În ciuda tradiției care spune că Dragobetele e Ziua Îndrăgostiților la români, Valentine’s Day a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. Cuplurile se pregătesc din timp, luând cadouri, făcând rezervări la restaurant sau planificând excursii, iar cei care și-au găsit sufletul pereche, se logodesc.
În tot acest peisaj, restaurantele sunt extrem de importante. Tot mai multe localuri depun eforturi înainte de Valentine’s Day, venind cu meniuri și oferte speciale, evenimente cu muzică live sau mici modificări în decor, pentru o atmosferă mai romantică.
Interesul crescut al românilor pentru această sărbătoare se reflectă și în evoluția cheltuielilor din luna februarie. Potrivit unui raport Mastercard Love Index, cheltuielile în restaurante cu ocazia Zilei Îndrăgostiților au crescut cu 774%, din 2011 până în 2020.
Am vrut să aflăm cum se raportează românii la Ziua Îndrăgostiților în 2024, ce preferințe au, cum se diferențiază femeile și bărbații, și care sunt așteptările fiecăruia cu această ocazie.
74% dintre români sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților, iar cei mai mulți (44%) o fac ieșind la restaurant
Luna februarie e „luna iubirii”. Acest lucru e demonstrat și de cei 74% dintre respondenții la sondaj care au spus că sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. 33% dintre ei afirmă că celebrează dragostea doar pe 14 februarie, pe când mai bine de jumătate (54%) spun că le sărbătoresc pe amândouă – și Valentine’s Day, și Dragobete.
Pentru a marca ocazia specială, cei mai mulți se gândesc la… mâncare. 44% dintre respondenți aleg să iasă la restaurant, 46% preferă să gătească o cină romantică acasă, iar 7% își comandă de pe platformele de livrare la domiciliu. Asta arată că localurile din România au activitate în luna februarie, și că trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor. Dar care localuri sunt în vizor?
Mai mulți bărbați decât femei aleg restaurantele de lux pentru Ziua Îndrăgostiților (41% vs 21%)
Prima alegere sunt localurile de tip casual. 53% dintre respondenți spun că preferă să sărbătorească Valentine’s Day într-o atmosferă mai relaxată. Restaurantele de fine dining vin pe locul al doilea, fiind alese de 31% dintre români. 9% preferă mâncarea de tip fast food și de Valentine’s Day, 5% ies într-un pub, iar 2% merg la club.
Totuși, rezultatele diferă dacă le analizăm pe sexe. Când vine vorba de restaurantele casual, mai multe femei decât bărbați le consideră potrivite de Valentine’s Day (57% vs 49%). Fine dining-ul în schimb, e mai preferat de bărbați decât de femei (41% bărbați vs 21% femei).
Prețurile sunt pe locul 8 în rândul criteriilor pentru alegerea localului de Valentine’s Day
Cele mai importante aspecte în alegerea localului de Ziua Îndrăgostiților sunt: atmosfera romantică (71%), calitatea mâncării (69%) și ofertele sau meniul special pentru această ocazie (57%).
Economiștii anticipează o nouă creștere a ratei inflației în 2024, dar acest lucru nu pare să îi afecteze pe români, pentru care prețurile din meniu nu reprezintă un criteriu definitoriu în alegerea restaurantului de Valentine’s Day. Acesta se clasează de abia pe penultimul loc (30%), urmat doar de cât de complex este meniul de vinuri (7%).
47% dintre români se așteaptă să cheltuie mai mult de 300 de lei pentru cina de Ziua Îndrăgostiților
Cei mai mulți români (26%) cred că cina romantică va costa aproximativ 300 lei. 27% spun că vor cheltui sub 300 de lei, iar 47% cred că vor depăși această sumă. Există câteva diferențe de percepție, în funcție de sexe.
24% dintre femei anticipează că masa va costa mai mult de atât – 400 de lei; pe când doar 20% dintre bărbați sunt de acord. Mai mulți bărbați decât femei (16% bărbați vs 9% femei) cred că cina va depăși 500 lei; lucru care e justificat și de faptul că mai mulți bărbați se îndreaptă spre localurile de fine dining, de Ziua Îndrăgostiților.
24% dintre femei și 19% dintre bărbați își propun să încadreze cheltuielile într-un buget de aproximativ 200 de lei, în timp ce 5% din ambele sexe optează pentru un buget mai restrâns, de 100 de lei.
60% dintre bărbați cred că trebuie să ia și cadou, pe lângă cina de Ziua Îndrăgostiților
Dintr-un sondaj anterior realizat de Bookingham, a reieșit că bărbatul trebuie să plătească nota unei cine romantice. Același lucru e valabil și acum. 77% dintre respondenți afirmă că bărbatul achită masa de Valentine’s Day.
Întrebați dacă o cină în oraș e suficientă drept cadou de Valentine’s Day, majoritatea bărbaților (60%) au spus că nu. Femeile, pe de cealaltă parte, susțin în proporție de 72% că o masă în doi e suficient pentru a celebra Ziua Îndrăgostiților.
Pe primul loc în topul celor mai nepoliticoase gesturi la masa de Valentine’s Day este să petreci timp pe telefon (89%)
58% dintre respondenți sunt de acord cu Joey: n-ar vrea să-și împartă mâncarea cu partenerul sau partenera. Asta ne-a făcut curioși să aflăm ce alte „red flags” există la cina de Valentine’s Day.
Pe primul loc e ca partenerul să stea pe telefon sau să vorbească la telefon (89%), pe locul al doilea e ca celălalt să bea prea mult alcool (63%), iar pe locul al treilea, e să vorbească despre fostul sau fosta (61%). Alte „red flags” sunt: comportamentul urât față de ospătar (61%), mestecatul cu gura deschisă (52%) și vorbitul cu gura plină (48%).
Metodologie
În acest sondaj, echipa Bookingham a analizat cum se raportează românii la Ziua Îndrăgostiților – dacă și cum sărbătoresc, și ce percepții au privind această sărbătoare.
Având în vedere că ieșitul la restaurant e foarte popular de Ziua Îndrăgostiților, principalele puncte de interes au fost din domeniul HoReCa: ce restaurante aleg românii și ce criterii au în vedere, care e prețul unei cine de Valentine’s Day în 2024 și cine plătește nota, dacă e nevoie și de un cadou separat, dar și ce gesturi sunt considerate nepoliticoase la masă.
Analiza se bazează pe un chestionar la care au răspuns 150 de români, distribuiți egal pe sexe.