabica, cele care cresc pe planta Robusta au o cantitate dublă de cofeină, ceea ce înseamnă că sunt o alegere excelentă pentru un real impuls și oferă o aromă mai aspră. Boabele au o textură netedă și se spune adesea că au chiar și o ușoară aromă de ciocolată, ceea ce le face ideale pentru a le consuma cu lapte și zahăr.
Cafea Liberica
Unele dintre cele mai rare tipuri de boabe de cafea sunt boabele Liberica. Sunt mai mari decât celelalte boabe și sunt recunoscute ușor, deoarece au o formă neregulată. Liberica este renumită pentru note de fructe și flori, și pentru gustul oarecum „lemnos”.
A fost o vreme când cafeaua Liberica era incredibil de faimoasă. O boală a plantelor însă, „rugina cafelei” s-a dezvoltat la sfârșitul secolului al XIX-lea, și a eliminat aproape toate plantele Liberica din întreaga lume.
Cafea Excelsa
Excelsa este un membru al familiei Liberica, dar această specie este ceva mai diferită. Cafeaua Excelsa este cultivată în principal în Asia de Sud-Est și reprezintă o mică parte din producția totală de cafea.
Excelsa are o aromă de tartă, mai fructată și este foarte apreciată pentru că arată atributele cafelei ușor prăjite și întunecate.
Tipuri de cafele și băuturi
Latte, americano, affogato… este incredibil tot ce poți face cu niște boabe de cafea mici. Fie că ești un amator, fie te consideri un bun cunoscător al cafelei, există o mulțime de băuturi pe bază de cafea pe care le poți descoperi. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri comandate de iubitorii de cafea din toată lumea.
Cafea neagră
Cafeaua neagră este la fel de simplă ca boabele de cafea măcinate, înmuiate în apă fierbinte, servite calde. Keep it classy și numește cafeaua neagră după numele ei inițial: „cafe noir”.
Cafeaua neagră este în mod normal preparată fără arome adăugate, zahăr sau frișcă. Negrul indică faptul că este ultra-pură.
Latte
Numele de „Latte” este derivat din italienescul „caffè latte”, care înseamnă „cafea cu lapte”.
Fiind cea mai populară băutură de cafea, latte-ul este compus dintr-un shot de espresso și lapte aburit, cu numai o notă de frișcă. Poate fi comandat simplu sau cu un plus de aromă, de la vanilie la condimente de dovleac. Iar acum e în regulă, poți să fugi după un Pumpkin Spice Latte.
Cappucino
Cappuccino este un latte făcut cu mai multă spumă decât lapte aburit, adesea cu un strop de cacao pudră sau scorțișoară deasupra.
Alte variante ale băuturii includ utilizarea de frișcă în loc de lapte sau de lapte foarte gras. În comparație cu caffè latte, este ceva mai mic și are un strat mai gros de spumă.
Americano
Cu o aromă asemănătoare cu cea a cafelei negre, americano constă într-o doză mică de espresso diluat în apă fierbinte. Dacă îți prepari singur un americano, toarnă mai întâi espresso-ul, apoi adaugă apă fierbinte.
Espresso
Espresso este o metodă de preparare a cafelei care își are originea în Italia, în care o cantitate mică de apă aproape clocotită este forțată, sub presiune, prin boabele de cafea măcinate fin. Un espresso poate fi servit independent, sau poate fi folosit ca bază pentru majoritatea băuturilor de cafea, cum ar fi latte-urile.
Cortado
La fel ca yin și yang, un cortado este echilibrul perfect între espresso și lapte cald la abur. Laptele este folosit pentru a reduce aciditatea espresso-ului.
Red Eye
Numit după acele petreceri de la miezul nopții, un ochi roșu poate vindeca orice dimineață obositoare, chiar și o mahmureală zdravănă. O ceașcă plină de cafea fierbinte formată dintr-un espresso amestecat îți va face cu siguranță inima să bată repede.
Macchiato
Macchiato este o altă băutură din cafea, care are o cantitate mică de spumă deasupra. Are cel mai mare raport espresso-lapte. Intenția este ca laptele să modereze, în loc să copleșească gustul cafelei, adăugând în același timp o notă de dulceață.
Mocha
Pentru toți iubitorii de ciocolată, vă veți îndrăgosti de o mocha. Aceasta este o băutură pe bază de espresso de ciocolată, cu lapte aburit și spumă.
Affogato
Un affogato este o cafea italienească, în care o lingură de înghețată e acoperită de un espresso fierbinte. Unele variante pot include un shot de amaretto, Bicerin sau un alt lichior.
Irish
Cafeaua irlandeză este formată din cafea neagră, whisky și zahăr, acoperite cu frișcă.
Cele mai bune tipuri de cafea
Cafelele de specialitate conțin în principiu boabe Arabica, ce sunt considerate a fi de cea mai bună calitate, au condiții climatice mai ridicate și au caracteristici distincte. Cafeaua Arabica se deosebește de cafeaua Robusta prin gustul aromat, cu diverse note florale sau fructate, printr-un conținut mai scăzut de cofeină, mai puțină cremă și o consistență mai delicată. Arabica este foarte pretențioasă când vine vorba de plantare și preparare.
Îți recomandăm câteva dintre cele mai bune cafele prezente pe piață la momentul actual:
1. Lavazza Gold Selection
Conține 80% Arabica și 20% Robusta. Este cea mai bună cafea boabe, atent selectate pentru un gust aromat și pentru a atinge echilibrul perfect dintre dulce și amar. Un espresso unic, cu gust și aromă plăcută de ciocolată, cu note de lapte și vanilie.
2. Illy Espresso
Această cafea este deosebit de parfumată, cu un conținut scăzut de cofeină, 100% Arabica. Se poate savura fără adaos de zahăr, cu un gust distinct, pe care cunoscătorii îl pot identifica cu ușurință. Illy Espresso este un amestec de cafele Arabica din Brazilia, Guatemala, Etiopia, Costa Rica și Columbia.
3. Lavazza Super Crema
Conținutul echilibrat de 60% Arabica și 40% Robusta conferă acestei cafele atât o aromă catifelată (mulțumită Arabica), cât și o intensitate puternică și cremositate (grație Robustei). Notele de Arabica aduc a miere și migdale, fiind perfectă pentru un espresso cremos și moale.
Cafea – Avantaje și dezavantaje
Beneficiile cafelei
Cofeina, cea mai consumată substanță din lume, este cel mai cunoscut ingredient al cafelei. Efectele sale asupra organismului uman au fost cercetate în profunzime și s-a ajuns la concluzia că această băutură complexă vine la pachet cu nenumărate avantaje.
1. Cafeaua te poate ajuta să pierzi în greutate
Cafeaua conține magneziu și potasiu, care ajută corpul uman să folosească insulină, reglând nivelul zahărului din sânge și reducând pofta de gustări și dulciuri.
2. Cafeaua protejează corpul
Cafeaua conține o mulțime de antioxidanți, care funcționează ca niște mici războinici care luptă împotriva radicalilor liberi din corpul tău și te protejează.
3. Cafeaua îmbunătățește starea de spirit și ajută la combaterea depresiei
Cofeina stimulează sistemul nervos central și producția de neurotransmițători precum serotonina, dopamina și noradrenalina, care îți ridică starea de spirit. Două cești de cafea pe zi previn riscul de depresie cu 50%.
Dezavantajele cafelei
Pe lângă efectele sale energizante, cafeaua a fost legată de o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate. Totuși, mulți oameni depind de ceașca lor zilnică de cafea atunci când se trezesc, pentru a-și începe ziua cu dreptul, ceea ce poate duce chiar la un exces de cafea și – implicit – la efectele sale negative.
1. Cafeaua poate provoca insomnie și neliniște
Din nou, cofeina lucrează aici. Cantitatea maximă recomandată de cofeină este de 400 de miligrame; cantitate pe care o vei obține din aproximativ 4 cești de cafea. Dacă ești sensibil la cofeină, fii atent la cafea. Probabil că știi deja ce cantitate și ce fel de cafea ți se potrivește sau nu.
2. Poți face supradoză de cafea
Da, dacă bei 80-100 de căni (23 litri) într-o sesiune scurtă. Această doză este letală și se va ridica în 10-13 grame de cofeină în corpul tău.
3. Dacă ai un nivel de colesterol ridicat, alege cafeaua filtrată
Boabele de cafea conțin cafestol și kahweol, două ingrediente care cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău). Filtrarea cafelei captează cea mai mare parte a LDL, iar cafestol și kahweol se găsesc în espresso și cafea turcească.
Unde găsești cea mai bună cafea?
Garage Cafe, Timișoara
La Garage Cafe, Timișoara, boabele de cafea sunt prăjite echilibrat și migălos, în așa fel încât n-o să-ți dorești să te mai întorci niciodată la o cafea fără personalitate.
Les Bourgeois, București
Dacă vrei să bei un latte macchiato autentic, dintr-un mix de ingrediente originale și atent selecționate, atunci trebuie să ajungi la Les Bourgeois, București.
Edison Coffee Shop, Alba Iulia
Vei avea parte de cafea plină de iubire și multă bună dispoziție într-o atmosferă caldă și primitoare, la Edison Coffee Shop, Alba Iulia.
Bistro Ma Cocotte, Brașov
Licoare cu praf de zâmbete! Cu gust bun și energie, pentru o dimineață însorită sau pentru orice parte a zilei în care simți că ai nevoie de o cafea bună, o găseșți la Bistro Ma Cocotte, Brașov.
Curiozități despre cafea
- În 1511, liderii din Mecca credeau că o cană de cafea stimulează gândirea radicală și au interzis-o. Unii clerici italieni din secolul al XVI-lea au încercat, de asemenea, să interzică această băutură, pe motiv că e „satanică”. Totuși, Papa Clement al VII-lea iubea cafeaua atât de mult încât a ridicat interdicția și a botezat cafeaua în 1600.
- Cafeaua turcească e folosită în familiile tradiționale pentru a „citi” mirele. Acestea adaugă sare în loc de zahăr în băutură, pentru a-i vedea reacțiile și pentru a-i descoperi caracterul.
- Cafeaua este de fapt o formă de fruct. Da, boabele de cafea sunt de fapt fructe comestibile care conțin boabe de cafea.
- Institutul Național de Sănătate spune că persoanele care beau 4 sau mai multe căni de cafea într-o zi sunt cu 10% mai puțin triste, datorită antioxidanților prezenți în ea.