În opinia noastră, nicio masă nu este completă fără desert și nici vorbă să fii nevoit să te abții de la o prăjitură pe cinste când postești. Drept urmare, am adunat pentru tine o colecție delicioasă cu rețete de deserturi de post, încât cu siguranță vei fi tentat să le mănânci pe acestea înaintea tuturor celorlalte feluri de mâncare.
De la cornulețe de post până la torturi sau negrese, acum nu-ți mai rămâne decât să te asiguri că lași suficient loc pentru desert și să rezervi cu Bookingham data viitoare când vrei să te delectezi cu un dulce de post, în oraș!
Înlocuitori ”de dulce” în timpul postului
Perioadele de post sunt destul de aglomerate și, din lipsă de timp, omitem faptul că există atât de multe opțiuni pe piață care pot fi alternativele meniurilor noastre de frupt. Ca să îți ușurăm munca, am adunat pentru tine câteva sugestii dulci, de post, cu ajutorul cărora nu vei da greș dacă le folosești în prăjiturile tale. De acum înainte vei putea cuceri pe oricine cu ușurință, chiar dacă îl servești cu deserturi de post!
Înlocuitori ai zahărului
Înlocuitorii de zahăr sunt la îndemână și oricine îi poate folosi. De asemenea, pot aduce beneficii organismului după caz, fiind bogați în minerale și vitamine.
Mierea de albine
Este cel mai vechi și cel mai cunoscut înlocuitor al zahărului folosit de către om. Este ceva mai calorică decât zahărul, însă nu afectează metabolismul. Fiind foarte dulce, trebuie utilizată cu grijă, în cantități mici, însă are succes în numeroase rețete.
Stevia
Deși nu este la fel de populară ca mierea, stevia este unul dintre cei mai dulci și sănătoși îndulcitori alimentari care se regăsesc pe piață. În plus, nu are calorii, iar impactul glicemic al acesteia asupra organismului este mult redus.
Siropul de arțar
O variantă asemănătoare mierii de albine e siropul de arțar, care este mult mai dulce decât zahărul propriu-zis, dar reprezintă o variantă sănătoasă pentru îndulcirea deserturilor. Mai mult decât atât, aduce numeroase beneficii sănătății, însă se recomandă folosirea cu moderație a acestuia întrucât poate crește nivelul glicemiei foarte rapid.
Înlocuitori de ingrediente dulci
Laptele
Clasicul lapte de vacă poate fi înlocuit cu alte tipuri de lapte, precum: cel de migdale, ovăz, soia, cocos sau orez. Nu doar că oricare dintre ele oferă o aromă deosebită, ci sunt și sănătoase. Poți și să le combini, dacă vrei să obții un mix de arome pentru un mic-dejun sănătos, sau poți apela la alternativele barista de pe piață, pentru a te răsfăța cu o cafea delicioasă.
Ciocolata
Nu este necesar să o elimini complet în perioada postului. Este recomandată evitarea celei care are și lapte în compoziție, însă ciocolata neagră, pură, se poate consuma. Citește etichetele cu atenție, deoarece acea ciocolată cu ”urme de lapte” nu poate fi consumată.
Smântâna
Poate fi înlocuită la fel de ușor ca laptele întrucât există numeroase variante pe piață. O poți folosi pe oricare, de la smântâna lichidă vegetală și smântâna de soia, până la smântâna de cocos, caju sau ovăz.
Brânza
Aceasta dă multe bătăi de cap celor care gătesc, dar fiind tot din categoria lactatelor, este un aliment la care se pot găsi înlocuitori rapid. Există o varietate de brânzeturi vegetale pe piață, cea mai cunoscută fiind tofu. Are un gust bun și leagă ingredientele la fel de bine ca orice alt tip de brânză.
Untul
Cu siguranță te gândești că untul este greu de înlocuit și că nimic nu se poate compara cu textura și aroma sa. Totuși poți folosi ca înlocuitor chiar uleiul de floarea soarelui, crema de cocos sau pasta de avocado.
Ouăle
Da, chiar și ouăle pot fi înlocuite în deserturile de post. Brânza tofu moale se aseamănă ușor cu oul ca textură, sau poți folosi chiar diferite piureuri de fructe și să le combini aromele.
Gelatina
Pasionații de arta culinară ar putea fi dezamăgiți că nu pot pregăti un anumit fel de desert, dat fiind că gelatina este un produs de origine animală. Ei bine, află că gelatina poate fi înlocuită la fel de bine de agar, un agent de gelifiere natural, care se găsește în magazinele naturiste.
Rețete prăjituri de post
Vrei să ții post, dar ești pofticios ori pofticioasă și nu ai vrea să te abții chiar de la desert, care este preferatul tău. Nu ești nici singurul, nici singura! O mulțime de oameni se află în aceeași situație ca tine. Drept urmare, ne-am inspirat de la unii dintre cei mai iubiți foodies și am venit cu idei de rețete pentru care nu ești nevoit să-ți pui pofta-n cui. Iată sugestiile lor:
Clătite de post
Cu toții iubim clătitele, iar în copilărie, acestea reprezentau desertul suprem. Atât de pufoase, de aromate și gustoase, încât îți e greu să le împarți cu ceilalți! Este o rețetă simplă și la îndemână pentru perioadele de post de peste an, dar și pentru persoanele care nu consumă alimente de origine animală. Dar NU cu Nutella! Le poți combina, în schimb, cu dulceața sau gemul preferat.
Tort de post cu zmeură și ciocolată
Chiar dacă e de post, acest tort cu zmeură, unt de arahide și cremă fină de ciocolată, are un blat pufos, de ți se topește-n gură! Iar felul în care crema catifelată se îmbină cu dulceața de zmeură te face să crezi că e ireal cum de nu au urmă de lapte sau unt.
Prăjitură cu mere de post
O clasică din copilărie. Prăjitura cu mere e delicioasă numai când îi auzi numele, nici nu te mai gândești că e de post! Scorțisoara îi oferă o culoare și o aromă deosebită și, în combinație cu mere și nuci, e un vulcan de arome.
Prăjitură de post cu cremă
Poate cea mai bună prăjitură de post pe care ai mâncat-o vreodată! Un dulce de post, cu ciocolată, banane și cremă de vanilie, fină, fragedă și cu o aromă extraordinară.
Prăjitură de post cu nucă
Mere, morcovi, nuci. 3 ingrediente pentru o combinație perfectă de texturi și arome, care n-ar putea da greș nici pentru cei mai mofturoși dintre musafiri. Prăjitura este pufoasă, fragedă și moale datorită morcovilor din aluat. Mai apoi, merele sunt cele care aduc un plus de aromă și creează textura umedă. Touch-ul final aparține nucilor, care oferă o experiență crocantă absolut fantastică.
Prăjitură de post cu vișine
Și să fie post, și să nu fie post, când e sezonul vișinelor, ar fi cea mai mare greșeală să nu faci prăjitura asta! Textura umedă și pufoasă a blatului, în combinație cu fructele ușor acrișoare, transformă un desert ușor de făcut, într-un adevărat răsfăț al papilelor gustative. P.S. Nu uita de zahărul pudră!
Cornulețe de post cu gem
Alt desert care-ți amintește de copilărie. Că le facea mama sau bunica, aceste cornulețe de post cu gem și nuci sunt mi-nu-na-te! Nu au formă clasică de cornuleț, dar sunt atât de fragede, încât chiar trebuie să le încerci. Le poți savura alături de o cafea bună și la micul dejun. Pentru umplutură, s-a folosit gem de prune și nuci, însă de minune merg umplute cu orice alt gem, spre exemplu, gem de caise.
Prăjitură de post cu banane, afine și ciocolată
Ce te faci cu bananele mult prea coapte? Să le arunci la coșul de gunoi nu e un răspuns corect, așa că venim noi cu o rețetă prin care poți combate risipa alimentară. Bananele stau la baza acestui desert fresh , aromat, cu o textură pufoasă și aromată.
Prăjitură de post cu ananas și cocos
Lasă-te purtat de aromele tropicale de cocos și ananas, care te vor duce cu gândul la vacanță și căldură! Încearcă o nouă rețetă de prăjitură fină, cu gust dulce acrișor și foarte aromată.
Prăjitură de post cu blat de smochine
O prăjitură care merită fiecare calorie! Dacă nu te convingem noi, sigur te convinge imaginea de mai jos. Blatul de smochine și crema de banane cu unt de arahide creează o textură mătăsoasă, care ți se topește-n gură.
Prăjitură de post cu dovleac
E un desert mega nutritiv, care poate fi pregătit și în versiunea cu ou, dacă nu ții post. Este o prăjitură de post cu o consistență ușor umedă. Gustul, textura și aroma acestei prăjituri pregătite fără ouă, unt sau lapte, te vor cuceri de la prima înghițitură.
Negresă de post
Atât de pufoasă, atât de ademenitoare, încât cu greu vei rezista tentației de a te opri la o singură bucată. Iar glazura de ciocolată îi sporește și mai mult farmecul.
Prăjitură Oreo de post
Blatul nu are în compoziție strop de lapte! Întreaga consistență e oferită de mixul dintre banane și avocado, plus o mulțime de biscuiți Oreo, deci extra-yummy! Nu e o prăjitură foarte dulce, dar tocmai asta o face atât de atrăgătoare.
Restaurante cu deserturi de post
Dei Frati, Brașov
Știm deja că brânzeturile și nucile fac echipă bună. La Dei Frati, Brașov, poți mânca un cheesecake de post cu fistic absolut delicios. E aromat și fresh, și îl poți asocia cu un vin de desert.
Jules, Sibiu
O tartă de lămâie delicioasă și de post găsești la JULES – Bistro Restaurant & Home, Sibiu. O rețetă fină, de origine franceză, care combină excelent crusta ușor sfărâmicioasă, cu aroma de unt și crema de lămâie dulce-acrișoară, extrem de aromată.
Rawdia, București
La Rawdia, București, tortul cu caramel sărat este unul din cele mai îndrăgite deserturi . Îndulcit cu sirop de orez și făcut doar din ingrediente simple, naturale, îți satisface poftele într-un mod sănătos.
Biofresh, Timișoara
O altă alegere delicioasă, de post, e tortulețul cu afine și vanilie de la Biofresh Restaurant, Timișoara. Afinele aduc o notă acrișoară, foarte plăcută, iar vanilia echilbrează întregul peisaj de arome.
Rivo, Oradea
Un mousse colorat de ciocolată albă franțuzească cu zmeură bio, la Rivo Restaurant, Oradea. Cât despre interior, ce întruchipare mai reușită a dragostei poate exista? Dulce și, câteodată, acrișoară, cu texturi diferite.